Rain19 °C
2020. szeptember 28. hétfő Vencel
Menü

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny
A 2017-es Kékszalag mezőnye (Fotó: Facebook/Kékszalag – Szántó Áron)

A Nemzetközi Brindisi-Corfu Regatta után az OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíjon versenyzett, s végzett osztályában az első helyen az a csapat, melynek egyik tagja a fehérvári Séllei Norbert. A baráti társaság a Kékszalagon is gyönyörűen szerepelt, jelenleg pedig a High Tech Regattára készül.

– A tengeren erősebb, keményebb szelek fújnak, mint a Balatonon, de ott kiszámíthatóbb a szél és az időjárás – hasonlította össze az elmúlt hetek versenyélményeit Séllei Norbert utalva arra, hogy a Kékszalag idején Badacsonynál kőrözött egy vihar, s nagy esélye volt annak, hogy lecsap a Balatonra, ám szerencsére más célpontot keresett magának.

A fehérvári fiatalember társaival, Noll Gergellyel és Stámusz Márkkal (Komárom megye), Bodrogi Zsolttal (Veszprém megye) és Simó Bélával (Somogy megye) egyedüli magyar csapatként vágott bele a 32. Nemzetközi Brindisi–Corfu Regatta versenybe, amelyen kategóriájukban győztek, összesítettben a nyolcadik helyen futottak be, az ORC számokat figyelembe véve pedig a 127 induló hajóból a 40. helyezést szerezték meg.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

A 32. Nemzetközi Brindisi-Corfu Regattán (Fotó: Séllei Norbert)

A sikeren felbuzdulva Norbi és barátai elindultak a XII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíjon is, amely az ügyvédi hivatást gyakorlók balatoni vitorlás ragettája. A versenyen több, mint kétszázan vettek rész, s tette meg az Alsóörs-Tihany-Balatonfüred közötti háromszög-pályát. A versenyen való részvétel feltétele az volt, hogy a hajó legénységéből legalább egy fő hazánkban bejegyzett ügyvéd/ügyvédjelölt, illetve green carddal rendelkező jogász legyen.

– A mi csapatunkat, mint minden évben, úgy idén is Lichy József ügyvéd erősítette – mondta Norbi, majd kifejtette, hogy a tengeri vitorlázás félelmetesebb, mint a balatoni, mert az offshore (nyílt tengeri) hajózáskor nem látni szárazföldet, a látóhatárt kizárólag a víz uralja. Az ember ilyenkor teljesen magára van utalva. – Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Balaton smafu és nem kell észnél lenni! Természetesen a Balaton is okozhat fejfájást. Mind a szélviszonyok, mind az időjárás szeszélyes tud lenni, kiszámíthatatlan. Mindkét vizet tisztelni kell! 

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

A XII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíjon (Fotó: Séllei Norbert)

Az oszlopos csapattagokkal felvértezett hajó végül gyönyörűen teljesített, abszolútban a 3. helyen, míg osztályában az 1. helyen végzett.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

Abszolútban a harmadik, osztályukban az első helyen végeztek (Fotó: Séllei Norbert)

Aztán következett Európa leghosszabb és legrégibb tókerülő vitorlásversenye, a Kékszalag. E verseny hazánk legnagyobb, legrangosabb vitorlás eseményének számít. Idén több mint 500 hajó állt rajthoz, de a limitidőn belül csak alig 400-an értek célba. Szélben nem volt hiány, főként a rajtnál. Ezt követte egy viszonylag csendes szakasz, majd ismét bőszeles órák tarkították a több, mint 150 km-es távot.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

A Kékszalagon voltak szeles és csendes szakaszok is (Fotó: Séllei Norbert)

A Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Keszthely - Balatonfüred vonalat a versenyzőknek régen időkorlátozás nélkül kellett megtenniük, mára viszont 48 órás határidőt szabtak ki. Az első Kékszalagért 1934. július 27-én küzdhettek meg a vállalkozó kedvűek. Akkor 21 hajó állt rajthoz, s csak ketten adták fel a versenyt. 1942-ig kétévente rendezték meg a versenyt, majd a háború miatt volt egy kis „kiesés”, és 1947-től a páratlan évekre „ugrott át” a verseny ideje. Mára már évente rajthoz állnak a hajók. A hagyomány szerint mindig azon a júliusi hétvégén kerül sor a viadalra, amikor a legközelebb esik a holdtölte. (A Hold segíti a navigálást.)

Idén 526 hajó nevezett be, és 395 ért a célba. A többség azért adta fel a versenyt, mert nem látott rá reményt, hogy időben célba érjen. Volt, aki a dél partokon zátonyra futott, s olyan is akadt, akinek a rajtnál kitört az árboca egy ütközés miatt.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

Idén 395 hajó ért célba az 526-ból (Fotó: Séllei Norbert)

A Gosztonyi András, Holovits Csaba Ferenc, Meilinger Miklós, Szemelyácz János, Séllei Norbert, Csesznegi-Fényes Dávid, Polivka László, Baka Ferenc, Noll Gergely, Harangozó László, Dobai Lajos összeállítású csapat Simó Béla kormányossal szelte a habokat. Velük tartott Gosztonyi András is, aki a magyar vitorlás sport egyik legkiválóbb alakja. A 84 éves sportoló az olimpián is részt vett, s nagyon sokat segített a csapatnak.

– Minden magyar vitorlázó életében az egyik legfontosabb esemény az, hogy végigérjen a Kékszalagon legalább egyszer – mondta Norbi. – Nekem ez volt az első ilyen alkalom, és eddigi vitorlázásaim egyik legmeghatározóbb élményét jelentette. Úgy gondolom, nem mindennapi kitartás, erőnlét és elszántság kell ahhoz, hogy egy ilyen hosszú non-stop versenyen elinduljon valaki és teljesítse is azt. A versenyvitorlázás nagyon sok lemondással és erőfeszítéssel jár. Ezt csak az tudja, aki benne mozog egy ideje. Nem csak az anyagi teherről van szó, hanem az időráfordításról is. Felkészülés, a versenyre, verseny, hajókarbantartás, mindezek munkaidőn túli dolgok.  Az én életemben nem valósulhatna meg mindez egy biztos családi háttér nélkül.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

"Minden magyar vitorlázó életében az egyik legfontosabb esemény az, hogy végigérjen a Kékszalagon legalább egyszer." 
(Fotó: Séllei Norbert)

A csapat végül az abszolút 23. helyen ért célba, amely egy ilyen erős mezőnyben, 15 katamarán mellett több mint tisztességes helytállásnak minősül. A fehérvári fiatalember elárulta, hogy a következő megmérettetés a High Tech Regatta Alsóörs lesz július 29-30-án, ahol csak Libera típusú versenyhajók és katamaránok fognak versenyezni.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

A csapat abszolút 23. helyen ért célba (Fotó: Cserta Gábor)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Koronavírus - 702 új fertőzött, 13 elhunyt
  Koronavírus - 702 új fertőzött, 13 elhunyt
 • NAV - 120 ezer bevallást várnak szerdáig
  NAV - 120 ezer bevallást várnak szerdáig
 • Lányok Napja - online programok lesznek idén
  Lányok Napja - online programok lesznek idén
 • Szünidei étkeztetés - 82 milliárd forint jut rá idén
  Szünidei étkeztetés - 82 milliárd forint jut rá idén
 • Egyre többen fizetnek bankkártyával
  Egyre többen fizetnek bankkártyával
 • Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát
  Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát
 • Fehérvászon – várják a nevezéseket a filmfesztiválra
  Fehérvászon – várják a nevezéseket a filmfesztiválra
 • Volt egyszer egy művésztelep – kiállítás a Köfém Művházban
  Volt egyszer egy művésztelep – kiállítás a Köfém Művházban
 • Bécsi kalandozás a zene világnapján
  Bécsi kalandozás a zene világnapján
 • Áramszünet Felsővárosban
  Áramszünet Felsővárosban
 • Ilyen a mi iskolánk – online bemutatkozó
  Ilyen a mi iskolánk – online bemutatkozó
 • Megújult a vasúti menetrend
  Megújult a vasúti menetrend
 • Közlekedik a család – szombaton lesz a megyei forduló
  Közlekedik a család – szombaton lesz a megyei forduló