Fair-1 °C
2021. január 17. vasárnap Antal
Menü
Házhozszállítás

Fehérvár legfurcsább utcanevei

Fehérvár legfurcsább utcanevei
(Fotó: Horváth Reni)

Biztos már ti is találkoztatok olyan utcanevekkel, amelyek láttán elkerekedett szemmel tettétek fel a kérdést: miért?! Sokszor annyira indokolatlan elnevezésekbe botlunk, hogy azt gondolnánk, nemhogy a környékhez vagy a városhoz nincs semmi köze, de magában is full értelmetlen az egész. Kollégám is egy hasonló csodára hívta fel a figyelmem a Túrózsáki út kapcsán (Mi az a túrózsák?), majd egy kicsit tovább gondolva a sztorit, utánajártam Fehérvár legfurább utcaneveinek.

Petőfi Sándor, Arany János vagy éppen Jókai Mór utca szinte az összes magyar településen található. Viszont egy akkora városban, mint mondjuk Székesfehérvár, már egy picit nehézkesebb a névválasztás, így nagyobb kreativitásra van szükség, hogy meg lehessen különböztetni azokat a fránya utcákat. Ilyenkor fordulhat elő az, hogy valaki olyannyira elcsípi a névadósdit, hogy olyan gyöngyszemek jönnek létre, mint például a Gombócleső utca. 

Persze a legtöbb utcanév eredete mára sajnos a homályba veszett, így nem maradt más nekünk, mint hogy elképedve találgassuk, honnan a fenéből is jöttek ezek a zseniális nevek. Egyes utcanevektől simán ledöbbenünk, ezek lehetnek akár értelmetlenek, kétértelműek vagy csak szimplán aranyosak, így már önmagukban is képesek mosolyt csalni azok arcára, akik a városban császkálva felfedezik őket. 

Több magyar településen is bevett szokás, hogy az egy csokorban lévő utcáknak azonos téma szerint adnak nevet. Fehérvárnál maradva vannak itt növényes utcák (Liliom, Pitypang és Búzavirág), folyós utcák (Szamos, Rába, na meg Ipoly), madaras utcák (Rigó, Pacsirta, Gerle), de még erdélyi eredetű utcák (úgymint Székely, Borszéki, Gyimesi) is, ám néha mégis becsúszik egy-egy marhacsapás vagy túrózsák is a csomagba. Na, de nézzük, honnan is származnak ezek a fura utcanevek:

Takarodó utca 

Első blikkre biztos, hogy mindenkinek valamilyen katonasággal kapcsolatos téma ugrik be az elnevezés hallatán, hiszen takarodót a laktanyákban szokás fújni lámpaoltás előtt. És nem is jártok olyan messze az igazságtól: a Takarodó utat régen (egészen pontosan 1963-ban) a mezőgazdasági termények betakarítására használták a hadsereg derék legényei.

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)
 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

Marhacsapás 

A Marhacsapás már szinte a nevéből elárulja származását, így nem is kell olyan sokat agyalnunk rajta. Egészen egyszerűen nincs másról szó, mint hogy annó ezen a széles úton hajtották a jól megtermett marhákat a telepről a Tesco mellett található legelőkre.

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)
 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

Malackai utca

A Malackai utca kapcsán sokunknak Micimackó legjobb pajtása, a kis Malacka jut eszébe. Én is beleestem ebbe a hibába, mondván a budapesti Micimackó utca után már semmi sem tud meglepni. Pedig a Malackai utca, régies nevén a Malaczkai út nem máshonnan ered, mint a Felvidékről, Szlovákiából. 1929-ben Fehérváron az volt a menő, hogy az elcsatolt országrészek települései után nevezték el városunk utcáit. Így kerülhettek a Maroshegyre erdélyi, a Ráchegyre délvidéki és az Öreghegyre pedig felvidéki - így a Malackai - utcanevek.

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)
 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

Pestispincék utca

A Pestispincék története sajnos nem egy vidám sztori, ugyanis az elnevezés a Fehérváron végig vonuló pestis járványról ered. 1709-ben és 1739-ben Székesfehérvárt is megtizedelte az Európán átsöprő járvány és a Felsővárosban, a Gugás-dülőnek nevezett részen egy agyagbánya szélén jelölték ki azt a helyet, amely a fertőzötteknek szolgált karanténként. Az áldozatokat később itt is temették el, így kapta ez a rész a Pestispincék nevet.

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)
 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

Gombócleső utca

A Gombóclesőről igencsak kevés infót sikerült összeszednünk, pedig megmondom őszintén, erre voltam a leginkább kíváncsi. Marhacsapás oké, Takarodó stimmt, de hogy gombócot kik és miért lestek? A rejtélyes utca 1882-ben kapta a Gombócleső nevet, így valahol az elmúlt századokban találhatjuk a megoldást. Kár érte. Ha valaki valamilyen infóval rendelkezik a gombóclesés kapcsán, ne tartsa magában!

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)
 (Fotó: Bozsoki Bianka)
(Fotó: Bozsoki Bianka)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • A fehérvári táncos, Pauker Barbi a világ tetején
  A fehérvári táncos, Pauker Barbi a világ tetején
 • Elhunyt a Rotschild-vagyon örököse
  Elhunyt a Rotschild-vagyon örököse
 • Kétméteres távolságtartás, FFP2-es maszk – Szigorítanak Ausztriában
  Kétméteres távolságtartás, FFP2-es maszk – Szigorítanak Ausztriában
 • Érdemes minél hamarabb nyilatkozni az adókedvezményekről
  Érdemes minél hamarabb nyilatkozni az adókedvezményekről
 • Nem változtatnak a hazai oltási terven
  Nem változtatnak a hazai oltási terven
 • Újabb több mint 1200 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Újabb több mint 1200 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
 • Meghalt Sas József
  Meghalt Sas József
 • Cinegéket, sárgafejű királykát és őszapót is gyűrűztek a Sóstón
  Cinegéket, sárgafejű királykát és őszapót is gyűrűztek a Sóstón

Eseménynaptár