Fair27 °C
2019. július 19. péntek Emília
Menü

Csak a teste - de hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Csak a teste - de hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek
Temetői séta, mint kulturális turizmus - Szatmárcseke fejfás temetője (Fotó: Barna Béla)

November elején a halottainkra emlékezünk. Tehetjük ezt kirándulva is. Keressük fel néhány híres ember sírját és ismerjünk meg néhány híres temetőt. A temető is lehet célunk, ha szépet, s értékeset akarunk látni.

Turisztikai újságíróként, túravezetőként is fontosnak tartom, hogy akár a világ híresebb embereinek, akár nagy magyaroknak a nyughelyeit felkeressem utazásaim, kirándulásaim során. Sokszor ezek a sírkertek vagy magányos sírok többet adnak és hangulatosabbak tudnak lenni, mint megannyi kiglancolt múzeum. 

Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Szív alakú sírkő a Balaton-felvidéken (fotó: Barna Béla)

Szóval keressünk maguknak való sírt, én anno földrajzosként például felkerestem sokszor a világutazó Lóczy Lajos földrajztudós sírját Balatonfüreden. Lóczy Lajos (1849-1920) világhírű geológus és földrajztudós a balatonfüredi szanatóriumban hunyt el 1920. május 13-án. Permi vörös homokkőből faragott sírkövén a tudós bronz domborműve látható, illetve egy üveglap alatti havasigyopár-csokor, melyet Stein Aurél Ázsia-kutató polihisztor küldött Lóczynak utolsó üzenetként a Himalájából, Kasmírból. 

Nem messze nyugszik tőle Passuth László (1900-1979) az enciklopédikus műveltségű író, esszéista, nagysikerű történelmi regények szerzője. De ha már a Balaton-felviéken járunk, kihagyhatatlan Balatonudvari.

S, hogy miről híres ez a 320 lakosú tóparti község? Hihetetlen szép különlegességet láthatunk itt: szív alakú sírköveket, melyeket a XVIII. sz végéről, XIX. sz elejéről jellegzetes népi barokk stílusban készültek. Így ír ezen sírkövekről Eötvös Károly Balatoni utazás című könyvében: „Fehér mészkőlapok durván faragva, semmiképp se simítva. Mintha el se volnának ültetve. A szív csúcsával áll a földön. A szív két válla, kettős domborodása felül. A kő lehet harmadfél láb magas, másfél láb széles, ahol legszélesebb. A szív olyan alakú, ahogy a nép képzeli. Amilyen mézesbábból készül. Amilyennek a Szűzanya hét tőrrel átszegett szívét föstik.

 Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Szatmárcseke csónak alakú fejfái (fotó: Barna Béla)

Ha különleges falusi temetőre vágyunk még, akkor az ország keleti végébe is kiránduljunk el: a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőben vagy 600 tölgyfából faragott fejfa áll. Sokszor jártam erre, még eveztem is a környéken, s lőn: sokak szerint a kopjafák csónakokra emlékeztetnek, hiszen a csekei halászoknak halálukban is szükségük lehetett a csónakjukra, no. De ha ez nem elég, akkor van még a temetőnek másik különlegessége is: az itt húzták fel a magyar Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek a klasszicista síremlékét. 

Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Gárdonyi Géza sírja az egri várban - "Csak a teste" (fotó: Barna Béla)

S ha már irodalom, egy sírhoz egy átlag várlátogató is gyakran eljut. Az egri várban a Baldigara, vagy más nevén délkeleti fülesbástya legmagasabb pontján temették el Gárdonyi Gézát 1922-ben. Egyszerű sírkövén a felirat: „Csak a teste” jelzi, hogy szelleme, emlékezete műveivel együtt fennmaradt. Ez a túlmagyarázás egyébként szükséges: egyik egri idegenvezető ismerősöm tapasztalata szerint sok naiv látogató megkérdi: és akkor a feje hol van?

Egerben persze nem csak a test és a fej külön temetésével szoktak viccelődni: az egyik leghíresebb egri főpapnak például kivették a szívét, és elhozták Egerbe. Nem, nem egy horror-történetet mesélek most, hanem Pyrker János László haláláról szólok néhány mondatot. A híres főpap testét ugyanis az alsó-ausztriai lilienfeldi apátság sírkertjében helyezték örök nyugalomra, szívét azonban kívánsága szerint Egerbe vitték egy leforrasztott urnába zárva, mert mint mondotta: „Egerért dobogott az, legyen az egrieké.” 

Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Az egri érsek szíve itt nyugszik a bazilika kriptájában (fotó: Barna Béla)

És még lehetne sorolni a különleges sírkerteket, csodaszép temetőket határon innen s túl: nem lehet temetői cikket írni úgy, hogy ne említenénk  meg Európa legrégebbi sírkertjét, a kolozsvári Házsongárdi temetőt például.  

De ha híres temetőt akarunk, külföldi utazásunk során is belefuthatunk jeles temetőkbe: valószínűleg a párizsi Père Lachaise az egyik leghíresebb, itt nyugszik Jim Morrison; sírja pedig a Doors-rajongók kultikus zarándokhelye. Másik híres párizsi temető a Montparnasse temető (Cimetière du Montparnasse), számos jeles művész nyughelye, köztük Guy de Maupassant, Jean-Paul Sartre, vagy Baudelaire. De nemrégiben jártam például az USÁ-ban, a Seattle melletti Renton városában is, ahol a Greenwood Memorial Parkban tiszteletemet tettem Jimi Hendrix gitáros sírjánál.

Csak a teste - De hol a feje? Temetői séták, híres nyughelyek

Hendrix sírján rúzsnyomok (fotó: Barna Béla)

Van aki elszív egy cigit egy sírnál, van aki csak rátesz egy kavicsot, van ki fejet hajt, van ki gitározik, de pl. pont Jimi Hendrix sírkövére rajongók rúzsos csókokat nyomnak. Az emlékezések nagyon különbözőek, de a lényeg nem az, hogy hogyan, hanem maga az emlékezés.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egy hetes razzia indul az utakon
  Egy hetes razzia indul az utakon
 • A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
  A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
 • Véradás volt a Vörösmarty Színházban
  Véradás volt a Vörösmarty Színházban
 • Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
  Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
 • Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
  Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
 • Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
  Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
 • Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
  Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
 • Jól vizsgáztak az idei érettségizők
  Jól vizsgáztak az idei érettségizők

Eseménynaptár

 • Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
  Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
 • Földrengés volt Athén környékén
  Földrengés volt Athén környékén
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
 • Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
  Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
 • Együtt a megkínzott állatokért
  Együtt a megkínzott állatokért
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • A napokban zajlik a Herbarius tábor
  A napokban zajlik a Herbarius tábor
 • Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
  Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
 • Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi
  Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi