Cloudy19 °C
2021. május 12. szerda Pongrác
Menü
Házhozszállítás

Derült égből villámcsapás - Thor: Ragnarök kritika

Derült égből villámcsapás - Thor: Ragnarök kritika
(Fotó: hdwallpapers.in)

Ismét belevetettem magam a Marvel filmes univerzumába, és örömmel nyugtáztam, hogy a Thor: Ragnarök nem okozott csalódást. Manapság sajnos a legjobban várt filmek tudják a legnagyobb buktákat produkálni, így bár kicsit féltem, de szerencsére most is fülig érő szájjal hagytam el a mozitermet. A Marvel szokás szerint valami újjal készült, és a Thor: Ragnarökkel a szuperhősös filmek legszórakoztatóbb darabját hozták tető alá. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Thor: Ragnarök! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A Marveles szuperhősöket, pláne a filmeket senkinek sem kell bemutatnom. Stan Leenek, Jack Kirbynek és Steve Ditko író-grafikusoknak olyan karaktereket köszönhetünk, melyek hatalmas népszerűségre tettek szert a képregényolvasók körében. Ők alkották meg többek között Pókembert, a Fantasztikus Négyest, az X-ment, Hulkot, Vasembert és bizony a mennydörgés istenét, Thort is.

Bemutatkozik Thor, a villámlás istene:

A Marvel Comics a filmes univerzum kiépítésével hatalmasat húzott, ugyanis már nemcsak a képregény fanok csorgatták a nyálukat a szuperhősökért, hanem konkrétan az egész világ oda meg vissza volt. Az elsők között berobbant mindenki Tony Starkja, a Vasember, akit a Hihetetlen Hulk váltott (még Edward Norton Bruce Bannerjével), majd harmadik nekifutásra egy akkor még igencsak újkeletű filmes témával próbálkoztak: behozták a mitológiát és a skandináv isteneket, ezzel pedig Thor világkörüli hódítóútjára indult.

Tisztán emlékszem az első részre, mennyire lenyűgözött. Egy halhatatlan viharisten, aki legendás kalapácsának, a Mjölnirnek köszönhetően röpködött, villámokat szórt és mindenkit félvállra fektetett, aki az útjába került. Persze le kellett hozni az egész sztorit a Földre, így annyi időt nem múlathattunk Asgardon, Thor szülőbolygóján.

A második isteni színjáték, a Thor: Sötét világ már egy kicsit többet mutatott a végeláthatatlan univerzumból, ám cserébe túl borúsra sikeredett, aztán jött a Ragnarök, amely lazaságával (Taika Waititi után szabadon) levette a lábáról a népet. Thor ezekkel a műfaji váltásokkal a szélsőségek embere istene lett, és bár sokan kétkedve fogadták a "buddy movie" ötletet, piszok jól áll neki.

Sztori

A Thor: Ragnarök valahol a Bosszúállók: Ultron kora és a Doctor Strange után veszi fel a fonalat. Funfact: nem árulok el nagy titkot azzal, hogy kedvenc Strange dokik is cameózik a filmben. Szóval Thor (Chris Hemsworth) börtönben hesszel Surturnál, a tűzdémonnál , Loki (Tom Hiddleston) pedig Odinnak (Anthony Hopkins) maszkírozva istenkirálykodik Asgardon.  

A Thor: Ragnarök magyar szinkronos előzetes:

Ahogy Thor hazaverekedi magát, egyből elszabadulnak az indulatok és még egy rég elfeledett nagytesó, Hela, a halál istene is (Cate Blanchett) befigyel, majd hőseink egy szemétlerakó bolygón találják magukat, ahonnan csak a helyi menő csávón, Hulkon (Bruce Banner) és az Ördög segglyukán át vezet a kiút. Így hát Thor megszabadul szőke fürtjeitől és a kényszertől vezérelve gladiáThornak áll. 

Karakterek

A Thor: Ragnarök a Marvel filmek szokásához híven ismételten egy impozáns szereplőgárdát vonultat fel. Az ismerős arcok mellé csajfronton csatlakozott a már említett Cate Blanchett, aki még a halál szimbólumaként is szívdöglesztőbb, mint egy-két fiatalabb színesznőtársa, és az a Tessa Thompson, kinek Valkürje láttán pedig egyenesen szerelembe estem.

A színészgárda telitalálatnak bizonyult (Fotó: hdwallpapers.in)
A színészgárda telitalálatnak bizonyult (Fotó: hdwallpapers.in)

Az űrbéli szörnyek hibátlanra sikeredtek, nem pakolták őket az arcunkba, hanem éppen annyit kaptunk belőlük, amennyivel simán megkedveltük őket. Viszont ez nem mondható el a Sakar bolygó Grandmasteréről (Jeff Goldblum) és Skurge-ről (Karl Urban), Hela teszetosza csatlósáról sem. A Grandmaster, amennyire fontos szerepet kapott, olyannyira jelentéktelennek hatott és Skurge... hát, őt pedig a végjátékot tekintve simán kihagyhatták volna az egész buliból.

Loki hozza a szokásos genyó formáját (Fotó: wallpapercave.com)
Loki hozza a szokásos genyó formáját (Fotó: wallpapercave.com)

Thor karakterét szeretném még külön kiemelni, miszerint azon túl, hogy ő a főszereplő, simán elviszi a hátán a showt, és végigsziporkázza az űrutazást. Bár a poénok szinte végig ülnek, néha ez a vicceskedés átesik a ló túloldalára. És, ha már ott van, nehezen kecmereg vissza a jóízlés határai közé. Sokszor az volt az érzésem, hogy Thor többet picsog a Ragnarökben, mint az előző filmekben összesen. Ha valami, akkor ez nem tetszett. A mennydörgés istene nekem itt ne nyafogjon. 

Összegzés

A Thor: Ragnarökkel kétség kívül az eddigi legviccesebb Marvel filmet kaptuk, persze az más kérdés, hogy ez a lazulás nem mindig állt jól. Sokszor túltolták a jópofáskodást, ám szó se róla, így is minden perce ajándék, csak néha mintha nem tudták volna, hogy hova szúrják a poénokat, így minden jelenetre jutott egy-két indokolatlan beszólás. Bár minden szuperhősös filmnek csak ennyi hibája lenne.

A nagy összecsapás (Fotó: hdwallpapers.in)
A nagy összecsapás (Fotó: hdwallpapers.in)

Az erőltetett humorzsákon kívül minden patent volt: a tökéletes karakteralkotást, kiváló színészi játékkal fűszerezték, és a retro-feelinges zene, illetve hangulat is hibátlanul átjött, már-már a Galaxis Őrzői eszeveszett stílusát idézte. A Led Zeppelin slágere örökre a fejembe vésődött. Mit is mondhatnék? Felüdülés volt újra elmerülni a Marvel egyre színesedő és mélyülő univerzumában. Azt tanácsolom, hogy végig maradjatok a helyeteken, ugyanis a keserédes finálé után, ahogy az eddigi összes Marvel filmnél már megszokhattuk, érdemes lesz kivárni a stáblista végét. Lassan összeáll a brigád és jöhet a Végtelen háború.

10/8 - Felvillanyozó élmény

Néhány jelenet a Thor: Ragnarökből:

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Intelligens zebra épül a fehérvári kórház előtt és a Hosszúsétatéren
  Intelligens zebra épül a fehérvári kórház előtt és a Hosszúsétatéren
 • Köszönet az egészségügyi dolgozóknak - a Szabad Színház is csatlakozott
  Köszönet az egészségügyi dolgozóknak - a Szabad Színház is csatlakozott
 • A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
  A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
 • Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
  Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
 • Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
  Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
 • A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
  A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
 • Drágább lesz a gázolaj
  Drágább lesz a gázolaj
 • Nem nőhetnek a havi törlesztőrészletek a hitelmoratórium után
  Nem nőhetnek a havi törlesztőrészletek a hitelmoratórium után
 • Óriási segítséget kaphatnak a civilek
  Óriási segítséget kaphatnak a civilek