6 évnél régebbi cikk

Hullámos papagáj hirtelen elhullása
Fehérvár Médiacentrum fotójaHullámos papagáj hirtelen elhullása

A hullámos papagájok "gyorsan élnek", az általában minimális tartalék tápanyag (depózsír) miatt a szervezetük nagyon hamar kimerülhet, és a beavatkozás elkéshet.

 Tisztelt Doktor Úr!

Mi lehet az oka, egy teljesen egészségesnek és boldognak tűnő hullámos papagáj hirtelen halálának?

Köszönettel: Zoltán

Kedves Zoltán!
Az egyik oka lehet a tévedés: vagyis csak látszólag történt hirtelen az esemény, valójában egy hosszabb folyamat (idült betegség) előzte meg. A tollazat nagyon megtévesztő, mert a tápláltsági állapot - amely jól jelezhet egy megtekintéssel nem feltűnő betegséget - biztonsággal csak tapintással, első sorban a mellkas izomzata alapján becsülhető meg jól.

Ugyanakkor bekövetkezhet hirtelennek tűnő elhullás valóban rövid, pár napos betegség alkalmával is. Ezek a kis madarak igen "gyorsan élnek": A miénknél magasabb a test hőmérsékletük és többszöröse a szívverésszámuk, valamint az általában minimális tartalék tápanyag (depózsír) miatt a szervezetük nagyon hamar kimerülhet, és a beavatkozás elkéshet.

A betegségek tünetei gyakran meglehetősen semmitmondóak, és inkább a viselkedés megváltozása vonhatja magára a figyelmet. Leginkább akkor tűnhet fel, ha a madarat naponta repülni engedjük őket (hullámos papagáj egyedül tartása nagyon nem jó az állatnak). A mozgásforma rendkívül energia igényes, és betegségeknél először a megváltozott repülés során (eddig felrepült ide vagy oda, most viszont nem) vehetjük észre, hogy valami eltér a szokásostól. Az elhullás okának kiderítése csak igen ritkán lehetséges kórboncolás nélkül, amelyhez jellemzően (kórszövettani, mikrobiológiai, parazitológiai) kiegészítő vizsgálatokat is indokolt lehet igénybe venni.

Dr.Lorászkó Gábor

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek