6 évnél régebbi cikk

A Tóparti a legjobb fehérvári gimnázium, de a Teleki és a Vasvári is az ország 100 legjobbja között van
·Oktatásgimnázium·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA Tóparti a legjobb fehérvári gimnázium, de a Teleki és a Vasvári is az ország 100 legjobbja között van
·Oktatásgimnázium·Utolsó frissítés: undefined

Idén már három fehérvári is szerepel Magyarország legjobb gimnáziumai között. A Tóparti a 44. helyen áll, ezzel egyben városunk és megyénk legjobbja lett, de a Teleki és a Vasvári is bekerült a 100 közé. Idén sincs jobb azonban az országban a budapesti Fazekasnál.

A napokban megjelent a HVG 2018-as gimnáziumi rangsora. A kiadvány összeállítói azért, hogy minél objektívebb képet kaphassunk az ország iskoláiról, az alábbi szempontok alapján rangsoroltak és figyelembe vették

  • a 10. évfolyamosok kötelező és egységes, 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit,
  • a 2016-os tavaszi, közép- és emelt szintű érettségi eredményeit magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből,
  • valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

Ezek alapján a tavalyi kettővel szemben idén már három székesfehérvári gimnázium is bekerült az ország 100 legjobbja közé.

Közülük a legjobb helyezést a 44. helyre rangsorolt Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium érte el. Az iskola ezzel három helyet javított a tavalyi eredményéhez képest. A Tópartiban az emelt szintű matematika érettségi átlaga 63 százalék, míg az emelt szintű történelem érettségin átlagosan 72 százalékot értek el a diákok. Az iskolák közötti rangsorban a nyelvi érettségin érte el a legjobb helyezést a gimnázium (26. hely), de a magyar érettségikkel (39. helyezés) is az országos mezőny első feléhez tartoznak. Az intézményben angol és német nyelv tanulására van lehetőség. 

Tizennégy helyet rontott a 2016-os rangsorhoz képest a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola. Az aktuális listán az ország 56. legjobbjában négy és hat évfolyamos gimnáziumi oktatás folyik. Nyelvoktatás tekintetében lényegesen jobban állnak, mint a Tóparti: a diákok az angol és a német mellett tanulhatnak franciát, spanyolt, oroszt, olaszt vagy akár latint is.

A tavalyi listán még nem szerepelt, idén azonban már a 77. helyre rangsorolja a HVG a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumot. Az új belépő a Telekihez hasonlóan négy és hat évfolyamos gimnáziumi képzést kínál a diákoknak, akik öt idegen nyelv közül is választhatnak az intézményben (angol, német, francia, olasz, orosz). A négy évfolyamos képzési rendszerben angol és német nyelvi tagozatos osztályok indulnak, a hat évfolyamos képzésre pedig matematikából vagy természettudományos tárgyakból emelt szintű oktatást nyújtó tagozatokra és angol nyelvi tagozatú osztályba várják a jelentkezőket.

A kiadványban még egy fehérvári középiskolát említenek meg: az informatikai ismeretek szakmai rangsora alapján a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola holtversenyben a hetedik helyen végzett egy békéscsabai és egy kecskeméti intézménnyel.

Az összesített rangsor első helyezettje idén is a budapesti Fazekas lett. Az első tízben a tavalyi nyolcadikről a harmadik helyre ugró Radnóti javított a legtöbbet és ismét két vidéki sulit találunk az elitklubban. Magyarország legjobb tíz gimnáziumának sorrendje a HVG szerkesztői szerint így alakult:

  1. Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
  2. Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
  3. ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  4. Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium
  5. Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)
  6. Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)
  7. ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)
  8. Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
  9. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
  10. Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

(Forrás: HVG, eduline)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek