Clear sky17 °C
2019. szeptember 21. szombat Máté
Menü

Tigrisek a Fényességes Szigeten

Tigrisek a Fényességes Szigeten
Tamil Tigrisek vonulása Srí Lankán (Fotó: Pinterest/Steve McCurry)

A világ teaivó felének biztosan ismerősen cseng a „ceyloni” jelző. Az utóbbi évtizedekben az indiai partoktól alig 50 kilométerre délkeletre, az óceánban elterülő ország (melynek hivatalos neve 1972 óta a szanszkrit nyelven Fényességes Szigetet jelentő Srí Lanka) nemcsak kiváló teájával, hanem a negyed évszázadon át fegyveres függetlenségi harcot folytató szakadárjaival, a tamilokkal is a hírek középpontjába került.

Mint korunk lokális konfliktusai és helyi háborúi általában, a Srí Lanka-i feszültségek is etnikai ellentétekben gyökereznek. Ceylon szigetén ugyanis két jelentősebb népcsoport él: a lakosság 75 százalékát kitevő, újszanszkrit nyelvet beszélő, buddhista vallású többségi szingalézek, valamint a 15 százaléknyi, dravida eredetű nyelvű, túlnyomó részt hindu istenekben hívő kisebbségi tamilok.

Gyarmati idők viszonylagos békéje

Mindaddig, amíg a szigeten a portugál, később a holland, majd az őket követő brit gyarmatosítók diktáltak, a két népcsoport villongásai ritkán lépték át az európaiak ingerküszöbét. Amíg a tea-,  kókuszpálma- és kaucsukfa-ültetvényeken dolgozók csak a munkaidő végén vágták el a másik etnikumhoz tartozó szomszéd torkát és gyújtották fel a kunyhóját (és ha rögtön beállt helyette egy friss munkaerő), nem sokat törődtek az ellentétekkel. A képviseleti demokráciában javíthatatlan optimizmussal hívő angolok 1833-ban megalakítottak ugyan egy koedukált (brit-szingaléz-tamil) államtanácsot, melynek konzultációs szerepe volt az akkor éppen brit koronagyarmattá előlépő sziget kormányzója mellett, de a két ellenséges nemzet közötti viszonyban áttörést nem sikerült elérniük.

Erős szingaléz nyitás

A sziget hetven éve kapta vissza függetlenségét Nagy-Britanniától, s a jelentős többségben lévő szingalézek az erős, férfias nyitás mellett döntöttek: önálló államiságuk második hónapjában olyan állampolgársági törvényt készítettek elő, melynek értelmében a főként az ültetvényeken dolgozó (és a huszadik század első felében jelentős indiai bevándorlás által erősített) tamil kisebbségiek közel fele nem nyert szavazati jogot. A következmény kisakkozható volt: a tamilok megalapítják a Szövetségi Pártot, melynek deklarált prioritása a nemzeti kisebbség mind szélesebb körű jogainak kivívása volt.

Teaültetvényeken dolgozó tamilok (Fotó: Away With Joanna)
Teaültetvényeken dolgozó tamilok (Fotó: Away With Joanna)

1956-ban a szingalézek adtak még egy méretes pofont az államalapító társnemzetnek: újabb törvénnyel kinyilvánították, hogy az állam egyedüli hivatalos nyelve a szingaléz. A Szövetségi Párt tiltakozik, s az északon és a keleti partvidéken már akkor is többségben élő tamilok között egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

A partizánok, mint modell

A hatvanas évek még viszonylag csendes, egymással mindössze politikai szinten acsarkodó szingaléz-tamil szembenállást hoznak. Amikor azonban 1971-72-ben a colombói parlament új felsőoktatási törvényt és ugyancsak új alkotmányt fogad el, teleszaladnak a nemlétező tamil hócipők. A szigetországban olyan negatív diszkrimináció lép életbe a tamilokkal szemben, hogy köreikben egyre gyakrabban kerül szóba az erőszakos szembenállás, sőt, a „felszabadító háború” gondolata. A gerillaháború, mint lehetséges opció szélsőbalos gondolkodású egyetemisták fejéből pattant ki, akiket felháborított a (szerintük) kizárólag szingaléz érdekeket képviselő Srí Lanka-i kormány viselkedése. 

Tamil álom

A független tamil állam megalapításának ötlete komolyabban 1974-ben merül fel először, majd két évvel később, valamennyi tamil párt részvételével létrejön az Egyesült Tamil Felszabadítási Front, s ennek fegyveres karja, a Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei  (röviden: Tamil Tigrisek, TT) nevű szervezet. 1983-ban kitört a polgárháború, s a Tigriseket 2009-es jelentéktelenné válásukig, a colombói kormány bizonyítékai előtt fejet hajtva az EU valamennyi tagállama, továbbá India, az USA és Kanada is terroristának tekintette, akik öngyilkos merényletektől, gyermekkatonák alkalmazásától és más köztörvényes bűncselekményektől sem riadtak vissza szabadságharcuk céljainak elérése érdekében. 

Tamil Tigrisek az esőben (Fotó: The JR Chronicle)
Tamil Tigrisek az esőben (Fotó: The JR Chronicle)

Fennállása 33 éve alatt a TT számtalan merényletet követett el Srí Lanka-i kormányalkalmazottak és -épületek ellen. Az ország kilenc tartományból hármat évekig az ellenőrzésük alatt tartottak, saját rendőrségük, hadseregük, bíróságaik, sőt nemzeti bankjuk is volt. Az ellenőrzésük alatt álló mintegy 2,5 millió szigetlakó számára rádió- és televízió-adókat tartottak fenn, kórházakat és iskolákat működtettek, s végső céljuk egy „szabad, szuverén, világi és szocialista tamil állam” megteremtése volt. 2009-ben egy katonai offenzíva-sorozatot követően gyakorlatilag lefejezték a szervezetet: vezetőiket egymás után kiiktatták, anyagi bázisukat megroppantották. Érdekesség, hogy Colombo mindehhez igen jelentős kínai (!) támogatást kapott. 

Vadászat nagyvadakra

A TT legnagyobb külföldi skalpja Radzsiv Gandhi indiai ex-miniszterelnök volt, akit 1991 májusában, egy politikai kampányrendezvényen robbantott fel egy öngyilkos tamil nő, a TT elit alakulata, a Fekete Tigrisek Kommandó tagja. A politikus bűne az volt, hogy az India által 1987 és 1990 között Srí Lankára delegált fegyveres békefenntartók nem nézték tétlenül a Tigrisek polgári lakosság elleni terrorcselekményeit. Odahaza 1993-ban hasonló módszert (azaz a merénylő testére kötözött, majd felrobbantott közel egykilónyi robbanóanyagot) alkalmazva ugyancsak ők végeznek Ranasinghe Premadasa köztársasági elnökkel, az általuk levadászott minisztereket, parlamenti képviselőket és tábornokokat senki sem számolta. És arról se feledkezzünk meg, hogy a polgárháború 26 éve alatt 800 ezer tamil hagyta el az országot, jobbára Indiában, Ausztráliában, Kanadában és Európában keresve új hazát maguknak.

A Tamil Tigrisek utolsó harci álláspontja a kapituláció előtt, 2009. május 23-án (Fotó: thestar.com)
A Tamil Tigrisek utolsó harci álláspontja a kapituláció előtt, 2009. május 23-án (Fotó: thestar.com)

Parázs a hamu alatt?

A 2009-es totális összeomlást követően a Tamil Tigrisek letették a fegyvert. Az elmúlt nyolc évben alig hallattak magukról, de azt csak a legderűlátóbbak hiszik, hogy végképp feladták volna a tamil függetlenség (de legalább autonómia) megvalósításának tervét. Ami a Srí Lanka-i kormányt illeti, igyekeznek minél kevesebb támadásai felületet adni a nacionalistáknak, s egyre több (és egyre magasabb) állami funkcióba neveznek ki tamil nemzetiségű tisztviselőt. Különösen igaz ez a sziget északi és keleti régiójára, ahol a Tigrisek által egykoron ellenőrzött  területek lakosságának döntő többsége továbbra is tamil.

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
  Már fel lehet szállni a székesfehérvári óriáskerékre
 • Autómentes hétvége lesz a fővárosban
  Autómentes hétvége lesz a fővárosban
 • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
 • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
 • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
 • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
 • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
 • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
 • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
 • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
 • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
  Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
 • Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
  Még lehet nevezni a Kerékpárosbarát Munkahely és Település címre
 • Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját
  Átadták a Denso székesfehérvári logisztikai központját