Cloudy0 °C
2020. január 18. szombat Piroska
Menü

A futball háborúja

A futball háborúja
Focimeccsnek indult, 100 órás háború lett belőle (Fotó: Remezcla)

A közép-amerikai államok (közös nyelvükön, egymással szétválaszthatatlanul összefonódó történelmükön, egy tőről fakadó kultúrájukon, továbbá kétségkívül bombázó benyomást keltő, általában legalább három főrassz legjobb jegyeit kihívóan magukon viselő nőikön kívül) még egy lényeges dologban hasonlítanak: az irreális mértékű, futball iránti rajongásukban. Az idén nem várható sem VB, sem EB, de a tanulságok megszívlelendőek. Következzék tehát mai posztunk az egyik legabszurdabb helyi fegyveres konfliktusról: a futball háborújáról.

1970-ben Mexikót érte a megtiszteltetés, hogy a soros labdarúgó világbajnokság házigazdája legyen. A regionális selejtezők egyik csoportjába (az öreg, bajkeverő Fortuna istennő gúnyos kacsintásától kísérve) két olyan állam válogatottja került össze, melynek már akkor komoly elszámolnivalója volt egymással.

Egyikük El Salvador, a már akkor is túlnépesedett, nincstelen szegényparasztok százezreinek otthont adó apró ország (négymillió lakos 22 ezer négyzetkilométeren), másikuk Honduras, a maga hárommillió lakosával és 120 ezer négyzetkilométerével, ahol banánültetvények százai kiáltottak munkaerő után. Természetes, hogy salvadori földművesek százezrei lépték át az alig őrzött (de évtizedek óta annál vitatottabb rajzolatú) határt, illegális és mélyen alulfizetett munkavállalóként növelve családjuk elég jelentéktelen bevételeit. Apró zsebszerződések születtek, melyek értelmében a földet megmunkáló külföldiek tartós bérleti jogot szereztek.

Az 1968-as hondurasi földreform gyakorlatilag megszüntette ezt a lehetőséget. 200 ezer salvadorit azonnali hatállyal kiutasítottak, ráadásul az általuk viszonylag jól karbantartott földeket kárpótlás nélkül visszaosztották a belföldi nagygazdáknak.

A salvadori politikai elit felkapta a vizet, ami sokkal látványosabb és olcsóbb volt, mint ésszerű, de fájó gazdasági intézkedéseket hozni az ugrásszerűen megnövő munkanélküliség és infláció letörésére: kardcsörtetés, pár zászlóalj felsorakoztatása a közös határon, érzelmektől elfúló fejhangon elmondott lelkesítő beszédek, melldöngetés, díszegyenruhák ezernyi fityegővel, ezüstsassal, csillaggal és színes zsinórokkal, vagyis minden, ami egy átlagos, felhevült latin-indián-afroamerikai kombónak kell az extázishoz.

Innen indult be a (még csak verbális) erőszakspirál, melynek részletezésétől eltekintünk. A lényeg, hogy mindkét országban rendszeresen tartottak politikai nagygyűléseket (Ceauşescu agyonlövése óta ebben a sportban a latin-amerikaiakkal csak az észak-koreaiak tudják felvenni a versenyt), az illetékes statisztikai hivatalok kormány-megrendelésre szakmányban hamisították az elvárt kimutatásokat, a sajtó szállította az uszító vezércikkeket, a rádiókabarékban egymáson köszörülték a hazafias nyelveket – szóval állt a bál rendesen.

1969. június 8-án a salvadori válogatott megérkezett a hondurasi fővárosba, abból a célból, hogy másnap a selejtezők első fordulóját lebonyolítsák. A szállásukként szolgáló hotel nevét – mintegy véletlenül – bemondta a rádió, ergo a csapat megérkezését követő húsz percen belül körülvette azt a hazai B-közép. Eleinte csak káromkodtak és üvöltöztek, később (amikor ingyen sört osztogató titokzatos alakok is megjelentek a környéken) betörték az összes ablakot és bádoghordókkal, kürtökkel, kereplőkkel, valamint ordítással egész éjjel olyan hangzavart produkáltak, aminek következtében a vendégcsapat egyetlen percet sem tudott pihenni, tudniillik reggelig el volt foglalva a halálfélelem legyűrésével.

Másnap – micsoda meglepetés! – Honduras tizenegye 1:0-ra legyőzte a fáradtságtól, a kialvatlanságtól és a rettegéstől még mindig dülöngélő salvadoriakat. Amikor a meccset eldöntő gól megszületett, egy 17 esztendős salvadori lány, bizonyos Amelia Bolaños odahaza elővette apja eldugott revolverét és hirtelen ötlettől áthatva szíven lőtte magát csalódottságában és elkeseredésében. A lány elmeállapotát amúgy senki sem vizsgálta, de talán mondanom sem kell, hogy a három nappal későbbi, katonai pompával lebonyolított temetését a salvadori televízió egyenes adásban közvetítette, koporsója mögött komoran ott lépdelt az egész kormány és a hadsereg vezérkara. Ameliából nemzeti hős lett, a vérszívó hondurasiak áldozata, El Salvador szimbóluma, a hazafiasság megtestesülése.

A futball háborúja

Csak egy gól döntött (Fotó: Cronica Costa Rica)

Egy hét múlva következett a visszavágó San Salvadorban. Gondolom, senkit nem lep meg, hogy a hondurasiak (akiket folyamatosan egy gépesített rohamezred kísért, megvédendő őket az indulatoktól) nem sokat aludtak, hiszen fémtárgyak, trombiták, utcakövek és elszánt szurkolók ott is akadtak, s – a változatosság kedvéért – itt is bemondta a rádió, hogy melyik szállodában szállásolják el őket.

Másnap a stadiont géppisztolyos kommandósok zárták körül, jelentős mennyiségű homokzsák és páncélozott szállító harci jármű segítségével. A vendégcsapat nemzeti lobogóját ünnepélyesen elégették, majd helyette (az emelkedett hangulat további fokozása érdekében) fekáliával és sárral összekent, szakadt rongyot húztak a zászlórúdra, mely műveletben a salvadori csapat egyes tagjai is lelkesen részt vettek. Úgy vélem, ezek után érthető, hogy a hazaiak 3:0-ra győztek. Az utcán elszabadult a pokol: pár hondurasi sportturistát meglincseltek, kétszáz, idegen rendszámú gépkocsit felgyújtottak. És közben persze mindenki torkaszakadtából énekelte a salvadori himnuszt és könnyes szemmel lengette a Hős Amelia fényképét. A hondurasi csapatot megerősített védelem mellett tudták csak kimenekíteni az országból.

Négy órával később lezárták a közös államhatárt, s mindkét nemzeti hadseregben általános riadót fújtak. A gazdasági termelés gyakorlatilag leállt, a munkahelyeken, az otthonokban és az utcákon (mindkét országban) az emberek kizárólag a bosszú gondolatával foglalkoztak.

A helyzeten nem segített, hogy mindkét idióta államelnök (Honduras színeiben Oswaldo Lopez Arellano, a salvadori sarokban Fidel Sánchez Hernández) régi, konzervatív katonacsaládból származott, s eredendő macsóságukra a két család nőtagjai, valamint az illetékes vezérkarok (a hülyébbnél hülyébb tábornokokkal) még rá is dobtak pár lapáttal: a háttérből folyamatosan hergelték a két politikust.

Az akkori FIFA-szabályok szerint egy harmadik, semleges terepen lejátszandó mérkőzésen kellett eldönteni, hogy ki szerzi meg a VB-részvételi jogot. A helyszín Mexikóváros volt, ahol Salvador 3:2-re győzött. Emlékezzünk meg a győztes gól szerzőjéről: Mauricio Alonso “Pipo” Rodriguez Lindo jobbszélsőről van szó, akit a meccs után azonnal felterjesztettek mindenféle polgári és katonai kitüntetésre; mondanom sem kell, valamennyit megkapta. Megregényesített életrajzát két hét alatt százezer példányban kapkodták el, s összesen 24 ezer házassági ajánlatot kapott. A sima szexuális felajánlkozásokat senki sem számolta.

De térjünk vissza a politikai-katonai helyzet elemzéséhez: az utcai zendülések mindkét oldalon állandósultak, a vesztesek csalást emlegettek és lincselésre hívtak minden igaz hondurasi hazafit. A két kormány teljesen elvesztette a józan eszét és az önkontrollt (ha volt egyáltalán nekik olyan), egyre durvább hivatalos kijelentések hangoztak el. Amikor ismeretlen elkövetők meggyilkolják az egyik, Hondurasba akkreditált salvadori diplomatát, 1969. július negyedikén megszakadnak a diplomáciai kapcsolatok, s a 260 kilométeres közös határon megszokottá válik a szórványos tűzharc.

Július 14-én, miközben a két államfő az adott francia nagykövetségeken koccintott a diplomatákkal, egy salvadori katonai gép megjelent Tegucigalpa, a hondurasi főváros fölött és ledobott egy (azaz egy darab) aprócska robbanószerkezetet, amit a hondurasiak természetesen szőnyegbombázásnak állítottak be. Elkezdődött a világtörténelem első futballháborúja, amely kereken száz órán át tartott. A sokkal jobban felszerelt és elővigyázatosan hetek óta a határ mentén állomásoztatott salvadori csapatok átlépték a határt, a hondurasiak ellenálltak, majd  lebombázták az ellenség utánpótlási vonalait és üzemanyag-tartalékait. Talán mondanom sem kell, hogy a harcokban mindkét fél főként második világháborús haditechnikát használt. No nem hagyományőrzésből, hanem mert egyik országban sem akadt egyetlen hadieszköz sem, ami fiatalabb lett volna 25 évesnél.

A futball háborúja

Hondurasi nők tartanak a guatemalai határ felé 1969. július 14-én (Fotó: BT.com)

Lokális győzelmek születtek mindkét oldalon, amelyek közül kiemelkedett José Adalberto Medrano salvadori generális eredménye, aki egy teljes, 120 fős hondurasi falut csatolt 72 órányi időtartam erejéig Salvadorhoz, a település tulajdonát képező nyolc szénaboglyával, negyven ideges sertéssel és huszonhat, továbbra is sztoikus nyugalommal legelésző öszvérrel együtt.

A konfliktus ötödik napján, elsősorban az Amerikai Államok Szervezetének (olvasd: az USA-nak) a nyomására létrejött a tűzszünet, majd július 29-én Salvador visszavonta Hondurasban állomásozó expedíciós erejét. A hivatalos békekötésre egészen 1980-ig kellett várni, a két állam közötti államhatár-vonal végleges meghúzására pedig 2006-ban került sor.

A jegyzőkönyv kedvéért rögzítsük, hogy az 1970-es foci-világbajnokságon El Salvador a csoportjában az utolsó helyen végzett, három vereséggel és 0:9-es gólaránnyal, a hondurasi szurkolók legnagyobb örömére.

A futballháború egyenlege: a két oldalon összesen mintegy háromezer halott, összesen körülbelül tizenkétezer sebesült (közülük több száz, egész életre nyomorékká vált), tízezer család fedél nélkül maradt. Az ipari termelés mindkét államban 15-20 százalékkal évekre visszaesett. És nem utolsósorban: mindkét hadsereg megerősödve, új haditechnikai beszerzésekkel, jelentősen megemelt fizetésekkel jött ki a háborúból. A katonák ugyanis nagyon nem szeretnek veszíteni, de az vesse rájuk az első követ, aki igen.

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Gumicsónakkal próbált Magyarországra jutni öt szír határsértő
  Gumicsónakkal próbált Magyarországra jutni öt szír határsértő
 • A Dunából mentettek ki egy nőt a fővárosban
  A Dunából mentettek ki egy nőt a fővárosban
 • Miniszterelnökség: emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány
  Miniszterelnökség: emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány
 • Továbbra is szeretnek a magyarok a horvát tengerparton nyaralni
  Továbbra is szeretnek a magyarok a horvát tengerparton nyaralni
 • Lezárult az óbudai trükkös csaló elleni nyomozás
  Lezárult az óbudai trükkös csaló elleni nyomozás
 • Szarvast láttak az M1-es autópálya mellett
  Szarvast láttak az M1-es autópálya mellett
 • Mérgező szójapelyhet hívott vissza a Rossmann
  Mérgező szójapelyhet hívott vissza a Rossmann
 • Egyedülálló japán festménygyűjtemény Gúttamásiban
  Egyedülálló japán festménygyűjtemény Gúttamásiban

Eseménynaptár

 • Magyar Kultúra Napja verssel, zenével, képekkel
  Magyar Kultúra Napja verssel, zenével, képekkel
 • Lavinában tűnt el több hegymászó a nepáli Annapurnánál
  Lavinában tűnt el több hegymászó a nepáli Annapurnánál
 • Kétszeres emelkedést mutatnak a székesfehérvári térségben az influenzás megbetegedések száma
  Kétszeres emelkedést mutatnak a székesfehérvári térségben az influenzás megbetegedések száma
 • Tízszázalékos illetményemelést kapnak a fegyveres testületeknél szolgálók
  Tízszázalékos illetményemelést kapnak a fegyveres testületeknél szolgálók
 • Tüntetők miatt kellett sietősen távoznia a francia elnöknek
  Tüntetők miatt kellett sietősen távoznia a francia elnöknek
 • Báloznak a középiskolások
  Báloznak a középiskolások
 • Huszadik alkalommal szervezte meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége a Doni Emlékmenetet
  Huszadik alkalommal szervezte meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége a Doni Emlékmenetet
 • Megmutatták tehetségüket a fehérvári fiatalok a Városi Diákgálán
  Megmutatták tehetségüket a fehérvári fiatalok a Városi Diákgálán
 • Megalakult az Ifjú Gazdák Fejér megyei Gazdaköre
  Megalakult az Ifjú Gazdák Fejér megyei Gazdaköre
 • Színek és szőttesek a Kézművesek Házában
  Színek és szőttesek a Kézművesek Házában
 • Hatalmas ünnepséggel készül a brit kormány a Brexitre
  Hatalmas ünnepséggel készül a brit kormány a Brexitre
 • Tűz és víz egyszerre pusztít Ausztráliában
  Tűz és víz egyszerre pusztít Ausztráliában
 • Tízezet eurót ajánl fel Székesfehérvár az ausztrál bozóttüzek megállítására
  Tízezet eurót ajánl fel Székesfehérvár az ausztrál bozóttüzek megállítására