6 évnél régebbi cikk

Waze-zel vagy 30 év helyismerettel gyorsabb közlekedni Fehérváron?
Waze-zel vagy 30 év helyismerettel gyorsabb közlekedni Fehérváron?

Fehérváron minden belátható távolságban van, autóval nincs hosszabb út 15-20 percnél városon belül. Akkor vajon érdemes ilyen rövid távon használni a világ legismertebb közösségi közlekedési és navigációs applikációját, a Waze-t? Kipróbáltuk.

A Waze (ejtsd helyesen: véjz, helytelenül: vaze) már 2009 novembere óta létezik, de csak az utóbbi néhány évben terjedt el Magyarországon is. A közösségi közlekedési és navigációs applikáció túl azon, hogy a lehető leggyorsabb úton juttat el a célpontodhoz, abban különbözik a hasonló szoftvertől, hogy a többi sofőr valós idejű jelentésein alapszik. Azaz pontosan tudjuk azt, hol van előttünk útlezárás, rendőr, baleset, félreállt autó, de jelzi a telepített traffipaxokat és segítségével a közelünkben elérhető legolcsóbb benzinkutat is megtalálhatjuk. A Waze-t Magyarországon már több százezren használják, világszerte több tízmillió autós tagja a hálózatnak. Ez is fontos oka volt annak, hogy 2013-ban a Google kerek 1 milliárd dollárért felvásárolta a céget.

A hype tehát hatalmas, de azért mi egy kicsit szkeptikusak voltunk: vajon képes-e a szoftver több mint 30 év helyismeretet legyűrni? És egyáltalán: a fehérvári utakon tud bármennyi időt spórolni, ha Waze-zel tesszük meg azokat? Megkaptuk a válaszokat, ahogy az az alábbi videóból is kiderül.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek