Fair27 °C
2019. július 19. péntek Emília
Menü

Mit sportolj télen, ha beüt a rossz idő?

Mit sportolj télen, ha beüt a rossz idő?
(Fotó: verywell.com)

A tél beköszöntével sportolási lehetőségeink is erősen lecsökkennek. Persze nem azt mondom, hogy a mínuszokban nem lehet a szabadban sportolni, de az emberek többsége ilyenkor mégis inkább a benti lehetőségeket keresi. Segítségül összeszedtünk nektek néhány benti sportágat, amelyek túlmutatnak a szokványos kondizáson, és amelyeket Fehérváron is űzhettek.

Teremfoci

Első körben magamból indultam ki, így a nagy szerelmem, a foci nem maradhatott le a listáról. A tél előrehaladtával, ahogy befagy a talaj, úgy válik egyre lehetetlenebbé a szabadtéri labdazsonglőrködés. Persze űzzük az ipart, amíg lehet, így például legutóbb mínusz fokban toltunk focikupát, ám ha már a tüdőtök sem bírja a hideg levegőt, akkor a legkézenfekvőbb megoldás a teremfoci lehet. 

Focizhattok teremben vagy akár műfüves pályán is, ugyanis Fehérvár tele van jobbnál-jobb lehetőségekkel. Nem új keletű dolog, de minden évben kispályás bajnokság is indul, így aztán tényleg kimaxolhatjátok a fedett pályás fociőrületet.

Télen-nyáron csak a foci (Fotó: alfoldhir.hu)
Télen-nyáron csak a foci (Fotó: alfoldhir.hu)

Fallabda

A fallabda, vagy más néven a squash, számomra teljesen megfejthetetlen, ám annál intenzívebb sportág. Mert most akkor teniszezünk vagy tollasozunk, vagy mi van? A fallabdát a teniszben használatoshoz hasonló ütőkkel és gumilabdával nyomatják egy erre a célra kialakított, kisebb teremben. Már a neve is adja, hogy a fallabdát a fallal játsszuk, így akár egyedül is elszórakozhatunk vele, de a hibátlan squash-élményhez két ember szükséges. A pörgős és gyors játszmák tökéletes időtöltést nyújtanak a téli hideg és borongós időszakban.

CrossFit

A CrossFit az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág az egész világon. Világkörüli hódítóútjára egészen pontosan 2000-ben indult, amikor is az amerikai Greg Glassman és Lauren Jenai olyan fitnessrendszert fejlesztett ki, amely nemcsak versenysport, hanem filozófiai próbatétel is egyben. Főként súlyemelésből, erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokból áll, és ezek célja, hogy a lelkes sportolók jó általános fizikai erőnlétet érjenek el. 

Hazánkban is egyre népszerűbb a sportág, a hivatalos The CrossFit Games mintájára versenyeket is szerveznek országszerte. Fehérváron több helyen kipróbálhatjátok, nem beszélve az évente megrendezett CrossMajálisról, ahol élesben is bedobhatják magukat a megszállott crossfitesek. 

Falmászás

Tudtátok, hogy Fehérváron még falra is mászhatunk? Na, nem a stressz és az idegesség miatt, hanem konkrétan van külön terem fallal, kapaszkodókkal mindennel együtt, ahol ti is tesztelhetitek hegymászó skilljeiteket. A falmászás azon kívül, hogy nagyon menő, rendkívül nehéz is, ugyanis szinte minden izomcsoportot kőkeményen megdolgoz, így egy lájtos mászás után is úgy fogjátok magatokat érezni, mintha órák óta edzenétek. A benti falmászás tökéletes segítséget nyújt az alapok elsajátításához, hogy aztán a hideg hónapok után élesben is kipróbáljátok magatokat a szabadban a sziklán.

Falra mászni igen is jó! (Fotó: regiohir.hu)
Falra mászni igen is jó! (Fotó: regiohir.hu)

Box

Manapság újra egyre felkapottabb a box és a különböző boxszal kapcsolatos edzésforma. Mivel a legrégebbi olimpia küzdősportok egyike, így nem csoda, hogy sokan már egész fiatalon beállnak a szorító közé és sajátítják el az ökölvívás minden fortélyát. A box a köteleken kívül, az életben is jól jöhet, ugyanis azon túl, hogy megtanuljátok megvédeni magatokat, fegyelemre és önuralomra tanít. Segítségével teljes összhangban fejleszthetitek a testeteket, növeli a gyorsaságot, állóképességet és nem utolsó sorban a mozgáskoordinációt. Számos más sportágnál használják kiegészítő edzésként is, ugyanis ténylegesen az egyik legösszetettebb sportágról beszélünk.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egy hetes razzia indul az utakon
  Egy hetes razzia indul az utakon
 • A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
  A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
 • Véradás volt a Vörösmarty Színházban
  Véradás volt a Vörösmarty Színházban
 • Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
  Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
 • Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
  Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
 • Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
  Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
 • Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
  Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
 • Jól vizsgáztak az idei érettségizők
  Jól vizsgáztak az idei érettségizők

Eseménynaptár

 • Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
  Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
 • Földrengés volt Athén környékén
  Földrengés volt Athén környékén
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
 • Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
  Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
 • Együtt a megkínzott állatokért
  Együtt a megkínzott állatokért
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • A napokban zajlik a Herbarius tábor
  A napokban zajlik a Herbarius tábor
 • Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
  Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
 • Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi
  Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi