6 évnél régebbi cikk

Néhány egyszerű tipp, hogy ne szemetet egyél - Hamburger
Fehérvár Médiacentrum fotójaNéhány egyszerű tipp, hogy ne szemetet egyél - Hamburger

Ezt a gasztro rovatot egy kis segítségnek szánom, hogy a rohanó hétköznapokban is legyen a fejünkben egy alternatíva, mielőtt megvesszük az E-betűs összetevőkből álló "élelmiszereket" (bár az első és legfontosabb tipp. hogy meg se vedd). Fekete József séf lesz a segítségünkre, aki megmutatja, hogyan tudjuk a különböző ételeket egészségesebben elkészíteni.

A hot doghoz hasonlóan a hamburgerről is él az ember fejében egy kép, bár azt gondolom a hamburger azért szélesebb skálán mozog: jobban variálható mind összetételben, mind pedig a hozzávalók tekintetében. Első képünkön kétféle burger hozzávalói szerepelnek: bal oldalon a boltban készen vásárolt hamburger zsemlét, és a 67%-os "marhahúspogácsát" láthatjátok, jobb oldalon pedig a saját, kézzel készített bagel és 100%-os marhahúspogácsa.

Érzékeltetve a különbséget, nézzük meg a bolti hamburger zsemlénk összetevőit. E-betűből nincs hiány, egészen pontosan 5 (!!!) ilyen hozzávalót láthatunk a csomagoláson. Ehhez képest a házi bagel hozzávalói: só, víz, liszt, barna cukor, a kenéshez pedig tojás sárgája. Szabad a választás. 

Jöjjön a húspogácsánk: E-betűs hozzávalóból itt sincs hiány, bár itt csak kettő található, a másik aggasztó dolog a 67%-os hústartalom. Valljuk be, ez azért elég meredek, főleg azért, mert a jobbféle kutyaeledelek 80%-os hústartalommal bírnak. A mi házilag összerakott húspogácsánk 100% marhahús, mindenféle fűszerezés nélkül, só, bors, kizárólag sütés közben kerül rá.

 

Következő képünkön azt láthatjátok ahogy sülnek a hamburgerek.

Itt pedig már az elkészült, összerakott csodák. Mondanom sem kell, hogy a baloldali burgerünkben nincs mustár, ketchup, majonéz, kizárólag házi készítésű barbecue és cheddar szósz.

 

Tehát az egészségesebb burgerünk összetevői:

  • házi készítésű bagel, (összetevőt fentebb leírtam),
  • 100%-os húspogácsa (lehetőleg marha),
  • cheddar sajt,
  • friss zöldségek,
  • házi készítésű barbecue szósz,
  • ízlés szerint bacon, vagy bármi más amit szívesen eszünk plusz feltétként.

Burgerünk mellett a kis dobozban jóféle chili található, de ez már csak a hab a tortára!

Jó étvágyat!

 

Előző cikkünkben a hot dog volt terítéken, itt olvashatjátok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek