Partly cloudy23 °C
2020. június 4. csütörtök Bulcsú
Menü

Kereken 40 fok – Tíz éves a fehérvári melegrekord

Kereken 40 fok – Tíz éves a fehérvári melegrekord
A székesfehérvári Városi Strand (Fotó: Simon Erika/szekesfehervar.hu)

Mikortól kánikula a kánikula? Mi is az a hőhullám? Miért adnak ki piros riasztást, ha nagyon meleg van? Számos olyan kérdés, amire úgy általánosságban tudunk válaszolni, de a pontos definíciókat nem biztos, hogy ismerjük. No, meg azt sem feltétlenül tudjuk, mennyi volt hazánkban a valaha mért legforróbb hőmérséklet, azt meg szerintem pláne nem, hogy városunkban, a megyeszékhelyen mi is volt a hőségrekord. Egyáltalán a megyeszékhelyünké-e hőmérsékleti szempontból is a vezető szerep? Mindez kiderül a következőkben.

Én valahogy úgy vagyok a kánikulával, hogy örülök, ha van, azonban legszívesebben elhagynám minden évben, de legalábbis meghagynám azoknak, akik ezt szeretik, no, meg kibírják. Gondolom ebből kiderül, hogy én nem szeretem, sőt utálom. Ilyenkor mindenhova menekülnék, de leginkább a hűvös észak-európai országokba, persze ilyenkor ott sok a szúnyog, de azokat lecsapom, vagy remek riasztókészülékekkel kiiktatom. De a kánikula nem ilyen egyszerűen száműzhető. Most itt nem a fortélyokról kell, hogy szó essék, hanem a hőségek osztályozásáról, definícióiról, illetve a rekordokról. Ezekről már szívesebben írok, de csak egy kellemes, klimatizált helységből.

Kánikuláról akkor beszélhetünk, ha a hőmérséklet több napon keresztül eléri, vagy meghaladja az árnyékban mért 30 fokot. Árnyékban! Igen, kérem árnyékban, mivel a hivatalos hőmérsékleteket naptól védett, és tereptárgyaktól is távol lévő, jól szellőző, 2 méter magasságban elhelyezett hőmérőkre értjük. Kánikulában a tűző napon ennél akár 5-10 fokkal is többet mérhetünk, úgyhogy, ezt kéretik mindig hozzá számítani. Az ilyen napokat, amikor eléri a maximumhőmérséklet a 30 fokot, a meteorológia tudománya hőség napnak hívja. Nálunk, Székesfehérvár térségében átlagban 10-20 fordul elő évenként a hőség napokból.

Jóval több nyári napot regisztrálhatunk, mivel ennek alsó határa az adott napon bekövetkező 25 fokos hőmérséklet, amely akár már márciusban is néha kialakulhat, és még októberben is előfordulhat (főleg mostanság, a globális felmelegedés ki tudja melyik szakaszában). Nyári napból tehát jóval több van, akár évi 60-70-nél is több lehet egy-egy melegebb esztendőben.

Szerencsére jóval kevesebb, de sajnos az elmúlt évtizedekben növekvő tendenciában fordul elő forró nap, amikor is a hőmérő higanyszála eléri, meghaladja a 35 fokot. Ezek átlagos éves előfordulási értéke 2-5 nap, de természetesen ennél jóval több is lehet, akár 10-20 is elképzelhető egy rekordokat döntögető nyár után, mint az 2015-ben is tapasztalható volt, akkor ugyanis 21 ilyen forró nap volt Székesfehérváron.

Kereken 40 fok – Tíz éves a fehérvári melegrekord

Vízosztás Fehérváron a hőségriadó miatt 2017. június 23-án (Fotó: Pápai Barna)

A 40 fok feletti hőmérsékletek nem kaptak külön definíciót a szakirodalomban, de ne legyen kétségünk afelől, hogy ez a következő évtizedek során valamikor be fog következni. Ennek az az oka, hogy az elmúlt 20-30 évben egyre többször dőlnek meg elsődlegesen a maximumrekordok, és ezek bizony már inkább a negyvenes tartományhoz közelítenek. Szerencsére városunkban, azaz Székesfehérváron mostanáig egyetlen napon, nevezetesen 2007. július 20-án értük el a bűvös 40 fokot, méghozzá kereken 40 fokkal. Azóta csak közelítgetjük ezt, remélem soha nem érjük el, de nincsenek igazán illúzióim ezen a téren a jövőre nézve…

Ugyanebben az évben, tehát 10 éve, július 18-án Dunaújvárosban mérték a valaha legmelegebbet Fejér megyében, méghozzá kerek 41 Celsius fokkal, ami azóta is megdöntésre váró országos napi hőmérsékleti rekord. Ebből ugye kiderül, hogy Fejér megye második legfontosabb települése (legalábbis a közigazgatási hierarchiában) forróbb város, mint a megye székhelye Székesfehérvár. Szerintem főleg a panellakó Újvárosiak többsége szívesen elhagyná ezt a kétes dicsőséget. Ugyanebben az évben mérhettük egyébként az abszolút országos melegrekordot is, ami az Alföldön fekvő Kiskunhalas településéhez köthető +41,9 fokkal árnyékban! Nem semmi, pontosabban nem kicsit forró nyár volt az a bizonyos 2007-es.

Végül még tisztázandó, hogy mikor is ad ki riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Tisztiorvosi Szolgálat együttesen hőség idején.

 • 1-es, azaz legenyhébb fokozatú, citrom riasztás van érvényben akkor, ha az adott napon a napi középhőmérséklet eléri, meghaladja a +25 fokot. Figyelem, középhőmérsékletről beszélünk, azaz az adott napon mért értékek átlagáról és nem az aznap mért maximumról, ezt fontos kihangsúlyozni.
 • Narancs, azaz másodfokú a hőségriasztás akkor, amikor tartósan, legalább 3 egymást követő napon keresztül meghaladja a napi középérték a +25 fokot
 • és piros, azaz harmadfokú, legmagasabb szintű a hőségriadó, ha 3 egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri a +27 fokot.

Ilyenkor, de gyakran már narancs riasztásnál is párakapukat állítanak fel az önkormányzatok, vizet osztanak a forgalmasabb, esetleg dugókkal tarkított helyeken, illetve megnyitják a nagyközönség számára a hűthető, klimatizált helyeket is, legalábbis amennyire erre lehetőség van. Mit is írjak a végére? Talán azt, hogy személy szerint remélem, minél kevesebb ilyenben lesz részem az idén.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • A leállósávban cikázva előzgetett egy autós az M7-esen a Velencei-tónál
  A leállósávban cikázva előzgetett egy autós az M7-esen a Velencei-tónál
 • Hamarosan újranyithatnak a mozik és a színházak.
  Hamarosan újranyithatnak a mozik és a színházak.
 • Megnyitotta Csehország és Szlovákia egymás állampolgárai előtt a határait
  Megnyitotta Csehország és Szlovákia egymás állampolgárai előtt a határait
 • Megemlékezések ma Székesfehérváron
  Megemlékezések ma Székesfehérváron
 • Tiszteletkörökkel rótta le kegyeletét az Albatrosz Repülő Egyesület
  Tiszteletkörökkel rótta le kegyeletét az Albatrosz Repülő Egyesület
 • Pillants a jövőbe! - nyári táborok a Titkok Házában
  Pillants a jövőbe! - nyári táborok a Titkok Házában
 • Megszüntette Ausztria az ellenőrzést a határain
  Megszüntette Ausztria az ellenőrzést a határain
 • Sokkal nagyobb élénkítő csomagot fogadtak el Berlinben, mint amiről szó volt
  Sokkal nagyobb élénkítő csomagot fogadtak el Berlinben, mint amiről szó volt

Eseménynaptár

 • Fejér megyében nem nőtt a fertőzöttek száma
  Fejér megyében nem nőtt a fertőzöttek száma
 • Elhunyt 5 idős, krónikus beteg
  Elhunyt 5 idős, krónikus beteg
 • Idén is lesznek Erzsébet-táborok
  Idén is lesznek Erzsébet-táborok
 • Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
  Nem kötelező elfogadni a lemondott, vagy törölt utak esetén járó utalványt
 • A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
  A trianoni békediktátum 100. évfordulójáról a repülők is megemlékeznek
 • Székesfehérváron is megkondulnak a harangok
  Székesfehérváron is megkondulnak a harangok
 • Új nevet kapott Csongrád megye Trianon 100. évfordulójára
  Új nevet kapott Csongrád megye Trianon 100. évfordulójára
 • Július 1-től kerülnek forgalomba az új 100 forintosok
  Július 1-től kerülnek forgalomba az új 100 forintosok
 • Újabb cégek kaptak versenyképesség-növelő támogatást
  Újabb cégek kaptak versenyképesség-növelő támogatást