Clear sky22 °C
2019. október 21. hétfő Orsolya
Menü

III. Béla uralkodik idén a Koronázási Szertartásjátékon

III. Béla uralkodik idén a Koronázási Szertartásjátékon
Koronázási Szertartásjáték 2016 (Fotó: okkfehervar.hu)

III. Béla király uralkodása elevenedik meg az ötödik, jubileumi Koronázási Szertartásjátékon, augusztus 18-19-én. Szent István, Szent László, Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla után az Árpád-ház talán legfényesebb uralkodójának koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon. Az előadásnak idén is részei az ötméteres történelmi óriásbábok, újdonságként pedig cirkuszművészek is bekapcsolódnak. A szertartásjátékok résztvevőivel viszont már júliusban is találkozhatnak a fehérváriak.

III. Béla király uralkodása elevenedik meg az idei Koronázási Szertartásjátékon. Az augusztus 18-ai és 19-ei előadásokat idén is az egykori koronázótemplom, a Nagyboldogasszony-bazilika helyén felállított szabadtéri színpadon rendezik meg.

A játékok célja bemutatni a koronázási szertartások liturgiáját, felidézni egy-egy Székesfehérváron koronázott vagy eltemetett Árpád-házi király élettörténetét és uralkodását, valamint a művészet erejével újjáteremteni a középkori Magyar Királyság koronázótemplomát az emberek képzeletében.

 III. Béla több mint két évtizedes uralkodása az Árpád-ház zenitjét jelentette. Jövedelme meghaladta a korabeli angol és francia királyok bevételét, de gazdagságát nem háborúkkal szerezte, hanem szisztematikus országépítés eredményeként - hangsúlyozta Szikora János, az előadás rendezője, aki szerint ennek ellenére a történelmi emlékezet nem őrizte meg a 12. századi királyt jelentőségéhez méltón.

Az elmúlt évek előadásaihoz képest teljesen új díszletet felvonultató színpadi darab a III. Bélát körülvevő szellemi és emberi hatásokra koncentrál, az ellene összeesküvést szervező édesanyjára, szeretett feleségére, Antiochiai Annára, de fontos szerepet kap Manuel bizánci császár is, aki sokáig utódjaként tekintett a későbbi magyar királyra.

III. Béla uralkodik idén a Koronázási Szertartásjátékon

Idén más díszletben gyönyörködhetünk  (kép: okkfehervar.hu)

A címszerepet Hirtling István kapta, aki szerint a szerepben a minden királyi döntés és tett mögött felsejlő irgalmatlan felelősség és iszonyú teher izgatja leginkább. III. Béla feleségét Trokán Nóra alakítja, Manuel bizánci császár szerepében Trokán Péter lesz látható. Lukács esztergomi érseket Sághy Tamás, II. Géza király özvegyét Závodszky Noémi, a koronázó püspököt Mihályi Győző fogja játszani. Negyedszer szerepel a Koronázási Szertartásjátékokon Blaskó Péter, a nemzet művésze, aki idén Anonymust, a híres történetírót fogja alakítani.

Az előadás díszleteit Szendrényi Éva, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte. A zenét Szirtes Edina Mókus komponálja, a dramaturg Matuz János.

A júliusi hétvégéken a fehérváriak már hangolódhatnak a Koronázási Ünnepi Játékokra, hisz szombatonként este hatkor megjelennek majd az óriásbábok a Fő utcán, hogy hagyományőrzők kíséretében hívják fel a figyelmet az augusztusi rendezvényekre.

III. Béla uralkodik idén a Koronázási Szertartásjátékon

Óriásbábokkal minden szombaton találkozhatunk a Fő utcán (kép: okkfehervar.hu)

Most szombaton, vagyis július elsején a Vörösmarty Színház előtt az óriásbábokkal együtt négy „élő királlyal” is találkozhatunk: a Koronázási Szertartásjáték eddigi négy uralkodója, azaz Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla – vagyis Varju Kálmán, Makranczi Zalán, Egyed Attila és Száraz Dénes is ott lesz ugyanis azon a beszélgetésen, amely 18.30 órakor kezdődik.

Az érdeklődők közös fotókat készíthetnek kedvenc színészeikkel, és arra is lehetőség lesz, hogy a kifejezetten az alkalomra tervezett képeslapokat dedikáltassák a művészekkel. Ezt már csak azért is érdemes lesz megtenni, mert szombaton, július 1-jén kezdődik a Koronázási Szertartásjáték jegyeinek árusítása, aki pedig július 10-ig bemutatja a dedikált képeslapot, 20 százalék kedvezményt kap a belépő árából.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
  Visszaadja alpolgármesteri megbizatását Brájer Éva
 • Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
  Nyoma veszett egy magyar turistának Erdélyben
 • Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
  Holnap kezdődnek a Rákóczi Szövetség programjai
 • Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
  Elindult a gyűjtés: öltöztessük együtt fehérbe az adventi kórus fehérvári kisangyalait!
 • Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
  Bordélyházat üzemeltető személyeket vettek őrizetbe Hegyeshalomban
 • Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
  Nemzeti ünnep - módosított útvonalon közlekednek az autóbuszok
 • VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
  VIII. Paál István Fesztivál - országos amatőr színjátszó találkozó városunkban
 • Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész
  Orbán: a kormány minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely erre kész

Eseménynaptár

 • Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
  Jogerős a fehérvári választási eredmény - várhatóan pénteken lesz az alakuló ülés
 • Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
  Rio Star - Latin-Amerika legnagyobb óriáskerekét avatják fel Rio de Janeiróban
 • Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
  Meteorológiai szolgálat: Észak-Európában már téli idő van
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 21.