Partly cloudy30 °C
2019. július 20. szombat Illés
Menü

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában
(Fotó: Asszonyi Evelin)

FEHÉRVÁR 500 TIPP, avagy kinek ajánljuk a Krka zuhatagjait? A horvát (dalmát) tengerparton nyaralóknak ez egy kiemelten fontos egynapos kirándulás, fantasztikus vízesésekkel, ahol több Winnetou-filmet is forgattak. Igaz, a távolság kicsit több mint 500 km, de nyáridőben a Fehérvártól 622 kilométernyire fekvő helyet semmiképpen nem szabad kihagyni.

A karsztos Dinári-hegyvidék és az Adriai-tenger találkozása rengeteg túralehetőséget kínál; az egyik ilyen a Šibenik városától (és a tengerparttól) mindössze 12 kilométer távolságra fekvő Krka folyó fantasztikus zuhatagjaihoz vezet, ahol több Winnetou-filmet is forgattak. 

Šibenikből a Drniš és Knin városa felé kitáblázott utat kell választanunk, majd 10 kilométer után balra kell fordulni, ahol tábla jelzi, hogy a Krka Nemzeti Park két kilométerre van. Horvátországban a nemzeti parkokban a belépődíj dívik (2017 nyarán főszezonban 180 kuna), de ezért nyújtanak is valamit. Személyautóval nem lehet a vízesésekhez menni, azt a park főbejáratánál lévő parkolóban (Lozovac) kell hagyni: innen ingyen buszok viszik le a kirándulókat a park leglátványosabb részéhez, a Skradini vízeséshez (Skradinski buk).

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

A nemzeti park 1:35000-es méretarányú térképének részlete Skradin környékével

Másik lehetőség, hogy a skradini parkolóban hagyjuk a kocsit, majd a Krka folyó partján elgyalogolunk a zuhatagig, vissza pedig a hajójegy benne van a belépő árában. Apropó belépés: A Krka Nemzeti Parkba kutyát is vihetünk, de természetesen csak pórázon. Ha pedig buszra ülünk, a szájkosár is kötelező. Viszont a Vicovac szigetre tilos kutyát bevinni! 

Mielőtt bebarangolnánk a zuhatagot és környékét, szólni kell néhány szót a vízesésen lezúduló Krka folyóról. A Krka Dalmácia legnagyobb folyója, hossza azonban mindössze csak 72 km, viszont igen bővizű. Vízgyűjtő területe 2088 négyzetkilométer; a folyó a Dinara nyugati lábainál, Knintől 4 km-re ered.

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

Esik a víz (fotó: Asszonyi Evelin)

A folyón összesen 7 különálló vízesés van, összesen 242 méter eséssel. A vízesések úgy alakultak ki, hogy a folyó a puhább kőzetekben utat vájt magának, a keményebbeken átbukott, illetve mésztufagátakat épített. A vízesések közül legmagasabb a Manojlovaci-vízesés (59 m), a legszebb azonban a második legnagyobb, a Skradini-zuhatag: ennek és mésztufagátjainak köszönhető, hogy a mögötte lévő szélesebb völgyben a Krka folyó tószerűvé válik.

A Skradini-zuhatag nem is egy vízesés: a víz 800 méter hosszúságban 5 teraszon és 17 lépcsőn át sok-sok vízesés labirintusát alkotva zuhog lefelé, összesen 45,7 métert esve. A Skradini-zuhatagon átlagosan 55 köbméter víz áramlik másodpercenként, de erősebb esőzésekkor 350 köbméter is lehet.

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

Hajó a Krka Nemzeti Parkban (fotó: Asszonyi Evelin)

A zúgók mindegyikéhez vezet jelzett gyalogösvény, sőt a több ágra szakadt folyó medrébe levert fahidakon a tajtékzó víz felett is túrázhatunk. Bő két óra alatt nyugodt szemlélődéssel leereszkedhetünk a zuhatag aljához: itt nagyjából 100 m szélességben ömlik le a folyó, amelyet hosszú fahídról csodálhatunk meg. Ha kigyönyörködtünk magunkat a természetben, a Skradini-zuhatag mellett több kis múzeumot is megnézhetünk. Ilyen például egy helyreállított kallómalom, valamint egy egykori vízerőművet dokumentáló kiállítás: a helybéliek büszkék rá, hogy a Monarchia idejében a Krkának és vízerőművének köszönhetően Šibenikben előbb volt áram, mint a fővárosban, Bécsben!

A múzeumok után betérhetünk a vízimalom épületébe, ahol az 1985-ben megalakult Krka Nemzeti Parknak (horvátul Nacionalni park Krka) működik információs irodája, de további barangolásainkhoz itt vásárolhatjuk meg a nemzeti park igen jó minőségű, 1:35000-es méretarányú turistatérképét is.

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

Krka hangulat (fotó: Asszonyi Evelin)

A zuhatagok egyébként a híres Karl May német író vadnyugaton játszódó történeteiből készült Winnetou-filmek forgatási helyszínei is. Az 1960-as években forgatott indiánfilmek (Az Ezüst tó kincse, Winnetou I.-II., Winnetou és barátja, Old Firehand stb.) nyugatnémet és jugoszláv koprodukcióban készültek. Itt, a Krka folyón kenuzott végig Winnetou és Old Shatterhand, de állítólag az indián törzsfőnök és az amerikai katonák közötti harcok jeleneteit is a Krka melletti Roški slap mellett forgatták.

Apropó Roški: a Skradini-zuhatagtól befizethetünk egy hosszú hajókirándulásra is, amely érinti a festői és aprócska Visovac-szigetet és elhajózhatunk a tó végénél levő Roški-vízesésig (Roški splav).

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

Visovac sziget (fotó: Barna Béla)

Jelen sorok írója szerint sokkal szebb azonban a sziget a tó partjáról, a magas karsztplatóról szemlélve, innen a kétemeletes rendház és templom bájos terepasztal-tárgynak tűnik. Az 1400 körül alapított ferences kolostor templomát a XVI. században emelték: ma a templom a kolostor és a papnevelde is barokk stílusban várja látogatóit. A templom harangtornyát 1728-ban emelték. Visovac szigetét egyébként 2013-ban felkereste Ivo Josipović, Horvátország elnöke is.

 A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

"Ha beleteszem lehűti a lábamat"  (fotó: Asszonyi Evelin)

Ha valaki kifejezetten itt, a vízesések közelében szeretne megszállni, annak Skradinban is van lehetősége, akár jobb szállodában (Hotel Skradinski Buk, Villa Barbara), akár olcsóbb vendégházban (Guesthouse Spiridon) is. A Krka vízesésekhez pedig többféle úton eljuthatunk, esetleg a Boszniában fekvő Jajcét is útba ejthetjük

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Hagyományos, önvezető és elektromos autók versenyeznek Zalaegerszegen
  Hagyományos, önvezető és elektromos autók versenyeznek Zalaegerszegen
 • A Holdraszállás 50. évfordulóját ünneplik ma világszerte
  A Holdraszállás 50. évfordulóját ünneplik ma világszerte
 • Elhunyt Heller Ágnes
  Elhunyt Heller Ágnes
 • Operettdallamok csendülnek fel a Városház téren
  Operettdallamok csendülnek fel a Városház téren
 • A Szent Imre templomban lesz a város közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe
  A Szent Imre templomban lesz a város közös elsőcsütörtöki Eucharisztia ünnepe
 • Lódarázs - Egyetlen csípése is halálos lehet!
  Lódarázs - Egyetlen csípése is halálos lehet!
 • Drágulhatnak a tejtermékek ősztől
  Drágulhatnak a tejtermékek ősztől
 • Gyenge lesz az idei termés, ezért emelkedhet az alma ára
  Gyenge lesz az idei termés, ezért emelkedhet az alma ára

Eseménynaptár

 • Torlódásra kell készülni több határátkelőnél is
  Torlódásra kell készülni több határátkelőnél is
 • Megkezdődött a Művészetek Völgye
  Megkezdődött a Művészetek Völgye
 • Spanyolország 30 millió eurót ad Marokkónak az illegális migráció féken tartására
  Spanyolország 30 millió eurót ad Marokkónak az illegális migráció féken tartására
 • London nem tervez katonai akciót, de követeli Irántól a lefoglalt brit hajó azonnali elengedését
  London nem tervez katonai akciót, de követeli Irántól a lefoglalt brit hajó azonnali elengedését
 • Ma vonulnak ismét az óriásbábuk
  Ma vonulnak ismét az óriásbábuk
 • Csapadék nem várható, a hőmérséklet 31 fok közelében alakul
  Csapadék nem várható, a hőmérséklet 31 fok közelében alakul
 • Több halottja is van a kínai gázüzemi robbanásnak
  Több halottja is van a kínai gázüzemi robbanásnak
 • A következő napokban felpezsdülhet az albérletpiac
  A következő napokban felpezsdülhet az albérletpiac
 • Újabb egyhetes razzia indul az utakon
  Újabb egyhetes razzia indul az utakon