6 évnél régebbi cikk

Rengeteg fa dőlt ki a vasárnapi viharban Székesfehérváron – egy hétig is eltarthat a kármentesítés
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Rengeteg fa dőlt ki a vasárnapi viharban Székesfehérváron – egy hétig is eltarthat a kármentesítés

Székesfehérvár szinte minden területén tört le ágakat és csavart ki tövestől fákat a vasárnapi vihar. Bár a városgondnokság százhúsz embere dolgozik a közterületeken, egy hétig is eltarthat, mire végeznek.

A vasárnapi orkánerejű szél a katasztrófavédelem és a városgondnokság szakembereinek is rengeteg munkát adott, százat is meghaladja azoknak a fáknak a száma, melyek kidőltek vagy jelentősen megsérültek a viharban. A Pozsonyi úton házra dőlt rá egy nagy fa, a Szedreskerti lakónegyedben több fenyőfa esett áldozatul, a Holland fasoron, a Budai úton, a Köfém lakótelepen, Palotavárosban pedig több helyen tövestül fordultak ki a földből örökzöldek.

Homoki László, a Városgondnokság Kft. kertésze szerint az elmúlt napok csapadékos időjárása sem segítette a fákat a túlélésben: „A múlt héten lehullott jelentős mennyiségű csapadék feláztatta a talajt, és ezért szinte teljes gyökérzettel együtt fordította ki a hatalmas fákat a szél. Sokat számított az is, hogy lehullott már a lombos fák leveleinek nagy része, így nem volt védelme az örökzöldeknek.”

A városgondnokság parkfenntartási csoportja már vasárnap délután megkezdte a mentesítést, amit este kilencig folytattak, majd hétfőn reggel hat órakor újrakezdtek. A fák egy részét a Városgondnokság Kft. telephelyén gyűjtik össze, amiből felfűrészelés után szociális tűzifa lesz Székesfehérváron, a kisebb ágakat pedig leadják Csalán, ahol komposztálják. 

A munka jövő hétig biztosan eltart, addigra ér körbe az öt csoport a város teljes területén. Kérik a székesfehérváriak türelmét, mert a levelek összegyűjtése helyett mindenki a viharkárok felszámolásán dolgozik, és csak ezt követően kezdik újra a lombgyűjtést a közterületeken!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek