Fair9 °C
2020. február 21. péntek Eleonóra
Menü

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny
A 2017-es Kékszalag mezőnye (Fotó: Facebook/Kékszalag – Szántó Áron)

A Nemzetközi Brindisi-Corfu Regatta után az OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíjon versenyzett, s végzett osztályában az első helyen az a csapat, melynek egyik tagja a fehérvári Séllei Norbert. A baráti társaság a Kékszalagon is gyönyörűen szerepelt, jelenleg pedig a High Tech Regattára készül.

– A tengeren erősebb, keményebb szelek fújnak, mint a Balatonon, de ott kiszámíthatóbb a szél és az időjárás – hasonlította össze az elmúlt hetek versenyélményeit Séllei Norbert utalva arra, hogy a Kékszalag idején Badacsonynál kőrözött egy vihar, s nagy esélye volt annak, hogy lecsap a Balatonra, ám szerencsére más célpontot keresett magának.

A fehérvári fiatalember társaival, Noll Gergellyel és Stámusz Márkkal (Komárom megye), Bodrogi Zsolttal (Veszprém megye) és Simó Bélával (Somogy megye) egyedüli magyar csapatként vágott bele a 32. Nemzetközi Brindisi–Corfu Regatta versenybe, amelyen kategóriájukban győztek, összesítettben a nyolcadik helyen futottak be, az ORC számokat figyelembe véve pedig a 127 induló hajóból a 40. helyezést szerezték meg.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

A 32. Nemzetközi Brindisi-Corfu Regattán (Fotó: Séllei Norbert)

A sikeren felbuzdulva Norbi és barátai elindultak a XII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíjon is, amely az ügyvédi hivatást gyakorlók balatoni vitorlás ragettája. A versenyen több, mint kétszázan vettek rész, s tette meg az Alsóörs-Tihany-Balatonfüred közötti háromszög-pályát. A versenyen való részvétel feltétele az volt, hogy a hajó legénységéből legalább egy fő hazánkban bejegyzett ügyvéd/ügyvédjelölt, illetve green carddal rendelkező jogász legyen.

– A mi csapatunkat, mint minden évben, úgy idén is Lichy József ügyvéd erősítette – mondta Norbi, majd kifejtette, hogy a tengeri vitorlázás félelmetesebb, mint a balatoni, mert az offshore (nyílt tengeri) hajózáskor nem látni szárazföldet, a látóhatárt kizárólag a víz uralja. Az ember ilyenkor teljesen magára van utalva. – Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Balaton smafu és nem kell észnél lenni! Természetesen a Balaton is okozhat fejfájást. Mind a szélviszonyok, mind az időjárás szeszélyes tud lenni, kiszámíthatatlan. Mindkét vizet tisztelni kell! 

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

A XII. OTP Private Banking Ügyvéd Kupa és Volvo Nagydíjon (Fotó: Séllei Norbert)

Az oszlopos csapattagokkal felvértezett hajó végül gyönyörűen teljesített, abszolútban a 3. helyen, míg osztályában az 1. helyen végzett.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

Abszolútban a harmadik, osztályukban az első helyen végeztek (Fotó: Séllei Norbert)

Aztán következett Európa leghosszabb és legrégibb tókerülő vitorlásversenye, a Kékszalag. E verseny hazánk legnagyobb, legrangosabb vitorlás eseményének számít. Idén több mint 500 hajó állt rajthoz, de a limitidőn belül csak alig 400-an értek célba. Szélben nem volt hiány, főként a rajtnál. Ezt követte egy viszonylag csendes szakasz, majd ismét bőszeles órák tarkították a több, mint 150 km-es távot.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

A Kékszalagon voltak szeles és csendes szakaszok is (Fotó: Séllei Norbert)

A Balatonfüred - Balatonkenese - Siófok - Keszthely - Balatonfüred vonalat a versenyzőknek régen időkorlátozás nélkül kellett megtenniük, mára viszont 48 órás határidőt szabtak ki. Az első Kékszalagért 1934. július 27-én küzdhettek meg a vállalkozó kedvűek. Akkor 21 hajó állt rajthoz, s csak ketten adták fel a versenyt. 1942-ig kétévente rendezték meg a versenyt, majd a háború miatt volt egy kis „kiesés”, és 1947-től a páratlan évekre „ugrott át” a verseny ideje. Mára már évente rajthoz állnak a hajók. A hagyomány szerint mindig azon a júliusi hétvégén kerül sor a viadalra, amikor a legközelebb esik a holdtölte. (A Hold segíti a navigálást.)

Idén 526 hajó nevezett be, és 395 ért a célba. A többség azért adta fel a versenyt, mert nem látott rá reményt, hogy időben célba érjen. Volt, aki a dél partokon zátonyra futott, s olyan is akadt, akinek a rajtnál kitört az árboca egy ütközés miatt.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

Idén 395 hajó ért célba az 526-ból (Fotó: Séllei Norbert)

A Gosztonyi András, Holovits Csaba Ferenc, Meilinger Miklós, Szemelyácz János, Séllei Norbert, Csesznegi-Fényes Dávid, Polivka László, Baka Ferenc, Noll Gergely, Harangozó László, Dobai Lajos összeállítású csapat Simó Béla kormányossal szelte a habokat. Velük tartott Gosztonyi András is, aki a magyar vitorlás sport egyik legkiválóbb alakja. A 84 éves sportoló az olimpián is részt vett, s nagyon sokat segített a csapatnak.

– Minden magyar vitorlázó életében az egyik legfontosabb esemény az, hogy végigérjen a Kékszalagon legalább egyszer – mondta Norbi. – Nekem ez volt az első ilyen alkalom, és eddigi vitorlázásaim egyik legmeghatározóbb élményét jelentette. Úgy gondolom, nem mindennapi kitartás, erőnlét és elszántság kell ahhoz, hogy egy ilyen hosszú non-stop versenyen elinduljon valaki és teljesítse is azt. A versenyvitorlázás nagyon sok lemondással és erőfeszítéssel jár. Ezt csak az tudja, aki benne mozog egy ideje. Nem csak az anyagi teherről van szó, hanem az időráfordításról is. Felkészülés, a versenyre, verseny, hajókarbantartás, mindezek munkaidőn túli dolgok.  Az én életemben nem valósulhatna meg mindez egy biztos családi háttér nélkül.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

"Minden magyar vitorlázó életében az egyik legfontosabb esemény az, hogy végigérjen a Kékszalagon legalább egyszer." 
(Fotó: Séllei Norbert)

A csapat végül az abszolút 23. helyen ért célba, amely egy ilyen erős mezőnyben, 15 katamarán mellett több mint tisztességes helytállásnak minősül. A fehérvári fiatalember elárulta, hogy a következő megmérettetés a High Tech Regatta Alsóörs lesz július 29-30-án, ahol csak Libera típusú versenyhajók és katamaránok fognak versenyezni.

Kékszalag pipálva, jöhet az alsóörsi vitorlásverseny

A csapat abszolút 23. helyen ért célba (Fotó: Cserta Gábor)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • A gyerekek egyharmada nem reggelizik - derül ki egy kutatásból
  A gyerekek egyharmada nem reggelizik - derül ki egy kutatásból
 • Új, közvetlen áruforgalmi légijárat indul Szöul és Budapest között
  Új, közvetlen áruforgalmi légijárat indul Szöul és Budapest között
 • Továbbra sincs megállapodás az Unió új költségvetéséről
  Továbbra sincs megállapodás az Unió új költségvetéséről
 • BKV: elvi megállapodás a 10 százalékos átlagos béremelésről
  BKV: elvi megállapodás a 10 százalékos átlagos béremelésről
 • Új lakóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark
  Új lakóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark
 • Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
  Novellaíró pályázatot hirdetetett a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság
 • Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
  Február 28-a a Kalevala és a finn kultúra napja
 • Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket
  Óperenciás mesemondó versenyre várják a jelentkezéseket

Eseménynaptár

 • Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort
  Farsangi mulatság az Arany Jánosban - a Vasvári Pál Gimnázium diákjai adtak műsort
 • Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékeznek a Városházán
  Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgatóra emlékeznek a Városházán
 • Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére
  Veszélyes készítményt reklámoznak az interneten szív- és érrendszeri betegségek kezelésére
 • A feltételes szabadlábra helyezésről is lesz kérdés a nemzeti konzultációban
  A feltételes szabadlábra helyezésről is lesz kérdés a nemzeti konzultációban