6 évnél régebbi cikk

Mit sportolj télen, ha beüt a rossz idő?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMit sportolj télen, ha beüt a rossz idő?

A tél beköszöntével sportolási lehetőségeink is erősen lecsökkennek. Persze nem azt mondom, hogy a mínuszokban nem lehet a szabadban sportolni, de az emberek többsége ilyenkor mégis inkább a benti lehetőségeket keresi. Segítségül összeszedtünk nektek néhány benti sportágat, amelyek túlmutatnak a szokványos kondizáson, és amelyeket Fehérváron is űzhettek.

Teremfoci

Első körben magamból indultam ki, így a nagy szerelmem, a foci nem maradhatott le a listáról. A tél előrehaladtával, ahogy befagy a talaj, úgy válik egyre lehetetlenebbé a szabadtéri labdazsonglőrködés. Persze űzzük az ipart, amíg lehet, így például legutóbb mínusz fokban toltunk focikupát, ám ha már a tüdőtök sem bírja a hideg levegőt, akkor a legkézenfekvőbb megoldás a teremfoci lehet. 

Focizhattok teremben vagy akár műfüves pályán is, ugyanis Fehérvár tele van jobbnál-jobb lehetőségekkel. Nem új keletű dolog, de minden évben kispályás bajnokság is indul, így aztán tényleg kimaxolhatjátok a fedett pályás fociőrületet.

Fallabda

A fallabda, vagy más néven a squash, számomra teljesen megfejthetetlen, ám annál intenzívebb sportág. Mert most akkor teniszezünk vagy tollasozunk, vagy mi van? A fallabdát a teniszben használatoshoz hasonló ütőkkel és gumilabdával nyomatják egy erre a célra kialakított, kisebb teremben. Már a neve is adja, hogy a fallabdát a fallal játsszuk, így akár egyedül is elszórakozhatunk vele, de a hibátlan squash-élményhez két ember szükséges. A pörgős és gyors játszmák tökéletes időtöltést nyújtanak a téli hideg és borongós időszakban.

CrossFit

A CrossFit az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág az egész világon. Világkörüli hódítóútjára egészen pontosan 2000-ben indult, amikor is az amerikai Greg Glassman és Lauren Jenai olyan fitnessrendszert fejlesztett ki, amely nemcsak versenysport, hanem filozófiai próbatétel is egyben. Főként súlyemelésből, erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokból áll, és ezek célja, hogy a lelkes sportolók jó általános fizikai erőnlétet érjenek el. 

Hazánkban is egyre népszerűbb a sportág, a hivatalos The CrossFit Games mintájára versenyeket is szerveznek országszerte. Fehérváron több helyen kipróbálhatjátok, nem beszélve az évente megrendezett CrossMajálisról, ahol élesben is bedobhatják magukat a megszállott crossfitesek. 

Falmászás

Tudtátok, hogy Fehérváron még falra is mászhatunk? Na, nem a stressz és az idegesség miatt, hanem konkrétan van külön terem fallal, kapaszkodókkal mindennel együtt, ahol ti is tesztelhetitek hegymászó skilljeiteket. A falmászás azon kívül, hogy nagyon menő, rendkívül nehéz is, ugyanis szinte minden izomcsoportot kőkeményen megdolgoz, így egy lájtos mászás után is úgy fogjátok magatokat érezni, mintha órák óta edzenétek. A benti falmászás tökéletes segítséget nyújt az alapok elsajátításához, hogy aztán a hideg hónapok után élesben is kipróbáljátok magatokat a szabadban a sziklán.

Box

Manapság újra egyre felkapottabb a box és a különböző boxszal kapcsolatos edzésforma. Mivel a legrégebbi olimpia küzdősportok egyike, így nem csoda, hogy sokan már egész fiatalon beállnak a szorító közé és sajátítják el az ökölvívás minden fortélyát. A box a köteleken kívül, az életben is jól jöhet, ugyanis azon túl, hogy megtanuljátok megvédeni magatokat, fegyelemre és önuralomra tanít. Segítségével teljes összhangban fejleszthetitek a testeteket, növeli a gyorsaságot, állóképességet és nem utolsó sorban a mozgáskoordinációt. Számos más sportágnál használják kiegészítő edzésként is, ugyanis ténylegesen az egyik legösszetettebb sportágról beszélünk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek