Partly cloudy10 °C
2019. november 14. csütörtök Aliz
Menü

Csak a teste - de hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Csak a teste - de hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek
Temetői séta, mint kulturális turizmus - Szatmárcseke fejfás temetője (Fotó: Barna Béla)

November elején a halottainkra emlékezünk. Tehetjük ezt kirándulva is. Keressük fel néhány híres ember sírját és ismerjünk meg néhány híres temetőt. A temető is lehet célunk, ha szépet, s értékeset akarunk látni.

Turisztikai újságíróként, túravezetőként is fontosnak tartom, hogy akár a világ híresebb embereinek, akár nagy magyaroknak a nyughelyeit felkeressem utazásaim, kirándulásaim során. Sokszor ezek a sírkertek vagy magányos sírok többet adnak és hangulatosabbak tudnak lenni, mint megannyi kiglancolt múzeum. 

Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Szív alakú sírkő a Balaton-felvidéken (fotó: Barna Béla)

Szóval keressünk maguknak való sírt, én anno földrajzosként például felkerestem sokszor a világutazó Lóczy Lajos földrajztudós sírját Balatonfüreden. Lóczy Lajos (1849-1920) világhírű geológus és földrajztudós a balatonfüredi szanatóriumban hunyt el 1920. május 13-án. Permi vörös homokkőből faragott sírkövén a tudós bronz domborműve látható, illetve egy üveglap alatti havasigyopár-csokor, melyet Stein Aurél Ázsia-kutató polihisztor küldött Lóczynak utolsó üzenetként a Himalájából, Kasmírból. 

Nem messze nyugszik tőle Passuth László (1900-1979) az enciklopédikus műveltségű író, esszéista, nagysikerű történelmi regények szerzője. De ha már a Balaton-felviéken járunk, kihagyhatatlan Balatonudvari.

S, hogy miről híres ez a 320 lakosú tóparti község? Hihetetlen szép különlegességet láthatunk itt: szív alakú sírköveket, melyeket a XVIII. sz végéről, XIX. sz elejéről jellegzetes népi barokk stílusban készültek. Így ír ezen sírkövekről Eötvös Károly Balatoni utazás című könyvében: „Fehér mészkőlapok durván faragva, semmiképp se simítva. Mintha el se volnának ültetve. A szív csúcsával áll a földön. A szív két válla, kettős domborodása felül. A kő lehet harmadfél láb magas, másfél láb széles, ahol legszélesebb. A szív olyan alakú, ahogy a nép képzeli. Amilyen mézesbábból készül. Amilyennek a Szűzanya hét tőrrel átszegett szívét föstik.

 Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Szatmárcseke csónak alakú fejfái (fotó: Barna Béla)

Ha különleges falusi temetőre vágyunk még, akkor az ország keleti végébe is kiránduljunk el: a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőben vagy 600 tölgyfából faragott fejfa áll. Sokszor jártam erre, még eveztem is a környéken, s lőn: sokak szerint a kopjafák csónakokra emlékeztetnek, hiszen a csekei halászoknak halálukban is szükségük lehetett a csónakjukra, no. De ha ez nem elég, akkor van még a temetőnek másik különlegessége is: az itt húzták fel a magyar Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek a klasszicista síremlékét. 

Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Gárdonyi Géza sírja az egri várban - "Csak a teste" (fotó: Barna Béla)

S ha már irodalom, egy sírhoz egy átlag várlátogató is gyakran eljut. Az egri várban a Baldigara, vagy más nevén délkeleti fülesbástya legmagasabb pontján temették el Gárdonyi Gézát 1922-ben. Egyszerű sírkövén a felirat: „Csak a teste” jelzi, hogy szelleme, emlékezete műveivel együtt fennmaradt. Ez a túlmagyarázás egyébként szükséges: egyik egri idegenvezető ismerősöm tapasztalata szerint sok naiv látogató megkérdi: és akkor a feje hol van?

Egerben persze nem csak a test és a fej külön temetésével szoktak viccelődni: az egyik leghíresebb egri főpapnak például kivették a szívét, és elhozták Egerbe. Nem, nem egy horror-történetet mesélek most, hanem Pyrker János László haláláról szólok néhány mondatot. A híres főpap testét ugyanis az alsó-ausztriai lilienfeldi apátság sírkertjében helyezték örök nyugalomra, szívét azonban kívánsága szerint Egerbe vitték egy leforrasztott urnába zárva, mert mint mondotta: „Egerért dobogott az, legyen az egrieké.” 

Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Az egri érsek szíve itt nyugszik a bazilika kriptájában (fotó: Barna Béla)

És még lehetne sorolni a különleges sírkerteket, csodaszép temetőket határon innen s túl: nem lehet temetői cikket írni úgy, hogy ne említenénk  meg Európa legrégebbi sírkertjét, a kolozsvári Házsongárdi temetőt például.  

De ha híres temetőt akarunk, külföldi utazásunk során is belefuthatunk jeles temetőkbe: valószínűleg a párizsi Père Lachaise az egyik leghíresebb, itt nyugszik Jim Morrison; sírja pedig a Doors-rajongók kultikus zarándokhelye. Másik híres párizsi temető a Montparnasse temető (Cimetière du Montparnasse), számos jeles művész nyughelye, köztük Guy de Maupassant, Jean-Paul Sartre, vagy Baudelaire. De nemrégiben jártam például az USÁ-ban, a Seattle melletti Renton városában is, ahol a Greenwood Memorial Parkban tiszteletemet tettem Jimi Hendrix gitáros sírjánál.

Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Hendrix sírján rúzsnyomok (fotó: Barna Béla)

Van aki elszív egy cigit egy sírnál, van aki csak rátesz egy kavicsot, van ki fejet hajt, van ki gitározik, de pl. pont Jimi Hendrix sírkövére rajongók rúzsos csókokat nyomnak. Az emlékezések nagyon különbözőek, de a lényeg nem az, hogy hogyan, hanem maga az emlékezés.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Modern Gyárak Éjszakája - Székesfehérváron négy üzem várja a látogatókat
  Modern Gyárak Éjszakája - Székesfehérváron négy üzem várja a látogatókat
 • A zöld korsó és a kék macska - kurátori tárlatvezetés a Ziffer-kiállításon
  A zöld korsó és a kék macska - kurátori tárlatvezetés a Ziffer-kiállításon
 • Legyünk körültekintőek - év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés
  Legyünk körültekintőek - év végén jelentősen nő a hitelkihelyezés
 • OH: hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik
  OH: hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik
 • Tüntetés - tanítási szünetet rendeltek el Hongkongban
  Tüntetés - tanítási szünetet rendeltek el Hongkongban
 • EP - ma hallgatják meg Várhelyi Olivért
  EP - ma hallgatják meg Várhelyi Olivért
 • Nagyszülői GYED - a munka törvénykönyvét is módosíthatják
  Nagyszülői GYED - a munka törvénykönyvét is módosíthatják
 • Befutott az év legjobban várt karácsonyi reklámja
  Befutott az év legjobban várt karácsonyi reklámja
 • Vörös riasztás - megáradt folyó sodort el három nőt Szlovákiában
  Vörös riasztás - megáradt folyó sodort el három nőt Szlovákiában
 • Vészhelyzet - újabb tetőzést várnak Velencében
  Vészhelyzet - újabb tetőzést várnak Velencében
 • Puskás Aréna - holnap avatják, nem lehet készpénzzel fizetni
  Puskás Aréna - holnap avatják, nem lehet készpénzzel fizetni
 • 50 éves a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet - emléktáblával és kiállítással ünnepeltek
  50 éves a Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet - emléktáblával és kiállítással ünnepeltek
 • Kigyulladt egy autóbusz Inárcsnál, torlódás az M5-ösön
  Kigyulladt egy autóbusz Inárcsnál, torlódás az M5-ösön