6 évnél régebbi cikk

Székesfehérvári fiatal képviselte a Nobel-díj átadási ünnepségen a Magyar Innovációs Szövetséget
Fehérvár Médiacentrum fotója
Magyar Innovációs Szövetség
Székesfehérvári fiatal képviselte a Nobel-díj átadási ünnepségen a Magyar Innovációs Szövetséget

Molnár Áron, a Széchenyi István Szakgimnázium volt diákja, a BME jelenlegi hallgatója a 26. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezésével vívta ki magának ezt a lehetőséget.

Az idei Nobel-díj kiosztási ceremónián, december 10-én Molnár Áronnak köszönhetően egy kicsit Székesfehérvár is ott lehetett a világ legnagyobb tudósai és a svéd királyi család között. Óriási siker és elismerés ez, amit a volt széchenyis diák azzal vívott ki, hogy új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzorával első helyet szerzett a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny. 

Az összesen 24, a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen jeleskedő 18-24 éves fiatal nemcsak a ceremónián és azt követő banketten vehetett részt, de meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadását, illetve 1300 svéd diák előtt maguk is prezentálhatták munkájukat, beszélgethettek kutatásukról. 

A megosztott fizikai Nobel-díjat az amerikai Rainer Weiss, Barry Barish és Kip Thorne, a megosztott kémiai Nobel-díjat a svájci Jaques Dubochet, a német-amerikai Joachim Frank és a brit Richard Henderson, a megosztott orvosi és élettani Nobel-díjat Jeffrey Hall, Michael Rosbash és Michael Young amerikai tudósok, az irodalmi Nobel-díjat Kazuo Ishiguro brit regényíró, valamint a közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntetett Richard Thaler amerikai professzor a stockholmi hangversenyteremben vette át a svéd uralkodópártól a nekik járó emlékérmet, a diplomát és a 9 millió svéd koronáról szóló csekket.

Norvégia fővárosában, Oslóban a Nemzetközi Kampány az Atomfegyverek Felszámolásáért (ICAN) nevű nem kormányzati szervezet (NGO) nevében Beatrice Fihn, az ICAN igazgatója vette át a Nobel-békedíjat.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek