6 évnél régebbi cikk

Mi kerüljön az úti patikába?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMi kerüljön az úti patikába?

Már javában tart a nyaralási szezon, rengetegen indulnak határon belüli és kívüli utazásokra. Hosszabb úton a fürdőruhán kívül szükség lehet gyógyszerekre is, érdemes egy úti patikát összeállítani!

Az úti patika tartalma függ attól is, milyen egészségi állapotban indulunk, vagy hogy hová utazunk, mennyi időt töltünk ott és milyen időjárásra számíthatunk. Bizonyos alapvető készítmények  így például a láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, bélfertőtlenítő, rovarriasztó, kullancskiszedő csipesz, sebfertőtlenítő, lázmérő, kötszer, olló, sebtapasz, herpesz és allergia ellenes szerek, hányinger elleni B6-vitamin, kézfertőtlenítő  nem hiányozhatnak úti patikánkból. 

A kánikulában sokan strandokon, vízpartokon keresnek menedéket. Fontos, hogy a táskákban, bőröndökben legyenek olyan készítmények, melyekkel a leégés, rovarcsípés ellen lehet védekezni. „Aki állandó gyógyszeres kezelés alatt áll, fontos, hogy orvosi papírokkal és gyógyszerlistával induljon útnak! Érdemes előzetesen tájékozódni bizonyos úti célok esetén a kötelező és az ajánlott védőoltásokról is.” – hívta fel a figyelmet Patik Ferenc háziorvos. 

A krémeket és kúpokat lehetőleg hűtőtáskában szállítsunk, ha tehetjük, akkor a nyaralás alatt is tartsuk ezeket hűtőszekrényben vagy hűvös helyen. Az úti patika összeállításában érdemes kikérni a háziorvos illetve a gyógyszerész tanácsát, véleményét.

(Látrányi Viktória, Szabó Petra)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek