6 évnél régebbi cikk

Szánjunk a vizsgálatokra időt!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Szánjunk a vizsgálatokra időt!

A mellrák az egyik legfélelmetesebb női betegség, mely hazánkban is sokakat érint. A nők körében a vezető daganatos megbetegedés az emlőrák. Az időben felfedezett emlőrák majdnem teljesen gyógyítható. Ennek első és elengedhetetlen feltétele negyvenöt éves kor felett az emlőszűrésen való részvétel, fiatalabb korban pedig a rendszeres önvizsgálat. Hívunk, jöjj, mert késve késő! – ezzel a felszólítással várja a fehérvári hölgyeket szűrésre a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

A meghívásnak érdemes eleget tenni, mert a szűrés életet menthet! Azok a székesfehérvári, negyvenöt és hatvanöt év közötti asszonyok kapnak névre szóló levelet, akik az elmúlt két évben nem vettek részt emlőszűrésen. A mammográfiás szűrőállomás a Szent György Kórház radiológiai szakrendelésén, a Hunyadi utcában működik. A rendelési idő hétfőn, pénteken reggel fél nyolc és délután egy óra között zajlik, míg kedden, szerdán és csütörtökön reggel fél nyolctól egészen délután öt óráig tart. Nemcsak azokat a nőket várják mammográfiás vizsgálatra, akik most kapták meg meghívójukat, hanem azokat is, akik korábban vették kézhez a levelet. A meghívólevélen szereplő időpont a következő telefonszámon módosítható: 20 387 7996. Itt egyébként további tájékoztatás is kérhető.

Az emlőrákot eredményes kezelése érdekében jobb minél hamarabb felismerni! A kisebb elváltozások még nem tapinthatók, azonban a mammográfia már kimutatja. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akiknek a családjában már előfordult megbetegedés, illetve ha az egyik emlőnél már volt műtét rákos elváltozás miatt. Fontos a rendszeres önvizsgálat is!

Az önvizsgálat

Az emlők önvizsgálatát havonta célszerű elvégezni. Ezt jó, ha lehetőleg ugyanabban az időben tesszük, közvetlenül a menstruációs ciklus vége után. Álljunk tükör elé, és tegyük csípőre a kezünket! Tekintsük meg az emlőket, különös figyelmet fordítva a bőr változására (bőrpír, duzzanat, redők, horpadás, ráncosodás), illetve a mellbimbó állapotára (behúzódás, hámlás, váladékozás). Emeljük fel két karunkat a fejünk fölé, és figyeljük meg, van-e változás a látványban vagy a körvonalakban. Ezután tapintással vizsgáljuk meg a mellünket álló és fekvő helyzetben is. Ennek háromféle módszere ismert: a hullámvonalas, a körkörös és a cikkelyekben való kitapintás. Bármilyen elváltozás észlelésekor érdemes haladéktalanul orvoshoz fordulni! Ne feledjük: az időben felfedezett mellrák gyógyítható!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek