Rain6 °C
2021. április 13. kedd Ida
Menü
Házhozszállítás

10 tipp a tuti kerti partihoz

10 tipp a tuti kerti partihoz
Tegyük felejthetetlenné a kertben töltött estét! (Fotó: pixabay.com)

Egy nyári estén a kertünkben rendezett szabadtéri összejövetel felejthetetlen lehet. De nem mindegy, hogy azért, mert lángra kapott a vendég ruhája, vagy azért, mert leesett az álla a parádés dekorációtól és a mesés fogásoktól. Adunk tíz tippet, hogy a kerti parti tényleg jól sikerüljön!

"Gyertek át, üljünk ki a teraszra, és igyunk meg egy fröccsöt!'  – hangozhat el gyakran nyári estéken a meghívás barátainknak vagy családtagjainknak. Ennél azért nem árt, ha kicsit alaposabban felkészülünk egy ilyen estére, különösen ha picit bővebb a vendégek köre, nem csak egy-két embert hívunk meg. Bizonyos dolgokra, például grillezésnél a tűzvédelemre, zenehallgatásnál a szomszédok nyugalmára, mindenképpen oda kell figyelnünk! Élvezzük ki a nyári estéket, rendezzünk kerti partit! Összeszedtük a tíz legfontosabb dolgot, amire érdemes figyelni az este sikeres lebonyolítása érdekében.

1. Ügyeljünk a biztonságra!

Csakis megbízható helyről származó tűzgyújtó folyadékot használjunk a grillhez! Sosem árt beszerezni egy házi poroltó készüléket is. A húsokról lecsöpögő olaj könnyen lángra kap, ezért használjunk mindig fogókesztyűt és hosszú nyelű eszközöket a sütés során. Ha mégis megégetjük magunkat, a sebet tartsuk hideg, folyó víz alá, így tisztítsuk ki, mielőtt ellátjuk. Szeles időben ne grillezzünk, és ne tegyük a sütőt túl közel a bútorokhoz, fákhoz, bokrokhoz!

2. DIY (csináld magad) dekoráció

Ne rohanjunk azonnal a dekorációs üzletbe, és költsünk vagyonokat a díszítésre! A legegyszerűbb alapanyagokból is készíthetünk mutatós dolgokat. Fessünk színesre konzervdobozokat, vagy vonjuk be őket különféle formákban kivágott, színes papírokkal. Ezeket akár vázának is használhatjuk. A befőttesüveget többféleképpen is felhasználhatjuk: ragasszuk körbe tortapapír csipkeszegélyével, és tegyünk bele mécsest: máris kész az asztali hangulatvilágítás! De akár ezekbe is tehetünk virágot. A fákat pedig aggassuk tele színes papírból készült füzérekkel: azonnal feldobja az összképet!

3. Gondolkodjunk előre!

Az előkészületeket érdemes már az előző nap elkezdeni a bevásárlással és a menü megtervezésével. Eleve a vastagabb húsokat jobb már előző este bepácolni a grillhez, a salátát pedig aznap délelőtt elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. Desszertből is érdemes olyat választani, amit korábban elkészíthetünk, hogy az estét tényleg a barátokkal a kertben, és ne a konyhában töltsük.

4. Tisztázzuk: gyerekkel vagy gyerek nélkül

Mindegyik jó buli lehet, csak nem mindegy, ki mire számít. Jobb előre megbeszélni a meghívottakkal, hogy mi most egy lazítós, "gyerekmentes" estét szeretnénk velük eltölteni, zavartalanul beszélgetve úgy, hogy közben nem kell folyton a gyerekek testi épségére ügyelni. Vagy éppen egy olyan estét (délutánt...) tervezünk, amikor végre együtt tölthetnek egy kis időt a baráti családok. Nagy élmény a kicsiknek egy ilyen alkalom, és már az előkészületekbe is bevonhatjuk őket. Nagyon büszkék lesznek, ha segíthetnek a dekoráció készítésében vagy terítésben.

5. Kezeljük kreatívan az ízeket!

Rugaszkodjunk el a megszokott fogásoktól! Próbáljunk ki egy új salátareceptet, egy merészebb fűszerezésű grillpácot, és azt se felejtsük el, hogy a grillrácsra nem csak húst lehet rakni! Sőt, a cukkini, a paprika és a paradicsom mellett akár alma- vagy ananászszeleteket is süthetünk.

6. Békében a szomszédokkal

Ha olyan jóban vagyunk, lehet, hogy éppen a szomszédokat hívtuk meg a partira. De ha mégsem, alapszabály, hogy időben figyelmeztessük őket: most egy kicsit mozgalmasabb lesz az élet a kertünkben. Jobb, ha tisztában vagyunk a területileg illetékes zajrendelet szabályaival is, és akkor nem úgy fog végződni a buli, hogy csendháborításért ránk hívják a rendőrséget.

7. Küzdjük le a szúnyogokat!

A szúnyogcsípések megkeseríthetik a szabadban töltött estéket. Akár házi szerekkel is elriaszthatjuk őket: párologtassunk eukaliptuszolajat, vagy tegyük ki az asztalra egy tálkában almaecet, citromlé és szegfűszeg keverékét. Gyújthatunk szúnyogriasztó gyertyát is, de ha a kertünkben fűszernövényeket nevelgetünk, például rozmaringot vagy mentát, ezek illata is segít távol tartani a vérszívókat.

8. Csobbanjunk!

Nincs is jobb egy forró nyári estén, mint a medencében szürcsölgetni az italunkat. Hidd el, a felfrissüléshez már egy felfújható változat is megteszi: nem csak a gyerekek, a felnőttek is imádni fogják.

9. Aludjuk ki magunkat!

Attól csak jobban sikerülhet az este, ha kipihentek vagyunk, és nem esünk be mindjárt az elején a fáradtságtól az egyik bokor alá, vagy alszunk el a nyugágyban. Oké, persze, elfoglaltak vagyunk, de ha tehetjük, egy ilyen alakalomra készülve előző éjjel pihenjük ki magunkat rendesen, vagy akár előtte délután is szunyókálhatunk egyet. (Ezért is jó, ha előző nap és délelőtt mindent előkészítünk.) 

10. Játsszunk!

Valószínűleg díjazni fogják a vendégek, ha előkerülnek a szekrény mélyéről a régi társasjátékok, pakli kártyák. Megoldás lehet arra is, ha olyanokat is meghívtunk, akik nem ismerik egymást, mert a jó társaság, ételek, italok és zene mellett a játékkal még oldottabbá tehetjük a hangulatot.  

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik