6 évnél régebbi cikk

Sólyomszem kalandjai a rezervátumban - Wind River kritika
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaSólyomszem kalandjai a rezervátumban - Wind River kritika
·Filmkritika·Utolsó frissítés: undefined

Mostanában eléggé elhanyagoltam a krimis vonalat, bár az a "hűdenagy" túlkínálat sem volt jellemző, így örömmel nyugtáztam a Wind River érkezését ugyanis egy ízig-vérig nyomozós sztori volt kialakulóban. Most, hogy sikerült meglesnem, mit is mondjak? A 2013-as Fogságban óta a legjobb dolog, ami a bűnügyi thrillerekkel történhetett. Na, nézzük, hogyan is teljesített nálunk a Wind River - Gyilkos nyomon. (Spoiler mentes övezet következik.)

Külcsín

Jó pár hónapja bukkantam rá a Wind River első előzetesére és rögtön megfogott ez a havas-tájas, indiános-nyomozós sztori, majd a silány marketingnek köszönhetően, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan merült is feledésbe egészen a premier napjáig. Pedig, nem akármilyen brigád állt a projekt mögött és útközben a Sundance és cannes-i filmfesztiválra is beköszönt. Először is itt van nekünk a Sicario és A préri urai forgatókönyvírója, Taylor Sheridan, aki az írás mellett a rendezést is elvállalta, illetve csatlakozott a filmhez egy Bosszúálló különítmény (Jeremy Renner, Elizabeth Olsen) is a Megtorlóval (Jon Bernthal) megspékelve. Tehát minden adott volt egy tökös krimihez, amit úgy érzem sikerült is meglovagolni.

Sztori

A történet helyszínéül a hófödte Wyoming szolgál, azon belül is egy nem túl sűrűn lakott indián rezervátum, Wind River lesz a film játszótere. Egy indián lányt vérbe fagyva találnak, és mivel a sérülései gyilkosságra utalnak, az FBI veszi át a gyeplőt, plusz a helyi menő csávó is besegít, így kezdetét is veszi a nyomozás. Hmm. Várjunk csak egy kicsit. Nem ismerős valahonnan? Már rögtön a nyitó képsorok után az jutott eszembe, hogy mintha ezt már láttam volna valahol. Nem pont így, nem pont ebben a köntösben, de akarva akaratlanul is lepörögtek bennem a Fargo, illetve Liam Neeson Fehér pokol című thrillerének jelenetei és nem csak a hó miatt. Na meg persze Sheridannek köszönhetően a jó öreg Sicario sem hagyott nyugodni. Aztán ahogy ezeket elengedtem, tökéletesen magával tudott ragadni ez az indiános misztikummal átitatott hajsza.

Karakterek

A gyilkosság megoldása már-már pofátlanul egyszerűre sikeredett, pont ezért nem is ez kerül a középpontba, hanem sokkal inkább a nyomasztó atmoszféra és a belső vívódások ábrazolása. A Wind River karakterei detto ugyanabban a kilátástalanságban szenvednek, mint a korábban említett Sheridan által kreált alkotások szereplői. Csak most a préri és a sivatag helyett a végtelen hómezők mondanak felettük ítéletet.

Ha már korábbi alkotások, a Sicario hősnőjéhez, Kate Mercerhez (Emily Blunt) hasonlóan Jane Banner FBI nyomozó is teljes világvesztésben szenved a számára ismeretlen terepen - amit nem is rejt véka alá - így sikerül befűznie Jeremy Renner Cory Lambertjét, aki amellett, hogy kiváló vadász és nyomolvasó, teljesen otthonosan mozog ebben az őslakos közegben. Ugyanez nem mondható már el Elizabeth Olsen játékáról, aki ugyanolyan fogalmatlan, mint eddigi általam látott filmjeiben. Renner legalább hozza a kötelezőt és "Sólyomszemként" most sem hagyja veszni a mundér becsületét.

Összegzés

Na, hát ez lett volna a Wind River - Gyilkos nyomon. Mind a sztori, mind pedig az atmoszféra teljesen magával ragadott, így nem is nagyon találtam kivetnivalót. Talán, csak a színészi játékban, meg ha egy kicsit misztikusabbra vették volna a nyomozós figurát, de hát nem lehet mindig minden tökéletes. Nemde? Taylor Sheridan hű maradt önmagához és egy olyan filmet kaptunk, amelyet nem fogunk egykönnyen sem megemészteni, sem pedig elfelejteni. Alig várom a következőt.

10/8 - Még több ilyet

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek