Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü
Házhozszállítás

Az erő vele van! - Star Wars: Az utolsó Jedik kritika

Az erő vele van! - Star Wars: Az utolsó Jedik kritika
(Fotó: metro.co.uk)

Már jóval a film megnézése előtt felkészültem lélekben a buktára és bár hatalmas Star Wars rajongó vagyok, Az ébredő erő árnyékában kegyetlenül le akartam húzni az újabb alkotást. Szerencsére Az utolsó Jedik rám cáfolt és olyan filmet kaptam, amely méltó a nagy elődökhöz és az egész Csillagok háborúja univerzumhoz. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Star Wars: Az utolsó Jedik! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

1977-ben mutatták be George Lucas az akkor még Csillagok háborúja néven futó remekbe szabott alkotását, amely azóta a világ egyik legnépszerűbb brandjévé nőtte ki magát. A első Csillagok háborúja idővel számozást és alcímet is kapott, így lett belőle a sorozat negyedik része, Az új remény. Ezt a Birodalom visszavág majd A Jedi visszatér követte, hogy aztán 1999-ben előzmény trilógiával lepjék meg a nagyérdeműt. A számozás szerinti első három részt sokan a Star Wars filmek leggyengébb darabjainak tartják, ám szerintem simán vannak olyan zseniálisak, mint a nagy elődök.

Az összes Star Wars film előzetese egy helyen:

A Sith-ek bosszúja után sokáig úgy tűnt, hogy Star Wars nélkül maradunk, majd bejelentették, hogy 2015-ben érkezik a hetedik rész, Az ébredő erő. Az ébredő erő harminc évvel A Jedi visszatér után játszódik és az újak mellett minden nagyágyú visszatér, aki számít. A fogadtatás eléggé vegyes volt, ugyanis sokan úgy vélték, hogy Az ébredő erő egyfajta rebootként szolgált. Szinte csutra Az új remény sztoriját kaptuk felpofozott állapotban: sivatagos nyitány, Halálcsillag helyett Halálbolygó, Lázadók-Ellenállók, Birodalom-Első rend. Valami botrány! 

Ezek után nem hibázhattak a Disney fejesei és olyan folytatást kellett letenniük az asztalra, amelyre aztán minden rajongó csettint majd. Az utolsó Jedik rendezői székébe azt a Rian Johnsont ültették, aki a Looper - A jövő gyilkosával már bizonyított, így méltán várhatott mindenki ütős űroperát.

Sztori

Az utolsó Jedik pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol Az ébredő erő véget ért, így aki arról lemaradt, mindenképpen pótolja. A hibátlanul megkomponált főcím utáni részben a Lázadó Ellenálló hajók között találjuk magunkat, akik éppen menekülőben vannak az Első Rend elől, ugyanis Hux tábornok és csőcseléke megtalálta a világ szeme elől elrejtett utolsó bázisukat a D'Quaron. Az Első Rend böszme nagy ágyúval próbálja megtizedelni Leia és a többiek által alkotott maroknyi csapatot, amikor is a Han Solo-klón Poe Dameron egymaga megy szembe az Első rend rombolóival.

Mindeközben Rey-nek sikerült felmásznia Az ébredő erőben felfedezett titokzatos bolygó borotvaéles szikláin, ahol a legendás Luke Skywalkerrel találja szembe magát. Rey feladata, hogy visszahívja Luke-ot az Ellenállás oldalára nem egyszerű, ugyanis Luke meglátva apja fénykardját bekattan, majd A Birodalom visszavágból ismerős zsémbes Yodát eljátszva változatos módszerekkel szívatja hősnőnket. Persze Rey makacs és nem adja fel, nem mellesleg Kylo Ren és az erő sötét oldala is megkörnyékezi.

Mester és tanítvány? (Fotó: starwars.com)
Mester és tanítvány? (Fotó: starwars.com)

Karakterek

Mint minden új filmben vagy akár sorozatban, nehezen szeretjük, illetve szokjuk meg az új karaktereket. Így voltam anno Qui-Gon Jinn-nel és a fiatal Obi-Wannal és most Rey-el, Finn-el, Poe-val és Kylo Rennel is. Rey (Daisy Ridley) a Jakkuról űrkalandra induló csajszi a kezdeti szárnybontogatás után viszont simán egyik kedvencemmé nőtte ki magát. Hasonlóan Az új remény Luke-jához szerethetően naiv karakter, aki habozás nélkül veti bele magát minden buliba és még az Ezeréves Sólymot is egészen pofásan elvezetgeti. 

Finn (John Boyega) az önérzetes ex-rohamosztagos viszont minden tekintetben pont az ellenkezője Rey-nek. Az utolsó Jedik után is tartom, hogy színtelen-szagtalan karakter, akinek azon kívül, hogy néha indokolatlanul jópofáskodik és próbál hősködni, nem sok funkciója van. Pedig az elképzelés, hogy egy rohamosztagos átáll a jók oldalára több, mint hibátlan volt. Ez lehet, hogy a színész játékának is köszönhető, de sokszor tényleg azt éreztem, hogy Finn csak úgy ott van az események közepében és kábé ennyi.

Jó volt újra látni Luke Skywalkert (Fotó: starwars.com)
Jó volt újra látni Luke Skywalkert (Fotó: starwars.com)

Aztán itt van nekünk Poe Dameron (Oscar Isaac), akinek karakteréről azt gondoltam, hogy simán el fog tűnni a süllyesztőben, aztán ehhez képest hatalmasat nőtt a szememben. Még mindig nem egy Han Solo, de jó lesz, visszük. Luke Skywalkert (Mark Hamill) eleinte nem nagyon tudtam hova tenni, ugyanis össze-vissza hablatyolt mindenfélét magáról, az erőről és a Jedik pusztulásáról, mint anno Yoda és amikor már teljesen feladtam volna a reményt, akkor mutatta ki a foga fehérjét. Leia (Carrie Fisher - Nyugodjék békében!) és a többiek is hozzák a kötelezőt: az újak színesítik a sztorit, a régiek pedig tartják a megszokott szintet.

És akkor elérkeztünk a véleményem szerinti legkirályabb újkori Star Wars karakterhez, Kylo Renhez (Adam Driver) is. Snoke (Andy Serkis) és Hux tábornok (Domhnall Gleeson) jellemzésébe nem mennék bele, Hux továbbra is rinyagép, Snoke meg... majd meglátjátok. Szóval Kylo Ren, alias Ben Solo továbbra is őrlődik a jó és a sötét oldal között, majd Snoke hatására Rey-en keresztül Luke után ered, hogy így lépjen nagyapja, Anakin Skywalker/Darth Vader örökébe. Kylo Ren a keresztvasas lézerkardjával nálam az első pillanattól kezdve mindent vitt és Az utolsó Jedik tovább mélyíti a gyötrődésekkel teli karakterét. Maradjunk annyiban, hogy tartogat még meglepetéseket.

Kylo Ren és a keresztvasas fénykardja is visszatérnek (Fotó: starwars.com)
Kylo Ren és a keresztvasas fénykardja is visszatérnek (Fotó: starwars.com)

Összegzés

Hmm. Hol is kezdjem? Az utolsó Jedik jobb lett, mint Az ébredő erő. Félő volt, hogy a rebootolt vonalat viszik tovább, ám nagy szerencsénkre nem így lett. Jó, azért itt is fellelhetőek voltak A Birodalom visszavág cselekményének a körvonalai, de nem estek át a ló túloldalára. A történet a helyén volt: több könyv és játék ismeretében elmondhatom, hogy hamisítatlan Star Wars sztorit kaptunk. John Williams zenei aláfestése meg aztán egészen a mennyországba repít minket.

BB-8 sem maradhat ki a showból (Fotó: starwars.com)
BB-8 sem maradhat ki a showból (Fotó: starwars.com)

A látvány lenyűgöző - még Star Wars mércével mérve is -, és a színészi játékra sem lehet igazán panasz. Negatívumként meg kell említenem Az utolsó Jedik, de talán már Az ébredő erőkben is felsejlő sajátos humort, amely még a Thor: Ragnaröknél is ízléstelenebbül fröcsögi a poénokat (Khm... Luke és Leia találkozása). És nekem még hiányzott néhány új bolygó is a repertoárból. Ja, és hova tűntek a régi Star Wars filmekben fellelhető fajok? 

Összességében: Az utolsó Jedik kiváló alkotás, amely visszaállította a Star Wars filmek renoméját. Ha a következő részek is ezt a minőséget hozzák, akkor igazán nem lehet okunk panaszra. Kíváncsian várom a következő Star Wars sztorit, Han Solo előzményfilmjét. Az erő legyen veletek!

10/8 - Méltó folytatás

Az utolsó Jedik a kulisszák mögött:

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

 • Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
  Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
 • Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
  Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
 • Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
  Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
 • Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma

A hét sztorija

 • Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
  Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
  Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
 • A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
 • HÍRADÓ 2021. május 7.
  HÍRADÓ 2021. május 7.
 • A fehérvári Sóstó másik oldala: séta az erdőben és a sztyeppén
  A fehérvári Sóstó másik oldala: séta az erdőben és a sztyeppén
 • A vásárló szeme láttára készíti el a pizzát Olaszország első pizzaautomatája
  A vásárló szeme láttára készíti el a pizzát Olaszország első pizzaautomatája
 • Orbán: Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ
  Orbán: Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ

Eseménynaptár