Partly cloudy17 °C
2020. március 28. szombat Gedeon
Menü

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában
(Fotó: Asszonyi Evelin)

FEHÉRVÁR 500 TIPP, avagy kinek ajánljuk a Krka zuhatagjait? A horvát (dalmát) tengerparton nyaralóknak ez egy kiemelten fontos egynapos kirándulás, fantasztikus vízesésekkel, ahol több Winnetou-filmet is forgattak. Igaz, a távolság kicsit több mint 500 km, de nyáridőben a Fehérvártól 622 kilométernyire fekvő helyet semmiképpen nem szabad kihagyni.

A karsztos Dinári-hegyvidék és az Adriai-tenger találkozása rengeteg túralehetőséget kínál; az egyik ilyen a Šibenik városától (és a tengerparttól) mindössze 12 kilométer távolságra fekvő Krka folyó fantasztikus zuhatagjaihoz vezet, ahol több Winnetou-filmet is forgattak. 

Šibenikből a Drniš és Knin városa felé kitáblázott utat kell választanunk, majd 10 kilométer után balra kell fordulni, ahol tábla jelzi, hogy a Krka Nemzeti Park két kilométerre van. Horvátországban a nemzeti parkokban a belépődíj dívik (2017 nyarán főszezonban 180 kuna), de ezért nyújtanak is valamit. Személyautóval nem lehet a vízesésekhez menni, azt a park főbejáratánál lévő parkolóban (Lozovac) kell hagyni: innen ingyen buszok viszik le a kirándulókat a park leglátványosabb részéhez, a Skradini vízeséshez (Skradinski buk).

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

A nemzeti park 1:35000-es méretarányú térképének részlete Skradin környékével

Másik lehetőség, hogy a skradini parkolóban hagyjuk a kocsit, majd a Krka folyó partján elgyalogolunk a zuhatagig, vissza pedig a hajójegy benne van a belépő árában. Apropó belépés: A Krka Nemzeti Parkba kutyát is vihetünk, de természetesen csak pórázon. Ha pedig buszra ülünk, a szájkosár is kötelező. Viszont a Vicovac szigetre tilos kutyát bevinni! 

Mielőtt bebarangolnánk a zuhatagot és környékét, szólni kell néhány szót a vízesésen lezúduló Krka folyóról. A Krka Dalmácia legnagyobb folyója, hossza azonban mindössze csak 72 km, viszont igen bővizű. Vízgyűjtő területe 2088 négyzetkilométer; a folyó a Dinara nyugati lábainál, Knintől 4 km-re ered.

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

Esik a víz (fotó: Asszonyi Evelin)

A folyón összesen 7 különálló vízesés van, összesen 242 méter eséssel. A vízesések úgy alakultak ki, hogy a folyó a puhább kőzetekben utat vájt magának, a keményebbeken átbukott, illetve mésztufagátakat épített. A vízesések közül legmagasabb a Manojlovaci-vízesés (59 m), a legszebb azonban a második legnagyobb, a Skradini-zuhatag: ennek és mésztufagátjainak köszönhető, hogy a mögötte lévő szélesebb völgyben a Krka folyó tószerűvé válik.

A Skradini-zuhatag nem is egy vízesés: a víz 800 méter hosszúságban 5 teraszon és 17 lépcsőn át sok-sok vízesés labirintusát alkotva zuhog lefelé, összesen 45,7 métert esve. A Skradini-zuhatagon átlagosan 55 köbméter víz áramlik másodpercenként, de erősebb esőzésekkor 350 köbméter is lehet.

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

Hajó a Krka Nemzeti Parkban (fotó: Asszonyi Evelin)

A zúgók mindegyikéhez vezet jelzett gyalogösvény, sőt a több ágra szakadt folyó medrébe levert fahidakon a tajtékzó víz felett is túrázhatunk. Bő két óra alatt nyugodt szemlélődéssel leereszkedhetünk a zuhatag aljához: itt nagyjából 100 m szélességben ömlik le a folyó, amelyet hosszú fahídról csodálhatunk meg. Ha kigyönyörködtünk magunkat a természetben, a Skradini-zuhatag mellett több kis múzeumot is megnézhetünk. Ilyen például egy helyreállított kallómalom, valamint egy egykori vízerőművet dokumentáló kiállítás: a helybéliek büszkék rá, hogy a Monarchia idejében a Krkának és vízerőművének köszönhetően Šibenikben előbb volt áram, mint a fővárosban, Bécsben!

A múzeumok után betérhetünk a vízimalom épületébe, ahol az 1985-ben megalakult Krka Nemzeti Parknak (horvátul Nacionalni park Krka) működik információs irodája, de további barangolásainkhoz itt vásárolhatjuk meg a nemzeti park igen jó minőségű, 1:35000-es méretarányú turistatérképét is.

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

Krka hangulat (fotó: Asszonyi Evelin)

A zuhatagok egyébként a híres Karl May német író vadnyugaton játszódó történeteiből készült Winnetou-filmek forgatási helyszínei is. Az 1960-as években forgatott indiánfilmek (Az Ezüst tó kincse, Winnetou I.-II., Winnetou és barátja, Old Firehand stb.) nyugatnémet és jugoszláv koprodukcióban készültek. Itt, a Krka folyón kenuzott végig Winnetou és Old Shatterhand, de állítólag az indián törzsfőnök és az amerikai katonák közötti harcok jeleneteit is a Krka melletti Roški slap mellett forgatták.

Apropó Roški: a Skradini-zuhatagtól befizethetünk egy hosszú hajókirándulásra is, amely érinti a festői és aprócska Visovac-szigetet és elhajózhatunk a tó végénél levő Roški-vízesésig (Roški splav).

A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

Visovac sziget (fotó: Barna Béla)

Jelen sorok írója szerint sokkal szebb azonban a sziget a tó partjáról, a magas karsztplatóról szemlélve, innen a kétemeletes rendház és templom bájos terepasztal-tárgynak tűnik. Az 1400 körül alapított ferences kolostor templomát a XVI. században emelték: ma a templom a kolostor és a papnevelde is barokk stílusban várja látogatóit. A templom harangtornyát 1728-ban emelték. Visovac szigetét egyébként 2013-ban felkereste Ivo Josipović, Horvátország elnöke is.

 A Krka folyó zuhatagjai Dalmáciában

"Ha beleteszem lehűti a lábamat"  (fotó: Asszonyi Evelin)

Ha valaki kifejezetten itt, a vízesések közelében szeretne megszállni, annak Skradinban is van lehetősége, akár jobb szállodában (Hotel Skradinski Buk, Villa Barbara), akár olcsóbb vendégházban (Guesthouse Spiridon) is. A Krka vízesésekhez pedig többféle úton eljuthatunk, esetleg a Boszniában fekvő Jajcét is útba ejthetjük

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Megkezdte segítő jellegű közreműködését a rendőrség
  Megkezdte segítő jellegű közreműködését a rendőrség
 • Tizenöt személlyel szemben indítottak idegenrendészeti eljárást
  Tizenöt személlyel szemben indítottak idegenrendészeti eljárást
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a tömegközlekedési eszközökön
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a tömegközlekedési eszközökön
 • 27 tonnányi védőfelszerelés érkezik ma Kínából
  27 tonnányi védőfelszerelés érkezik ma Kínából

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Videotelefonos kapcsolat a székesfehérvári idősgondozó intézményekben
  Videotelefonos kapcsolat a székesfehérvári idősgondozó intézményekben
 • Két egészségügyi dolgozó megfertőződött a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikáján
  Két egészségügyi dolgozó megfertőződött a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikáján
 • Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
  Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
 • Kétezer milliárd forintot biztosít az unió hazánknak a koronavírus védekezéséhez
  Kétezer milliárd forintot biztosít az unió hazánknak a koronavírus védekezéséhez
 • Németországba visznek olasz betegeket
  Németországba visznek olasz betegeket
 • Meghosszabbították a március havi helyközi bérletek érvényességét
  Meghosszabbították a március havi helyközi bérletek érvényességét
 • Torlódás alakult ki a csanádpalotai határátkelőnél
  Torlódás alakult ki a csanádpalotai határátkelőnél
 • Koronavírus: újabb 43 beteg, egy ember pedig elhunyt
  Koronavírus: újabb 43 beteg, egy ember pedig elhunyt
 • Változnak a helyi járatos buszok menetredjei hétfőtől
  Változnak a helyi járatos buszok menetredjei hétfőtől
 • Kínánál és az európai gócpontoknál is súlyosabban érinti a járvány az Egyesült Államokat
  Kínánál és az európai gócpontoknál is súlyosabban érinti a járvány az Egyesült Államokat
 • Sokan vállalnak áthidaló munkát a járvány idejére
  Sokan vállalnak áthidaló munkát a járvány idejére
 • Hamarosan minden fehérvári megkapja a védőmaszkot
  Hamarosan minden fehérvári megkapja a védőmaszkot
 • Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás
  Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás