6 évnél régebbi cikk

Sikerdarab született
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Sikerdarab született

Molnár Ferenc regénye, A Pál utcai fiúk színházi adaptációjának premierje nagy sikert aratott a Vörösmarty Színházban. A darab musical átdolgozása várhatóan az évad egyik kiemelkedő előadása lesz Székesfehérváron.

Tavasszal hirdették meg a válogatást, melyre bárki jelentkezhetett, aki érzett magában egy kis színészi vénát. Habár a főszerepekre a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadik évfolyamos zenés színészosztályából válogatott a rendező, azért Keszég László a székesfehérvári és a környékbeli fiataloknak is adott lehetőséget.

Nagy bátorság az évad elején ezt kijelenteni, de megszületett a 2017/18-as színházi szezon sikerprodukciója! A Pál utcai fiúk a sajátunk, egy olyan érzékeny történet, melynek zenés változata tartalmas kikapcsolódást ígér az egész családnak, mindenkit megszólít és magával ragad.

"Ez igazából egy gumitörténet, felnőtt és gyermek egyaránt elérzékenyül rajta, nagyon jól van megírva dramaturgiailag" – fogalmaz Geréb, azaz Brasch Bence.

 A Vörösmarty Színház első premierjét szeptember 16-án láthatták a nézők (Fotó: Horváth Reni)

"Száztíz éves történet, de a kamasz fiúk lelkivilága nem korhoz kötött külsőség. Nem változhatnak meg annyira a gyerekek és az ő játékaik, hogy a mélyükön ne ugyanaz lenne most, mint 1907-ben. Hiszen akárcsak a gyerekek, a felnőttek játékainak is az a lényege, hogy megvédjék saját szabadságukat. Vagyis lényegében nem változott az üzenete" – teszi hozzá a darab rendezője. Keszég László szerint mindenki átéli azt a fejlődési fázist, amikor először találkozik a veszteséggel, a fájdalommal, az élet egyik összetevő elemével. "Ez egy nagyon jó tanmese arról, hogyan kell túlélni. A mai gyerekeket nem szabad megóvni mindentől, ily módon is hasznos lehet ez a történet" – tette hozzá.

Molnár Ferenc regénye alapján tudjuk, hogy a darab nem végződhet happy enddel, mégsem kell attól tartani, hogy a gyermekek lelkivilágát felkavarná a darab (Fotó: Horváth Reni)

Már akkor szimpatizált Áts Ferivel Imre Krisztián, amikor tíz évesen elolvasta a regényt. A fiatal színészpalánta szerint az általa alakított vörösinges vezér egy olyan karakter, akinek egy kicsit más a szemlélete. "Jó gyerek ő, csak más" – mondja Krisztián, aki – habár szeretettel gondol vissza a próbákra – mint mondja, abból nagyon hiányoztak a lányok!

Fekete Gábor egy üzenetben tudta meg, hogy övé a főszerep: „Amikor megkaptam az sms-t Keszég Lászlótól, hogy én leszek Boka, akkor ott volt bennem, hogy ez nagyon jó lehetőség arra, hogy újra visszaszálljak a gyermeki őszinteségbe. Visszataláljak egy olyan világba, ami ugyan nem vész el belőlünk, de megkopik."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek