Rain6 °C
2021. április 13. kedd Ida
Menü
Házhozszállítás

Tévedés, hogy a kivi nem bírja a hazai klímát!

Tévedés, hogy a kivi nem bírja a hazai klímát!
(Fotó: blush.me)

A banán és a citrusfélék után a kiviből fogyasztja a legtöbbet a magyar lakosság. S bár szinte mindenki a boltokból szerzi be ezt a kissé szőrös, olykor csupasz, ámde mindig barna héjú, zöld húsú csemegét, azért jó tudni, hogy – a közhiedelemmel ellentétben - hazánkban is jól termeszthető, mert megfelelő termőhelyen kellőképpen hidegtűrő!

A kivi Kínából, a Jangce völgyéből származik. Csavarodó hajtásaival nagy területet képes befutni. Nyár elején nyíló mutatós virágaiból őszre érnek be a hengeres vagy tojásdad, 5-10 centiméteres barna, szőrös bogyótermések. Húsának íze az ananász és a szamóca zamatára emlékeztet. Termésének különleges értéke nagy foszfor és vastartalma mellett az almánál tízszer nagyobb C-vitamin tartalma.

Vasi Szabó János kertjében díszlik két nőivarú Hayward kivi, valamint a porzójuk, egy Tomuri. Ez utóbbit a gazda egy nagy kertészetből vásárolta, ahol öntermékeny fajtaként árulták. Öt év elmúltával, amikor először virágozni kezdett, derült ki, hogy valójában „hím” növény növekedett a kertben, ezért egy megbízható magán faiskolából hozatott János két termő tövet.

Tévedés, hogy a kivi nem bírja a hazai klímát!
Bőven termő kivi Vasi Szabó János kertjében (Fotó: Szabó Patrícia)

Az idősebb, amelyik három éves, 2017-ben végre megmutatta termését is: 42 gyümölcsöt hozott. A gazda szerint ez a mennyiség megfelelő gondozás mellett fél mázsánál nagyobb mennyiségre is felsrófolható!

A kivi talajigénye semleges, de János meglátása szerint az első magyar szakkönyvek állításával szemben a mészre kevésbé érzékeny. Ő úgy tapasztalta, hogy az enyhén savanyú, tápanyagokban bővelkedő talajt szereti a legjobban. Gyökérzete sekély, nagy területet besző, ezért vízigényes. Szereti a levegős, laza talajszerkezetet. A tő körüli mulcsozással sokat javíthatunk a termés minőségén is.

Tévedés, hogy a kivi nem bírja a hazai klímát!János kivibokrának termése (Fotó: Szabó Patrícia)

Mivel kúszónövény, komoly támrendszert kell kiépíteni mellé. János az olasz pergolára hajazó módszert választotta e célból.

„A magyar szakirodalomban nagyon sok a téves információ a kivivel kapcsolatban, ám mind közül a legsúlyosabb hiba, amit a kivi metszéséről tanítottak – eddig – hazánkban.” – hívta fel a figyelmet a tévedésekre a gazda. Mint mesélte: A tévútra vivő információk egy hibás olasz szakkönyv fordításából erednek.

Ezt egy olasztanár, hobbikertész fedezte fel, akit Varga Jánosnak hívnak. Ő azóta a magyar kivitermesztés nagy propagátora. Egy vele készült interjúból kiderül, hogy a kivi azért nem válhatott „sikergyümölccsé” Magyarországon, mert az terjedt el róla, hogy kényes, nem bírja a fagyot, és déli fekvésű terület szükséges a tartásához. – Holott már a felépítéséből is látható, hogy nedvességkedvelő és az árnyékot szereti.

Tévedés, hogy a kivi nem bírja a hazai klímát!
A kivi virága - e növény nagyon szereti a nedvességet és az árnyékot (Fotó: Szabó Patrícia)

E téveszme alapján a rendszerváltás előtt Siklóson hoztak létre egy kiviültetvényt, ahol – természetesen – száraz domboldalra ültették a növényt, déli fekvésre, ami miatt a csemeték nem fejlődhettek kellő ütemben.

Varga János régi kalendáriumok, archivált meteorológiai adatok és (olasz) mezőgazdasági szakkönyvek tanulmányozása során jött rá arra, hogy a magyar talaj és éghajlat tökéletesen megfelelő a kivi számára.

Ezt többek között Vasi Szabó János első – már tíz éves – kivibokra is bizonyította, amely az eltelt évtized alatt egyszer sem fagyott el télen a gyümölcsösben, pedig nincs különösebben védett helyen. Sokkal nagyobb gondot jelent a késő tavaszi fagy – ami szerencsére jóval ritkább is. Az elmúlt évtizedben egyszer, 2016 áprilisában tarolt a gazdánál.

Tévedés, hogy a kivi nem bírja a hazai klímát!
Gyönyörű kivik a hazai kertben (Fotó: Szabó Patrícia)

A kivi ugyan csak május végén virágzik, ám a nedvkeringés beindultával a hajtásai, virágrügyei már a néhány fokos mínusznak is áldozatul eshetnek, s bár maga a növény gyorsan regenerálódik, termést akár két évig sem hozhat. ( Így járt János is 2016-ban…) Ezért nem szabad a csemetéket „fagyzugos” helyre ültetni.

Bár a kivi igényli a rendszeres öntözést, a mulcsozást, ám a pangó vízre nagyon érzékeny, s akár az ültetvény tíz százaléka is kipusztulhat az így föllépő gyökérrothadás miatt!

Tévedés, hogy a kivi nem bírja a hazai klímát!Virágzó kivi (Fotó: Szabó Patrícia)

A kiviről, termesztésének fortélyairól Olvasóim további érdekességeket a folytatásból tudhatnak meg. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik