Heavy rain showers25 °C
2019. június 19. szerda Gyárfás
Menü

Mitől függ a dinnye ára?

Mitől függ a dinnye ára?
Nincsen nyár dinnye nélkül (Fotó: AARP)

Nem múlhat el nyár a dinnye ára körüli vita nélkül. Az áruházak egymás alá licitálnak, a termelők a fejüket fogják, a fogyasztók dörzsölik a tenyerüket. Már most 100 forint alatt van a görögdinnye kilónkénti ára, de a nyár vége felé akár ennek a fele is lehet.

A Tescóban két hete már 99 forint kilója a görögdinnyének, és már a többi nagy áruházláncnál is 100 forint alatt van a gyümölcs ára: a Penny Marketben 89 forintot, a Lidlben 88 forintot kérnek egy kiló görögdinnyéért. Az Auchan (109 ft/kg), a Spar (119 ft/kg) és a CBA még tartja a 100 forint feletti összeget. Ez egyébként nagyjából a reális ára a nyár egyik legkedveltebb gyümölcsének Mészáros Istvánné Éva, cecei termelő szerint is.

– Már a szüleink is dinnyével foglalkoztak, de ahhoz képest nagyon sokat változott a termesztése. Manapság ez hatalmas anyagi befeketést igényel. A dinnye árával nem lenne szabad lemenni kilónkénti 100 forint alá, ugyanis a termelők is haszonért dolgoznak. Szerintünk elsősorban nem is a zöldségesekkel van a baj, mert ők bőven a lélektani határ feletti kilónkénti áron árulják a gyümölcsöt.

A palánták nevelése már márciusban elkezdődik, az ültetés április elejétől május 20-ig történik szakaszosan. A szakaszos ültetésre azért van szükség, hogy ne egyszerre érjen be a több hektárnyi dinnye, mert egy akkora mennyiség egyszerre eladhatatlan lenne. Mire a termelők eljutnak a dinnyeszedésig, addigra már több millió forintos befektetést eszközöltek. Ebbe beletartozik a befektetett munka, a földművelés, a palánták ára, a fóliák ára, az öntözőcsövek bekerülési költsége, a technológia folyamatos karbantartása és a rezsiköltségek (üzemanyag a szivattyúkba; villanyszámla stb.). 

– Reálisan százegynéhány forint lehetne az az ár, ami a fogyasztónak is vállalható, a termelőnek is megéri és az üzletlánc is keres rajta – folytatta Mászáros Istvánné Éva. – Az a baj, hogy a termelő nem tudja a sárgadinnyét egy-két napnál vagy a görögdinnyét maximum egy hétnél tovább tartani. Ha ennyi idő alatt nem sikerül értékesíteni, akkor azt már nem is fogja, ki kell dobni. Ezzel természetesen tisztában vannak az üzeletek is, így előbb-utóbb rákényszerülünk arra, hogy alacsonyabb áron adjuk el nekik a terméket. Így aztán nem a termelő diktálja az árat. 

Egy jó évben 600-1000 mázsa közötti dinnyét lehet termelni hektáronként, de ha kedvezőtlen az időjárás, akkor ez akár lemehet 200-300 mázsáig is. A kereslet szintén időjárás-függő: ha jó idő és meleg van, keresik a dinnyét, de egy hűvösebb nyár esetén kevesebb gyümölcs fogy – ilyenkor akár több száz mázsa is a termelő nyakán maradhat.

Mivel már egy jó ideje higiéniai okok miatt nem lékelik a dinnyét, ezért a legtöbbször lutri, hogy tulajdonképpen mit is vásárolunk. Mészáros Istvánné Éva szerint azonban nem olyan bonyolult, hogy finom dinnyét válasszunk.

– Mindenképpen a szárát érdemes nézni: minél frissebb, annál jobb. Ha ez nem zöld, hanem szürke és száraz, akkor az a dinnye akár két hete is ott állhat. Ami nekem ezen felül fontos: ha a kezembe veszem, tenyérrel megütögetem és rezeg, remeg a dinnye, akkor biztosan finom és édes. Sárgadinnyénél nem az illat a döntő, felesleges szagolgatni. Csak a színét érdemes nézni vásárlásnál: minél sárgább, annál jobb. 

Hiába az alacsony ár, a fehérváriak közül sokan mégsem a szupermarketekben vásárolják a dinnyét. A minőség és a több éve kialakult eladó-vásárló viszony többet számíthat, mint a lényegesen kedvezőbb ár - derül ki a Fehérvár Telvízió összeállításából.

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen
  Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen
 • Szombaton avatják a Béke Lángja Emlékművet a pákozdi Katonai Emlékparkban
  Szombaton avatják a Béke Lángja Emlékművet a pákozdi Katonai Emlékparkban
 • „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
  „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
 • A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
  A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást

A hét embere

Eseménynaptár

 • Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
  Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
 • Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
  Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
 • Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben
  Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben
 • Korábban zárhatnak a boltok vasárnap
  Korábban zárhatnak a boltok vasárnap
 • Drágulnak a balatoni ingatlanok
  Drágulnak a balatoni ingatlanok
 • VéNégy Fesztivál - Utcaszínház, nemzetközi előadások, közösségi programok
  VéNégy Fesztivál - Utcaszínház, nemzetközi előadások, közösségi programok
 • The Metro-Police - koncert lesz az Öreghegyi Közösségi Házban
  The Metro-Police - koncert lesz az Öreghegyi Közösségi Házban
 • Erdélyben jártak a Táncsics iskola diákjai
  Erdélyben jártak a Táncsics iskola diákjai
 • Nőnek lenni, nőnek maradni - Csajos est a Barátság moziban
  Nőnek lenni, nőnek maradni - Csajos est a Barátság moziban
 • Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog
  Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog
 • Banki adategyeztetés - már csak egy hét maradt
  Banki adategyeztetés - már csak egy hét maradt
 • Jóga világnapja - flashmob lesz a Belvárosban
  Jóga világnapja - flashmob lesz a Belvárosban
 • Operett és musical - Vásáry André estje Öreghegyen
  Operett és musical - Vásáry André estje Öreghegyen