6 évnél régebbi cikk

Dédapáink után kutathatunk - Az I. Világháború teljes kutatási anyaga elérhető a neten
Fehérvár Médiacentrum fotójaDédapáink után kutathatunk - Az I. Világháború teljes kutatási anyaga elérhető a neten

Egy különleges honlapon kutathatunk felmenőink, déd- és ükapáink után - az I. világháborús hadtestek, személyek, történések egy gombnyomással elérhetővé váltak a neten. Az érdeklődők korabeli dokumentumok és beszámolók segítségével tanulmányozhatják a háború eseményeit, ráadásul név szerint kereshetnek rá családtagjaikra.

A Magyar Katona Áldozatvállalása a Nagy Háborúban-program részeként mutatták be az I. Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság által támogatott, magyarezredek.hu oldalt, mely tulajdonképp egy váratlan felfedezésnek köszönheti létrejöttét.

A különleges hadtörténeti oldal születése az I. világháború befejezésének 90. évfordulója kapcsán egy vándorkiállítással indult. A tárlat előkészítésekor derült ki, hogy erről a korszakról milyen hatalmas információforrás áll rendelkezésre.

- A Hadtörténeti Könyvtár alakulattörténeteit olyan jelentős, reprezentatív, gyűjteményi résznek, külön gyűjteménynek találtuk, ami egyben áttekintve hallatlan nagy információanyagot és személyekhez köthető dokumentációkat tartalmazott az I. világháborúval kapcsolatban  – mondta el Andaházi Szeghy Viktor őrnagy, a HM HIM hadtörténeti Könyvtár vezetője.

Az anyag digitalizálása nagyjából három évet vett igénybe, rendkívül nagy odafigyelést igényelve.

- A digitalizálást lapszkennerekkel végeztük. Leginkább A3-as és A4-es méretűek voltak ezek a források. Számtalan kihajtható melléklet és hadrendi vázlat található bennük, amelyeket fényképeznünk kellett, és ezeket képszerkesztő-programokkal sikerült összedolgozni – árulta el Mohácsi Zoltán könyvtári szakinformatikus, “Az év fiatal könyvtárosa” 2017. évi elismertje

A magyarezredek.hu oldal az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság területéről felállított alakulatok információs portálja. A most elindított oldal 140-nél több alakulat 50 ezer oldalnál is bővebb anyagát feldolgozva készült, amelyen személynév, helyszín, esemény alapján is kereshetnek a látogatók.

Az oldal tudományos kutatóknak ugyanúgy ajánlott, mint azoknak, akik családfájukat szeretnék felállítani.

A Székesfehérvárról és környékéről származó katonák nagy része a IV. Hadtestben szolgált, azon belül a 69.cs. és kir. Ernst von Leithner nevét viselő 69. gyalogezredben, illetve a 13.cs. és kir. Vilmos német és porosz koronaherceg nevét viselő 13. huszárezredben.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek