6 évnél régebbi cikk

Karácsony spotting 2017: így ünnepeltek a fehérvári lakótelepek
Karácsony spotting 2017: így ünnepeltek a fehérvári lakótelepek

A lakótelepi karácsony romantikájának szerves része a december elején felkerülő és az olykor akár a tavasz elejéig is a lakókkal maradó ünnepi dekor. Minél jobban csillog, annál édesebb a bejgli, minél inkább villog, annál jobban csúszik a halászlé. A szomszédok rivalizálása szentestéig tart, december 24-e előtt minden jöhet, ami egy kicsit is ünnepi és hozzátesz a nagy egészhez. Mindebből pedig elképesztő ünnepi kreálmányok születnek. Karácsony este körbejártuk a várost egy fényképezőgéppel és egy doboz szaloncukorral.

Egy évvel ezelőtt borzasztó hidegben vágtunk neki Székesfehérvárnak, hogy ellopjuk a város lakóinak karácsonyát. Persze nem szó szerint: a terv az volt, hogy megörökítjük az esték hangulatát és velük együtt a legjobb kültéri ünnepi dekorációkat. A végeredményt itt találhatjátok meg.

A hagyomány úgy jó, ha folytatják, ráadásul idén karácsonykor az időjárás sokkal inkább húsvéti volt, mint a tavalyi didergősre emlékeztető. Magunkhoz vettük a Nikont és két adag vegyes szaloncukrot (marcipános, mandulakrémes, pörkölt mandulás, szilvakrémes, csokis), és nekivágtunk Fehérvárnak, hogy ezúttal a tavaly méltatlanul elhanyagolt lakótelepek karácsonyát örökítsük meg. 

Aki úgy képzelte, hogy az imitált LED-es gyertyatartóban kimerül a paneljézus és a betonmikulás várása, az nagyon téved. Az egyre költségtakarékosabb világító bizbaszok elterjedésével már a villanyórát sem pörgeti meg egy-egy komolyabb összeállítás. Nyilván a karácsonyi dekorok nagymesterei Amerikában élnek - ajánljuk is ezzel kapcsolatban mindenkinek az erről szóló Kiskarácsony mindenáron című vígjátékot -, de azért jól kivehető a trend: a fehérvári karácsonyokhoz is egyre inkább hozzátartoznak az egyes városrészeken élők megszokott és időről-időre továbbfejleszett dekorjai.

Bár nem volt célunk, hogy végül győztest hirdessünk, de van egy olyan karácsonyi erkély a városban, ami már most is párját ritkítja. Szóval jöjjenek a fehérvári panel- és társasházak legjobb ünnepi dekorációi, a végén pedig az igazi csoda, amiért megéri élőben is elzarándokolni egy téli estén a megfelelő helyre egy hatalmas hűházásra.

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek