Cloudy2 °C
2019. december 6. péntek Miklós
Menü

Az adventi koszorúk titkairól beszélgettünk Milis Anitával

Az adventi koszorúk titkairól beszélgettünk Milis Anitával
(Fotó: Pápai Barna)

A székesfehérvári Milis Anita útja a virágkötő szakmához tulajdonképpen az adventi koszorú-készítésen át vezetett. Nem is találhattunk volna tehát jobb alkalmat arra, hogy a szakmájáról beszélgessünk vele, mint a mostani. Üzletében már csillogó-villogó ünnepi hangulat fogadott, Anita pedig éppen egy újabb koszorúkölteményen dolgozott.

Miután már egy órája gyönyörködtem az alkotásokban, nemes egyszerűséggel közöltem Anitával, hogy akkor én most beköltözöm a laptopommal az egyik sarokba, és innentől kezdve ott fogom írni a cikkeimet karácsonyig. Nem annyira ijedt meg ettől, hiszen tökéletesen átérezte a karácsonyi hangulat iránti szenvedélyemet: neki is ez a kedvenc időszaka az évben. De aki ennél egy fokkal (vagy sokkal) kevésbé karácsony-mániás, annak is érdemes elgondolkoznia már azon, milyen stílusú dekorációt tesz idén az adventi asztalra.

Az adventi koszorúk titkairól beszélgettünk Milis AnitávalA pasztellrózsaszín idén divatos (Fotó: Pápai Barna)

Idén fontos azt is tisztázni, mikor is kell meggyújtanunk az első gyertyát. Azon ritka évben járunk ugyanis, amikor Aranyvasárnap december 24-ére esik. Advent első vasárnapja december 3-a, két hetünk van tehát dönteni a koszorúról. Anitát ezért elsőként az idei trendekről kérdeztem: 

"A pasztell színek, a krém, a rózsaszín, a bézs, a halványzöld árnyalatok nagyon népszerűek lesznek idén. A vintage stílus jegyében készül a legtöbb modern koszorú, sok szürke, fehér kompozícióval is találkozhatunk. Természetesen a hagyományos három lila és egy rózsaszín gyertya továbbra is gyakori. Egyre többen szeretnének azonban újítani, és amikor lecserélik a karácsonyfa díszeiket is egy teljesen más színvilágra, ahhoz passzoló koszorút szeretnének. A megszokott szalma vagy moha alapok helyett pedig puha szőr, szalag vagy kötött textil is bevonhatja a koszorút."

Az adventi koszorúk titkairól beszélgettünk Milis AnitávalA hosszúkás formák is kedveltek (Fotó: Pápai Barna)

Mint Anitától megtudtuk, a formákban is rendkívüli már a változatosság, sokan szívesen választják a hosszúkás formát a kerek helyett, mert kevés helyet foglal az asztalon. Készülnek adventi koszorúk üvegtálakba, szép kerámia kaspókba és az idén oly kedvelt virágdobozba is. Aki pedig valódi eleganciára vágyik, előszeretettel voksol a hosszúkás gyertyákra. "Az adventi koszorúk nem csak asztalra kerülhetnek. Akad, aki behoz egy állványt, hogy arra szerkesszük fel, szalagokon lelógatva róla a díszeket. Mások a lépcsőfordulóban engedik le a mennyezetről, ilyenkor a koszorú alsó részét dekoráljuk."

Az adventi koszorúk titkairól beszélgettünk Milis AnitávalAz ajtókoszorúkról se feledkezzünk meg! (Fotó: Pápai Barna)

Anita és alkalmazottai örömmel készítenek egyedi megrendelésre is koszorút, ha a vevő megosztja velük saját elképzeléseit a színvilágot, a formát illetően. De mivel a kínálatukban minden stílus megtalálható, legtöbben ahogy belépnek a virágboltba, máris beleszeretnek egy (vagy több) példányba is. "Meglátni és megszeretni! Általában ez az elv érvényesül a vevőinknél - mesélte mosolyogva Anita.  - Nagyon sok törzsvevőnk virágcsokor rendelésnél is csak idetelefonál, és ránk bízza a részleteket, mondván: ismerjük az ízlését." Persze ez a bizalom jó pár éves munka eredménye. Anita eleinte alkalmazottként dolgozott mesterénél, Hartyáni Ritánál, idén január óta irányítja a saját üzletét. A virágokat mindig is szenvedélyesen szerette. Otthonát szépen gondozott kert veszi körül, bokrokkal, tujákkal, rózsákkal, gyönyörű hortenziákkal. A lakás is tele van virágokkal, a bejárati ajtón és a kerítéskapun is mindig  az évszaknak megfelelő virágdekoráció díszeleg. "Az, hogy ilyen mesés a kertem, jórészt a szüleim érdeme is. Mindenre nem lenne időm, mivel egyedül nevelem a fiamat. Akkor is ők segítettek, amikor a virágkötő tanfolyamra jelentkeztem, mert hétköznaponként és hétvégén is kellett órákra járnom."

Az adventi koszorúk titkairól beszélgettünk Milis Anitával
Természetes hatású, ágakból készült koszorút is választhatunk (Fotó: Pápai Barna)

És hogy mikor vált a szenvedélye a munkájává is? "Egy ismerősöm kért meg egyszer, hogy segítsek neki koszorúkat készíteni Mindenszentekre. Akkor jöttem rá, hogy van hozzá érzékem. Utána otthon elkészítettem magunknak az adventi koszorút, aztán a család többi tagjának is. Egyre jobban érdekelt, ezért is jelentkeztem a tanfolyamra, ahol Hartyáni Rita volt a gyakorlati oktatóm. Később meghívott az üzletébe is dolgozni, tényleg nagyon sokat köszönhetek neki."

Az adventi koszorúk titkairól beszélgettünk Milis AnitávalKötött anyaggal bevont koszorúalapok várják a sorukat (Fotó: Pápai Barna)

És hogy milyen lesz a saját adventi koszorúja? Azt még Anita sem tudja. "Lehet, hogy az egyik maradék az üzletből. A sajátomra van időm utoljára.  - jegyezte meg derűsen Anita. Hiszen a virágkötő munkája leginkább éppen az ünnepi alkalmakhoz kötődik. "A családom már megszokta, hogy úgy esek be a karácsonyfa alá. Általában december 24-én is délután egyig nyitva vagyunk. Éva névnap is akkor van, és sokan szeretnének élő virágból készült díszt az ünnepi asztalra."

A virágkötő élete pedig valóban az ünnepi események körül forog. "A szép és a nehéz pillanatokban is benne vagyunk a családok életében. Együtt sírunk, együtt nevetünk velük. Nagy öröm születésnapi csokrokat készíteni, de sajnos a temetésekkor is ugyanúgy együttérzünk a vevőinkkel. Gyakran megvisel bennünket, ha olyasvalakinek készítjük, aki törzsvevőnk volt, vagy ha egy fiatalnak… Tényleg részei vagyunk az emberek életének. Sokszor bizony diszkréten is kezelnünk kell dolgokat. Hogy a virágkiszállítással kapcsolatban milyen telefonhívásokat kapunk, arról egy könyvet is tele tudnék írni!"  - fejezte be cinkos mosollyal Anita.  

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Hódítanak a hitelek - a lakáscélú kölcsön a legnépszerűbb
  Hódítanak a hitelek - a lakáscélú kölcsön a legnépszerűbb
 • Középfokú felvételi - ma jár le a jelentkezési határidő
  Középfokú felvételi - ma jár le a jelentkezési határidő
 • Pszichológus segít - sokkolta a győri diákokat a tegnapi késelés
  Pszichológus segít - sokkolta a győri diákokat a tegnapi késelés
 • Fehérvári Advent - koncertek, élő adventi naptár, Vörösmarty Rádió a belvárosban
  Fehérvári Advent - koncertek, élő adventi naptár, Vörösmarty Rádió a belvárosban
 • A termékek ideális útja a termelőtől az éttermekig - gasztronómiai konferencia Fehérváron
  A termékek ideális útja a termelőtől az éttermekig - gasztronómiai konferencia Fehérváron
 • Kárpátaljai idősek, fehérvárcsurgói fiatalok - adventi jótékonysági est Székesfehérváron
  Kárpátaljai idősek, fehérvárcsurgói fiatalok - adventi jótékonysági est Székesfehérváron
 • Opten: a középgeneráció uralja a belföldi cégeket
  Opten: a középgeneráció uralja a belföldi cégeket
 • Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán
  Várják a véleményüket – közmeghallgatás lesz a Városházán

Eseménynaptár

 • Nemzetközi Valutaalap - jól teljesít a magyar gazdaság
  Nemzetközi Valutaalap - jól teljesít a magyar gazdaság
 • Tömegdemonstrációk - megállt az élet Franciaországban
  Tömegdemonstrációk - megállt az élet Franciaországban
 • Olcsóbb lett a benzin
  Olcsóbb lett a benzin
 • Öreghegyi Disputa - Tornyai Gábor lesz a vendég
  Öreghegyi Disputa - Tornyai Gábor lesz a vendég
 • Sziget – ismét az angolok kedvenc külföldi fesztiválja lett
  Sziget – ismét az angolok kedvenc külföldi fesztiválja lett
 • Mikulás minden mennyiségben – a lappföldi is itt lesz Székesfehérváron
  Mikulás minden mennyiségben – a lappföldi is itt lesz Székesfehérváron
 • Fa betlehem - felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  Fa betlehem - felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
 • Medve jár nálunk - az Aggteleki Nemzeti Parkban látták
  Medve jár nálunk - az Aggteleki Nemzeti Parkban látták
 • 50 ezer égő - megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
  50 ezer égő - megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
 • Hóágyúznak - megnyitott az eplényi síaréna
  Hóágyúznak - megnyitott az eplényi síaréna
 • Koch Csaba - az év bortermelője lett
  Koch Csaba - az év bortermelője lett
 • Középpontban a megelőzés - javult az egészségügyi ellátás
  Középpontban a megelőzés - javult az egészségügyi ellátás
 • Gyermekszemészeti szűrőbusz - segítség a hátrányos helyzetű családoknak
  Gyermekszemészeti szűrőbusz - segítség a hátrányos helyzetű családoknak