6 évnél régebbi cikk

Öt ütős sportfilm a januári estékre
Fehérvár Médiacentrum fotója
The Hollywood Reporter
Öt ütős sportfilm a januári estékre

Itt az új év, de januárban még hosszúak az esték. Íme öt kiváló, de talán kevésbé ismert sport témájú film, mely segít túlélni a tavaszvárást.

Sommeren '92

Mi az, hogy tavaszvárás? Kapásból indítsunk nyári hangulattal! Nem véletlenül került nálam A Sommeren '92 az első helyre, hiszen valódi csodát mutat be. Csodát, mely a mai professzionális sportvilágban bizony már elég ritkán fordul elő. A csoda pedig nem más, mint a dán futballválogatott 1992-es Európa-bajnoki sikere. A sztori ismert: Dánia nem kvalifikálta magát az akkor még nyolccsapatos Eb-re, ám a selejtezők során őket megelőző Jugoszláviát a délszláv háború miatt kizárták a svédországi viadalról. Mindössze 10 nappal az Eb előtt... Richard Möller Nielsen szövetségi kapitány – a legenda szerint, de egyébként többen még meccset játszottak a klubcsapatukkal – a strandról hívta össze a válogatottat. A 2015-ös alkotás a közvéleménytől sokat támadott, a játékosok által pedig nehezen elfogadott edző szemén keresztül vezeti végig a nézőt a történeten: a kinevezésétől a sikertelenül megvívott selejtezőkön át a történelmi győzelem utáni mámor pillanatáig.

A vívó

Érdekes, vívónemzetnek tartjuk magunkat, az olimpiák történetében a legtöbb érmet ebben a sportágban szereztük, mégsem készült még film egyetlen hazai kiválóságról sem. Az észtek ebben előttünk járnak, a film főhőse Endel Nelis, akinél a valóságban talán híresebb a Haapsaluban máig működő vívóiskolája. Az észt-finn koprodukcióban készült, Golden Globe-díjra jelölt 2015-ös alkotás az 1950-es évek eleji Szovjetunióba repíti vissza a nézőt, amikor Nelis a titkosrendőrség elől menekülve Leningrádból az észt kisvárosban kezd el tanítóként dolgozni, s megismerteti a gyerekekkel a vívást. Persze ezt nem nézi mindenki jó szemmel, a sztálinista diktatúra árnyékában pedig nem árt, ha betartja az ember a vívás egyik alapszabályát: „Tartsd a távolságot!”

A felszín alatt

Négy olimpiai aranyérem, no meg rengeteg magánéletbeli válság, hullámvölgy és kiteljesedés - aki könnyed szórakozásra vágyik, semmiképp ne a Greg Louganisról szóló filmet válassza. A kiváló műugró élete nem volt éppen könnyed, hiába nyert négy aranyat az olimpiákon, legemlékezetesebb pillanata mégis az 1988-as szöuli játékokon történt balesete volt, amikor ugrás közben beverte a fejét a deszkába. Bár azon kívül, hogy kicsit vérzett, nagy baja nem történt, később az eset nagy port kavart és hatalmas riadalmat okozott. A homoszexuális Louganis ugyanis a szöuli olimpia idején már HIV-fertőzött volt…

Foxcatcher

A dráma, a feszültség ezt a filmet is kézenfogva kíséri: a Foxcatcher az olimpiai bajnok bírkozó testvérpár, Dave és Marc Schultz életét kíséri végig. A Schultz testvérek, és az őket felkaroló John du Pont találkozása nem is vezethet máshová, mint egy mindent és mindenkit megrázó tragédia felé. A 2014-ben készült film hűen adja vissza a történetet.

Race - A legendák ideje

No igen, nem maradhat ki egy ilyen témájú válogatásból az egyik legpikánsabb történet, a villámléptű Jesse Owens berlini olimpián bemutatott remeklése. A film a négyszeres olimpiai bajnok atléta történetét dolgozza fel, aki azokban az időkben érte el a sikereit, amikor az Egyesült Államokban még hallani sem akartak arról, hogy afroamerikaiak dicsőséget szerezzenek a hazának. Egyáltalán, egy légtérben sem lehetett fehér sporttársaival, ráadásul az 1936-os olimpiát a náci Németországban rendezték. A 2016-ban bemutatott film a legendás sportoló nehézségektől nem mentes, Berlinbe vezető útját és az ötkarikás játékokon való egyedülálló szereplését követi nyomon.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek