Fair21 °C
2019. október 23. szerda Gyöngyi
Menü

Anyatej szoptatás nélkül: hogyan juthatunk anyatejhez Fehérváron?

Anyatej szoptatás nélkül: hogyan juthatunk anyatejhez Fehérváron?
Nem mindenki tud szoptatni (Fotó: familykitchen.co.za)

Sok frissen szült anyuka keseredik el, mert nincs teje és nem tudja szoptatni a kisbabáját. Ilyen esetben azonban nem a tápszer marad az egyetlen megoldás: kaphat anyatejet olyan anyukától, akinek viszont sok van. De hogyan történik ez Fehéváron?

Immár huszonöt éve tartják augusztus 1-jén az Anyatejes Táplálás Világnapját. Ezzel kapcsolatban épp eleget hallani arról, milyen jótékony hatással van baba és mama szervezetére a szoptatás, és hogy a kisbaba számára a legjobb táplálék az anyatej.
De mit tegyen az, akinek nincs teje? Hiszen minden édesanya a legjobbat szeretné a gyerekének. És hogyan segíthetnek az anyák, akiknek több tejük is termelődik, mint amennyire a saját babájuknak szüksége van?

Székesfehérváron a védőnői hálózat kapcsolja össze a keresletet a kínálattal. Minden kismama a várandóssága nagyjából nyolc-kilencedik hetétől tartja a kapcsolatot a területileg illetékes védőnőjével, aki a kisbaba egészséges fejlődését is nyomon követi. Az anyatej adományozás is a védőnőn keresztül történik hivatalosan, hiszen ők tartják nyilván az összes kismamát, és nekik van tudomásuk arról, ki tud esetleg adományozni.

Néhány anyukát megkérdezve az derült ki számomra, hogy az édesanyák legszívesebben ismerős kismamától fogadnak el tejet. Fontos a bizalom, hiszen az anyatej összetételére hatással van, mit és mennyit eszik az anya, mennyi folyadékot fogyaszt, esetleg milyen gyógyszereket szed, mi az egészségügyi kórelőzménye. Éppen ezért szabad csak hivatalos úton elfogadni az anyatejet, a megfelelő orvosi vizsgálatok elvégzése után.

Anyatej szoptatás nélkül: hogyan juthatunk anyatejhez Fehérváron?A cumisüveges táplálás is ugyanolyan bensőséges élmény a mamának és a babának (Fotó: tesco-baby.com)

Ezek lebonyolításában is a védőnő segít, aki csak a tüdőszűrés és a vér-, illetve széklet- és  bőrgyógyászati vizsgálat megfelelő eredménye után hagyja jóvá az adományozást. (A kötelező vizsgálatok pontos részleteiről kérjünk a védőnőktől felvilágosítást!)  Innentől kezdve fontos a bizalmi kapcsolat kialakítása az adó és a fogadó szülők között, ami már az ő feladatuk. Hiszen csak akkor adhatjuk nyugodt szívvel a babánknak az éltető táplálékot, ha valóban hiszünk abban, hogy a lehető legjobb az összetétele, megfelelően szállították és tárolták, amíg eljutott hozzánk. Ellenkező esetben komoly baj is lehet belőle. Ha pedig a baba emiatt lesz beteg, nemcsak a tejet adó anyukát, de a kicsi szüleit, védőnőjét is vádolhatják kiskorú veszélyeztetésével. Éppen ezért sose adjunk a babánknak a kötelező szabályok, vizsgálatok betartása nélkül anyatejet!

Beszéltem olyan anyukával, aki mindezt a saját keserű tapasztalatából jegyezte meg egy életre. Bár azt kérte, a nevét ne írjam le, szeretné, ha a története mások okulására szolgálna: "Nagyon rosszul éreztem magam, hogy nem tudom szoptatni a kisfiamat. A védőnő ajánlotta fel a lehetőséget, hogy egy másik anyukától lehetne hozni tejet, elmondta azt is, milyen vizsgálatokhoz van kötve. Amikor jött a telefon, hogy megvan minden vizsgálati eredmény, boldogan mentem a tejért, és aznap hat adagot is adtam belőle a kisfiamnak. Másnap délelőtt a védőnőm mondta, hogy kérjem el az anyukától az igazolásokat az elvégzett vizsgálatokról, és mutassam be neki. Ekkor a hölgy hebegett-habogott, és bevallotta, hogy még el sem végeztette őket. Ezt követően tudtam meg azt is, hogy a nő ráadásul fertőző betegek között dolgozott korábban az egészségügyben."

Anyatej szoptatás nélkül: hogyan juthatunk anyatejhez Fehérváron?
Az anyatej tárolásának és szállításának szabályait pontosan be kell tartani (Fotó: mamenzo.nl)

Ezt követően hiába érkezett meg minden nap az ígért anyatej, az édesanya csak lefagyasztotta, érthető módon nem merte a gyerekének adni. Végül jogász segítségével tudta csak rábírni a hölgyet, hogy végeztesse el a szükséges vizsgálatokat. "Addigra már annyira gyötört a félelem és a lelkifurdalás, hogy végül nem mertem odaadni a babámnak a tejet."

Szerencsére nem csak ilyen szélsőséges példák akadnak, az anyatej adományozás a legtöbb esetben nagyon jól beválik, sőt, baráti kapcsolatokat kovácsol a családok között. Nem véletlenül született meg a tejtestvér kifejezés sem. "Én ismerősnek adományoztam nagyon sok tejet. Szívmelengető dolog volt, igazi jó cselekedetnek éreztem.  - osztotta meg velünk Balogh Claudia. - Minden reggel jött az apuka az üvegben tartott friss tejért és hozta az üres üveget. Ha lesz még rá alkalom, én a jövőben is szívesen segítek bárkinek."

Talán nem véletlenül beszélünk anyatejes táplálásról és nem pedig szoptatásról ezen a világnapon. Hiszen mint láthatjuk, az anyatejjel való táplásnak több módja is lehetséges, és egyikkel sincs semmi baj. Mint ahogy egyébként a tápszerrel sem.

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
  Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
 • Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
  Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
 • Katari földgáz érkezhet Magyarországra
  Katari földgáz érkezhet Magyarországra
 • Olcsóbb lesz a gázolaj
  Olcsóbb lesz a gázolaj
 • Csökkent a működő cégek száma
  Csökkent a működő cégek száma
 • Változnak a menetrendek!
  Változnak a menetrendek!
 • Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
  Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
 • És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
  És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért

Eseménynaptár

 • Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
  Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
 • Öreghegyi Disputa
  Öreghegyi Disputa
 • Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
  Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
 • Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
  Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
 • Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
  Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
 • Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
  Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
 • A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
  A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
 • Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
  Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
 • Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
  Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
 • Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
  Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
 • Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
  Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
 • Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
  Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak