Rain25 °C
2019. június 16. vasárnap Jusztin
Menü

Íme egy „szupertáplálék”!

A perui földicseresznye éretlen állapotban mérgező, ám ha megfelelő időben szakítjuk le, akkor szupertápláléknak számít! C-vitamin tartalma duplája a citroménak, fehérjetartalma igen magas (14%-os), rengeteg vitamint tartalmaz, s rostban is nagyon gazdag (22,5 %). S meglepő bár, de hazánkban is termeszthető – akár a kertben, akár egy balkonládában!

A perui földicseresznyének számos elnevezése ismert, például inka bogyó, poha, fizálisz, fokföldi egres, ananászcseresznye. Mivel felfúvódott állapotban a levelek kalitkaszerűen magukba zárják a bogyót, ezért azt is mondják rá, hogy „szerelem kalitkában”.

Perui földicseresznye - szerelem kalitkában (Fotó: Szabó Patrícia)
Perui földicseresznye - szerelem kalitkában (Fotó: Szabó Patrícia)

Sokan – tévesen – zsidócseresznyeként emlegetik, ami azért veszélyes, mert ez a rokon növény (ami nagyon hasonlít rá, s amit a szárazvirág kötészetben előszeretettel használnak fel) kimondottan mérgező! A két gyümölcsöt úgy tudjuk megkülönböztetni, hogy a földicseresznye sosem pirosodik be, a másik pedig igen. Mindemellett meg kell jegyezni, hogy az inka bogyó éretlen állapotban enyhén mérgező, ahogy pergamenlevelei is (a magas alkaloid tartalom miatt).

E növény eredetileg Dél-Amerikából származik, az Andokban, Peru magasabb területein őshonos. Sokfelé termesztik, például trópusi hegyvidékeken, szubtrópusokon, Afrikában, Európában. Sőt, egyik kedves ismerősöm, Vasi Szabó János kertjéből sem hiányozhat!

Perui földicseresznye Vasi Szabó János birtokán (Fotó: Szabó Patrícia)
Perui földicseresznye Vasi Szabó János birtokán (Fotó: Szabó Patrícia)

A viszonylag hűvös, de fagymentes klímát, a tápanyagban gazdag, lazább talajt kedveli, ezért a trópusokon inkább a hegyvidékeken termesztik. Mindenütt nevelhető, ahol a paradicsom.

A gazda kertjében augusztustól szeptember végéig folyamatosan érik a gyümölcs. Mint mesélte: elég egyszer megvásárolni a magját, ezután a saját termésből bőséggel lesz – ingyen – utánpótlás. (Március végén, áprilisban érdemes vetni, amikor már 20 fok körüli a hőmérséklet. Természetesen fejlett palántaként is megvásárolható.) A magokat 1-2 mm mélységben vessük el – figyelembe véve a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét.

Érik a gyümölcs! (Fotó: Szabó Patrícia)
Érik a gyümölcs! (Fotó: Szabó Patrícia)

Nálunk tehát egynyári növényként, palántaágyba történő magvetéssel, majd a fagyosszentek után a végleges helyére ültetéssel termeszthető. Így ugyan kisebb bokrot ad, ám egy méteresnél nem nő nagyobbra, s kisebb helyigénye miatt akár tucatnyi növényt is ültethetünk belőle. A többéves földicseresznye akár embermagasságúra is nőhet az évek során, két-háromszáz gyümölccsel. (Dél-Amerikában a termésátlaga hektáronként eléri a 20 tonnát!)

Amíg fejlődik, addig vízigényes, ám az érés megkezdése után már nem igényli az öntözést. Termesztése annyiban hasonlít a paradicsomhoz, hogy hosszú karót kell leverni mellé, s ahogy nő, úgy szükséges ahhoz kötözni. Ez azért is fontos, mert lágyszárúként kevésbé viseli a nyári szélviharokat, s ha egyszer eltört, már használhatatlan lesz a növény.

Termesztése hasonlít a paradicsomhoz (Fotó: Szabó Patrícia)
Termesztése hasonlít a paradicsomhoz (Fotó: Szabó Patrícia)

A betakarítás a vetés utáni 3-4. hónapban kezdődik, és ha megfelelő körülményeket biztosítunk neki, akkor folyamatosan szüretelhetünk. A gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a burok teljesen megszáradt körülötte, és sárgásbarna színt kapott. Permetezni nem kell, biotermesztésre alkalmas. Szereti a humuszos talajt, s a védett helyet. A nagy fagyokat nem bírja.

Egy nagyobb cserépben akár a balkonon is termeszthetjük. Ez esetben figyeljünk arra, hogy tövenként 4-5 liter tápdús földdel számoljunk. Az ideális tőtávolság: 50-60 cm. Ha a balkonládát langyos helyen tartjuk, akkor télen is terem!

A gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a burok teljesen megszáradt körülötte (Fotó: Szabó Patrícia)
A gyümölcsöt akkor kell leszedni, amikor a burok teljesen megszáradt körülötte (Fotó: Szabó Patrícia)

A folytatásban arról lesz szó, hogy miért ajánlott e növény fogyasztása (egészségügyi szempontból), s néhány ízletes perui földicseresznye-receptet is bemutatok majd! (Csokoládéba mártogatva például rendkívül ínyenc csemege!)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

  • Vadászkéssel a kezében fenyegetőzött
    Vadászkéssel a kezében fenyegetőzött
  • Ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
    Ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
  • Ma tartják a Szabadságkoncertet
    Ma tartják a Szabadságkoncertet
  • Drágábbak a horvát autópályák szeptember végéig
    Drágábbak a horvát autópályák szeptember végéig
  • Véget vethetnek a szúnyoginváziónak a Balatonnál
    Véget vethetnek a szúnyoginváziónak a Balatonnál
  • Marad a kánikula, de frissítő záporok is jöhetnek
    Marad a kánikula, de frissítő záporok is jöhetnek
  • Meghalt Franco Zeffirelli olasz rendező
    Meghalt Franco Zeffirelli olasz rendező
  • Borsófesztivált rendeztek Feketehegy-Szárazréten
    Borsófesztivált rendeztek Feketehegy-Szárazréten
  • A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on
    A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on