6 évnél régebbi cikk

Ibiza legszebb öble: Puerto de San Miguel
Fehérvár Médiacentrum fotójaIbiza legszebb öble: Puerto de San Miguel

FEHÉRVÁR 500 TIPP, avagy kinek ajánljuk Ibizát? Most nyáron kicsit átlépve az 500 kilométeres kört, a Mediterráneum varázslatos tengerparti strandjaiból villantunk fel néhányat, amely akár pár órás repülőúttal elérhető. Ibiza a köztudatban buliszigetként él, leginkább legendás és nagyon vad éjszakai élete miatt vált híressé, szinte a bulizás szimbólumává vált szerte az egész világon. Létezik azonban egy másik, nyugalmas Ibiza is, ahol egy tengeri kajakozás és egy kis bringázás után a sziget legszebb öblében fürödhetünk San Miguelnél.

Ibiza a Földközi-tenger nyugati medencéjében fekszik, ez a Baleár-szigetek legnagyobbika: területe majdnem megegyezik Budapestével (525,2 km²), de kicsivel nagyobb annál: mindössze 575 km². A sziget legszebb fekvésű és egyik leghangulatosabb öble néhány szállodával Puerto de San Miguel.

A szigetre közvetlen repülőjárattal is eljuthatunk szombatonként, az egyik fapados este 20:30-kor indul Budapestről és 23:15-kor landol Ibiza (IBZ) repterén. A reptértől Puerto de San Miguel 27 kilométernyi távolságra fekszik. 

Puerto de San Miguel idilli öble Ibizán (fotó: Barna Béla)

A mindössze 1500 lakosú Sant Miquel de Balansathoz tartozik a falutól 5 kilométerre fekvő üdülőhely, Puerto de San Miguel (Port de Sant Miquel). Ez a kis település az északi part élénkebb üdülőhelyei közé tartozik, mivel mélyen benyúló csipkézett öble és kellemes homokos strandja vonzza a tenger és a vizisportok szerelmeseit: a védett öbölben egy jót tengeri kajakozhatunk is. A strandhoz csatlakozó pálmafákkal szegélyezett apró sétány padocskái pihenésre csábítanak. A tengerből jól látható részt kerítettek el az úszók számára. A tengerre néző panorámás szállodák felkészültek az ökoturistákra is, lehet például bringát bérelni bennük.

Torra des Molar (fotó: Barna Béla)

De kiváló gyalogtúrákat is tehetünk: az egyik legszebb kis ibizai gyalogtúra talán az, amely Port de Sant Miquelből a Torra des Molar-hoz, egy kalóztoronyhoz vezet. A turistajelzéses ösvény a strandtól indul és bő fél óra alatt érhetünk ki úgy, hogy egy szakasza az öböl feletti sziklafalon visz fantasztikus panorámával.

Túraút a Torra des Molar felé (fotó: Barna Béla)

A túrához teljesen megfelelő az igen jó minőségű, osztrák kiadású Kompass turistatérkép (1:50000) Ibizát ábrázoló 239-es számú tagja. Ez a gyalogos túraútvonalak megszokott piros színe mellett zöld vonallal jelzi a térképen is a biciklitúra útvonalakat, de tengeri kajakozáshoz is jól jön.

A terület ábrázolása az osztrák térképen 

A toronyhoz az árnyas fenyőerdőn keresztülvivő ösvény néhány szakasza köves és meredek, de nyári hőségben is ajánlható. A kalóztorony büszkén áll a sziklatetőn: ezek a kerek és zömök bástyaszerű építmények évszázadok óta dacolnak a mediterrán tengeri széllel, a viharokkal, és olyan időkről tanúskodnak, amikor még a Földközi-tenger térsége nem békés üdülőhely volt. Amikor egy ilyen toronyból megpillantottak egy kalózhajót, az őr messziről is látható tüzet gyújtott a kerek őrtorony tetején. Amire nem volt könnyű feljutni, ugyanis nem volt ajtaja, hanem félmagasságban volt egy nyílás és kötéllétrán lehetett bejutni. Az ibizai kalóztornyok többségébe nem szabad bemenni vagy felmászni, de a Torra des Molar kivétel: legális kilátóként működik. A régi Molar őrtoronyból a kilátás nagyon-nagyon megéri a fáradságot.

Kilátás Ibiza északi partjaira (fotó: Barna Béla)

Fantasztikus látvány tárul innen Ibiza északi sziklás tengerpartjára, kelet felé látszik alattunk az Illa des Bosc kicsiny szigete, nyugat felé pedig az Illa Murada. A toronytól nyugati irányba lévő sziklafalak mögött egyébként a Na Xamena nevű 233 m magas hegytető emelkedik, melyen épült egy lenyűgöző szálloda, a Hotel Hacienda Na Xamena. A hotel 1971-ben nyílt meg, a belga építész, Daniel Lipszyc tervei alapján épült. 1988-ban lett ötcsillagos, ez lett a sziget leghíresebb luxusszállodája. Manapság az építész fia, Alvar Lipszyc és felesége üzemelteti. Na Xamenába egyébként Port de San Miquelből keskeny kis műút is vezet.

Kilátás a Benirras-öböl felé (fotó: Barna Béla)

A kalóztornyon és luxusszállodán kívül Port de San Miquel másik fontos látnivalója egy barlang. A Cova de Can Marça barlangját csempészek fedezték fel, akik sokáig, állítólag egészen az 1970-es évekig itt rejtették el csempészáruikat, dohány- és alkoholkészletüket. Még ma is láthatóak a barlang falán azok a titokzatos vörös és fekete rovások, amelyekkel a vészkijárat útvonalát jelölték a csempészek. A barlang ma bárki számára látogatható 10 euró belépődíjért: a barlangtúrát látványos fény- és hangjáték zárja, sőt kis vízesést is indítanak a show kedvéért. A barlanghoz vezető lépcsőkről is érdemes amúgy megnézni az öbölre néző kilátást. 

Benirras strandja (fotó: Barna Béla)

Port de San Miquelből a sziklás tengerpartra nyíló gyönyörű kilátás kedvéért is érdemes továbbmenni a szomszédos öbölbe, Port de Benirrasba. Itt maga a panorámaút az igazi cél, illetve a hangulatos kis öblöcske, ahová egyébként tengeri kajakkal is átmehetünk.

Tengeri kajakkal újabb öblöket fedezhetünk fel (fotó: Barna Béla)

Benirras öblében jó kis strand van csónaktároló bódékkal, meg egy nagyon hangulatos vendéglátóipari egység. Az egyik utikönyv (Magyar szemmel) szerint ez Ibiza egyik legkülönlegesebb hangulatú strandja. Az ibizai hippi folklór szerint ugyanis ez a hely volt az 1960-as évek nagy szexorgiáinak a színtere. Benirras állítólag ma is a New Age közösség kedvenc strandja, ahol nyári délutánokon és estéken (főként vasárnap) dobszótól hangos az öböl. Az utikönyv ír még a dobok napjáról, mely szerint a Benirras-öböl híres volt a telihold-partijairól. 1990-ben pedig, az Öböl-háború idején a fiatalok konga- és bongódobokkal tiltakoztak a háború és az erőszak ellen. Azóta állítólag hagyományosan minden év augusztus 28-án megrendezik a dobok napját, amikor több százan gyűlnek össze gyertyákkal, füstölőkkel és természetesen dobokkal. 

Szikla a Benirras-öböl bejáratában (fotó: Barna Béla)

Az öböl bejáratában meredezik hegyesen egy szikla, amelyet szoktak óriáscsecsemőhöz, imádkozó nőhöz, vagy szfinxhez is hasonlítani. Benirrastól északra emelkedik a 192 méter magas Puig des Guixar hegytetője is: az itteni területre is visz turistaút, melyen átgyalogolhatunk a Caló de s’Illa öblébe, megcsodálni Illa d’en Calders szigetét.

Puerto de San Miguel területén a San Miguel Park – Esmeralda Mar nevű szállodát ajánlom, akár családosak, akár egyéni utazók vagyunk. A szállodához tartozik 3 szabadtéri úszómedence is, amit bizony a gyerekes családok ki is használnak. A tengerre néző, akár 2 hálószobás superior apartmanunk nyugodt kikapcsolódást kínál, de a szállodában többször is igen jó hangulatú szórakoztatást biztosított az animátor, Tibor.

Kilátás a San Miguel Park – Esmeralda Mar szállodából (fotó: Barna Béla)

A szálloda egyébként segít mind a biciklibérlésben, mind a kajakbérlésben, tehát Ibiza ezen részén buli nélkül is igen aktívan tölthetjük el nyaralásunkat.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek