Rain12 °C
2019. április 23. kedd Béla
Menü

Nem a hóeséstől másztak falra

Nem a hóeséstől másztak falra
67 mászó küzdött meg sikerrel a fehérvári fallal (Fotó: Horváth Reni)

A januárra befutó kellemes havazás sem tarthatta otthon Fehérvár és a megye legjobb mászóit, akik a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület versenyén törtek a plafonig.

Nem túl erős, de folyamatos havazással köszöntött be az elmúlt hét utolsó napja. Az I. István Általános Iskola felé haladva el is méláztam, vajon ha most nem benti falmászó versenyre tartanék, akkor bizony még egy laza hógolyózásra is kapható lennék. Nem rossz program, de a vasárnap ezúttal a fehérvári falmászó versenyé lett, melyet immár negyedik éve rendez meg a Rotpunkt Falmászó Egyesület. A fehérvári tanintézmény tornatermébe érve aztán megnyugodva láttam, rajtam kívül még sokan lemondtak a felhőtlen és gondtalan gyermekkort idéző hógolyózásról, és helyette a fal meghódításának élményét választották. Jó, én csak nézni mentem, de a többiek... Elképesztő ügyességük, remek helyzetfelismerő képességük és problémamegoldásuk azonnal megfogott, a fenti tulajdonságuknál látványosabb csupán a résztvevők magas létszáma volt.

- 67 nevezés érkezett, ez több is mint amit terveztünk, illetve amit a fal elbírna,hiszen előzetesen 64 főben húztuk meg a nevezési határt. Természetesen azért a plusz három embert sem küldtük haza, ők is mászhattak, úgyhogy végül 67-en versenyeztek. Ez már a negyedik versenyünk, az elmúlt évek alapján pedig sejtettük, hogy nagy lesz érdeklődés. Nagyon ügyesek az indulóink, minden kategóriában döbbenetes teljesítményeket látunk. Nagyon ügyesek a picik is, és a gyerekek, néha a felnőtteket megszégyenítő ügyességgel másznak, szerencsére jó az utánpótlás! - árulta el Abonyi Gábor, a Rotpunkt Sziklamászó Egyesület elnöke.

Nincs gond az utánpótlással a falmászóknál (Fotó: Horváth Reni)
Nincs gond az utánpótlással a falmászóknál (Fotó: Horváth Reni)

A versenyen jó tempóban, de cseppet sem kapkodva hódították meg a 7 méteres falat a mászók, a nagy rohanás egyébként sem jó ómen egy ilyen, nagy odafigyelést igénylő sportágban. Másrészt ezúttal nem is volt fő szempont a stopper, mivel a verseny a nehézségi mászás kategóriájában került kiírásra. Kaptam az alkalmon és laikusként neki is szegeztem a kérést Abonyi Gábornak, mi is az a nehézségi mászás?

- Itt a pályák nehézsége döntő, nem az idő, a gyorsaság a lényeg, hanem az, hogy minél nehezebb úton tudjunk felmenni. Ez szépen megszórja a mezőnyt, ugyanis vannak könnyebb és nehezebb utak, és ahogy egyre nehezebbek a pályák, egyre kevesebben tudják teljesíteni azt. Van kezdő kategória, ahol akár egyéves gyakorlattal már el lehet indulni, itt könnyebb pályákat építettünk. Van nyílt kategória is, ahol már a 10-20 éve mászókat is megtaláljuk, itt bizony már nagyon nehéz pályákat kell teljesíteni.

A biztonság mindenekelőtt, fontos a jó és megfelelő felszerelés (Fotó: Horváth Reni)
A biztonság mindenekelőtt, fontos a jó és megfelelő felszerelés (Fotó: Horváth Reni)

Az elmúlt években egyre népszerűbb a falmászás, a sportágon belül nagyjából 10.000 főre tippelik az aktívan mászók létszámát. A benti, épített falak szerepe egyébként ilyenkor, télen felértékelődik, hiszen a sziklamászók is beköltöznek a terembe. Ahogy Abonyi Gábor mondja, az erőt, állóképességet és technikát meghozza a falmászás, ám ha valaki jó bent, a teremben, az nem biztos hogy kint, a sziklafalakon is jónak számít.

- A falmászáskor szép színes fogások várják az embert, ránéz és tudja, mikor és hova kell nyúlni. A szikla egy nagy szürke felület, nekünk kell kitalálni hogy az adott pillanatban hova lépünk, hova fogunk, ott már nagyon nagy szükség van a rutinra. Gondolkodni kell, át kell látni előre a sziklát. Lényeges különbség, hogy itt a fal most 7 méter magas, míg a sziklán 30 méteres utak vannak, tovább tart a mászás, nagyobb felkészültséget igényel.

A nehézségi mászás nem csupán megfelelő erőnlétet, de jó problémamegoldó készséget is kíván (Fotó: Horváth Reni)
A nehézségi mászás nem csupán megfelelő erőnlétet, de jó problémamegoldó készséget is kíván (Fotó: Horváth Reni)

Nos, a szép színes fogásokkal jól bántak a mászók, remek teljesítmények sorát hozta a nap. Említsük meg a kategóriák győzteseit, megérdemlik, mert a jók legjobbjaiként vehették át díjaikat a verseny végén. Nyílt kategóriában a hölgyeknél Kimmel Zsófia, az uraknál Komjáti Zoltán végzett az élen, míg a kezdőknél Légrádi Pallós Anna és Fuksz Bence bizonyult a legjobbnak. A gyerek kategóriát Pajor Vince nyerte, míg a csupán nevükben, de teljesítményükben egyáltalán nem veteránok között Bubb Ferenc győzött.

Ráadásul a verseny végére még a havazás is elállt, mintha csak a tél jelezné: Tudom, lassan lejár az időm, mászók, készüljetek hát a tavaszra és a sziklák meghódítására.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
  Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
 • Hét halálos baleset három nap alatt
  Hét halálos baleset három nap alatt
 • Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
  Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
 • A Sóstó Látogatóközpont szerdán nyílik meg a nagyközönség előtt
  A Sóstó Látogatóközpont szerdán nyílik meg a nagyközönség előtt

A hét embere

 • Magyarország is segít a sri lanka-i merényletekben érintett családoknak
  Magyarország is segít a sri lanka-i merényletekben érintett családoknak
 • Sri Lanka: több külföldi áldozata is van a hétvégi robbantás sorozatnak
  Sri Lanka: több külföldi áldozata is van a hétvégi robbantás sorozatnak
 • Tigris harapott meg egy embert Zsolnán
  Tigris harapott meg egy embert Zsolnán
 • Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
  Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
 • Magyar Hírlap - Népszerűbbek lettek a négycsillagos hotelek
  Magyar Hírlap - Népszerűbbek lettek a négycsillagos hotelek
 • Erősen felhős, borult lesz az ég
  Erősen felhős, borult lesz az ég
 • Lejár az EP-listák bejelentésének határideje
  Lejár az EP-listák bejelentésének határideje
 • Elkezdődik az óvodai beíratkozás Székesfehérváron
  Elkezdődik az óvodai beíratkozás Székesfehérváron

Eseménynaptár

 • Megkezdődött a Magyar Filmhét
  Megkezdődött a Magyar Filmhét
 • Sokan vezettek részegen húsvétvasárnap
  Sokan vezettek részegen húsvétvasárnap
 • A békéről beszélt húsvétkor a pápa
  A békéről beszélt húsvétkor a pápa
 • HÍREK április 22-én
  HÍREK április 22-én