Clear sky17 °C
2019. szeptember 21. szombat Máté
Menü

Szabó Józsi, a Partizan réme: gólt kell lőnie a Vidinek idegenben!

Szabó Józsi, a Partizan réme: gólt kell lőnie a Vidinek idegenben!
Szabó József élete egyik legnagyobb meccsét játszotta a Partizan ellen. (Fotó: vidi.hu)

A Videoton FC legendás, UEFA-kupa menetelése során egy meccsen négy gólt lőtt a Partizan Belgrádnak Szabó József, akit a szerbek vissza akartak vonultatni a visszavágó után. Nem sikerült, a Vidi gólvágója pedig bízik benne, hogy csapata újra túljut a szerb bajnokcsapaton.

Amikor megtudtam, hogy a Vidi a szerb Partizan Belgráddal meccsel az Európa Liga csoportkörébe jutásért, rögtön Szabó Józsi jutott eszembe. Ki ne emlékezne rá, hogy 1984 őszén rúgott mesternégyesével mekkora léket vágott a szerb zászlóshajó oldalán, továbbjutáshoz segítve a Vidit? Az egykori kiváló gólvágó nem tagadja, érzelmek sora tört elő benne azt követően, hogy megtudta, a két klub újra szembe került az európai kupaporondon.

– Érdekes érzések törtek rám, mikor a sorsoláskor megkaptuk a Partizant. Egyrészt a személyes emlékek miatt, másrészt azért, mert mai csapatunkban is vannak olyan játékosok, akik játszottak ott, illetve a vezetőedzőnk bajnoki címet is nyert velük. Az én pályafutásom egyik legemlékezetesebb meccse hozzájuk kapcsolódik, az a bizonyos 5-0. Az UEFA-kupa-döntő évfordulóin is többször játszottunk már a szerb gárdával, szóval pikáns kis párharc lesz.

 Az a bizonyos 5-0, négy Szabó-góllal.

Szabó József biztos benne, a nagy múltú szerb sztárklub komoly ellenfele lesz a Vidinek.

– Szerintem ez nehezebb párharc lesz, mint a Bordeaux elleni. A franciák azért játsszák focit, a szerbek mentalitásában azonban benne van, hogy csípnek, rúgnak, harapnak, és ez a stílus általában nem fekszik a magyar csapatoknak. Felemás érzéseim vannak az első, zártkapus meccs miatt is. Egyrészt félelmetes hangulatot tudnak teremteni a szurkolóik, ami nagy segítség lett volna a Partizannak, de az ő távollétük sem biztos, hogy hátrányt okoz majd a belgrádiaknak. Jól és rosszul is elsülhet ez nekünk. Visszatérve a stílusukra, lehet hogy mi jobban játsszunk majd, de a rájuk jellemző agresszivitás, csibészség sokat számíthat. Ugyanakkor Nikolics mester személye nagy előnyünk lehet, mert ismeri az ellenfelet, ebből sokat profitálhatunk.

A szerb csapatokat övező hangulatról van mit mesélnie a remek csatárnak, akit mesternégyese után vissza akartak vonultatni Belgrádban.

– Amikor az 5-0 után megérkeztünk a visszavágóra, mindenhol mutogatták a 6-0-ás táblákat. De volt ennél keményebb pillanatom is az 5-0 után. Még a fehérvári meccs után elhangzott a számból egy olyan mondat, miszerint ha ezután a siker után a visszavágón kiesünk, visszavonulok. Erre másnap úgy jelent meg a Népsport, hogy címoldalán öles betűkkel ez volt olvasható: "Szabó: Abbahagyom a futballt, ha kiesünk!".

Ezt követően kimentünk Belgrádba, 5-0-ás előnnyel, és a visszavágó előtt, kedd este a jugoszláv televízió sportműsorába meghívtak minket. Kovács Feri bácsival és Csongrádi Ferivel mentünk be a stúdióba, ahol a műsorvezető első kérdése ez volt felém: "Tényleg abbahagyom a futballt?". Köpni-nyelni nem tudtam hirtelen, Kovács Feri bácsi oldotta meg a szituációt, mert rögtön rávágta, hogy persze, hogy abbahagyja a játékot, mivel ez lesz az idei utolsó meccsünk, erre az évre abbahagyja és majd tavasszal folytatja. Elpoénkodtuk, de ők halálosan komolyan gondolták, hogy tovább fognak jutni. Na, ilyen a szerb mentalitás, erre kell nagyon vigyázni most is.

Szabó Józsi, a Partizan réme: gólt kell lőnie a Vidinek idegenben!

Szabó József szerint 50-50% az esély a továbbjutásra (Fotó: vidi.hu)

Beszélgetésünk végén nem is kérdezhettem volna mást, mint hogy milyen esélyeket lát a Vidi mostani továbbjutására. Bizakodó, de a realitások talaján mozgó választ kaptam.

– Mindenképpen olyan eredménnyel kell zárnunk, hogy legyen esély a továbbjutásra hazai pályán. Ami a legfontosabb, hogy rúgjunk idegenben gólt. Ne kapjunk ki mondjuk 2-0-ra, mert az már nagyon nehéz. Egy döntetlen közeli eredmény, idegenben rúgott góllal remek alap lenne egy sikeres visszavágóra. Jelen esetben azt mondom, 50-50% az esély a továbbjutásra.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egyre népszerűbbek a tematikus utak
  Egyre népszerűbbek a tematikus utak
 • Tele vannak a magyarországi gáztárolók
  Tele vannak a magyarországi gáztárolók
 • Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
  Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
 • Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
  Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
 • Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
  Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
 • Láttál mostanában szúnyogot?
  Láttál mostanában szúnyogot?
 • Ma van a Lecsófőző Vigasság
  Ma van a Lecsófőző Vigasság
 • Ma lesz a Színházak éjszakája
  Ma lesz a Színházak éjszakája

Eseménynaptár

 • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak