6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: kolbásztöltés a busókkal, görög táncház és Linkin Park Tribute
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Fehérvári programok a hétvégére: kolbásztöltés a busókkal, görög táncház és Linkin Park Tribute

Mozi, koncert, tánc és kolbász - ennyire egyszerűen össze lehet foglalni az előttünk álló napok legjobbnak ígérkező programjait. A hétvége minden kétséget kizáróan csúcseseménye a hagyományos kolbásztöltő fesztivál lesz, ahol tiszteletüket teszik a mohácsi busók is. Hiába lesz szép idő, ezen felül csak négy fal közötti programokat ajánlunk, de azok viszont mind hibátlanok lesznek. Menjünk akár koncertre (Intim Torna Illegál vagy Piknik Park), válasszunk mozit (A világ összes pénze; Három plakát Ebbing határában) vagy éppen görög táncházat, ez a január erős programokkal fejeződik be.

Gasztro: V. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál a mohácsi busókkal
Mikor?: Január 26., szombat 06:00-16:00
Hol?: Jancsárkert

Ha meg kellene nevezni az elmúlt év legnépszerűbb fehérvári programjait, akkor a mohácsi busók fehárvári fellépése mindenképpen előkelő helyen szerepelne ezen a listán. Az pedig, hogy az idei látogatásuk éppen a hagyományos kolbásztöltő fesztivál idejére esik, egy igazi programszervezői bravúr: gyakorlatilag garantált a látványos, jó hangulatú szombat délelőtt és délután. A Jancsárkertben már kora reggel gyülekeznek majd a kolbásztöltő verseny résztvevői, és aki szeretné a napját sercegő hús, pattogó olaj, némi pirospaprika és több száz méternyi disznóbél között tölteni, az ne sokat késlekedjen. A fesztiválon ugyanis mindenkinek jut majd kóstoló, hiszen a csapatok minden évben bőkezűen kínálgatják a kíváncsiskodóknak a klasszikus és formabontó kolbászokat. Csak a végére a zsűrinek meg a busóknak is maradjon valamennyi...

 

Tánc: Taverna görög táncház
Mikor?: Január 27., szombat 20:00
Hol?: Szabadművelődés Háza

Kell egy kis mediterrán ebbe a januári tavaszba. Ha már úgy fest, hogy idén télen jég híján nem korcsolyázunk sem a Velencei-tavon, sem a Balatonon, legalább máshogy mozgassuk át a lábainkat. Erre tökéletes alkalom lehet szombat este a SzabMűvHázban a Taverna Görög Népzenei Együttes bulija. A mindig jó hangulatú táncház szerkesztőségünk egyik (nem is annyira) titkos kedvence. Tavaly ősszel például elég körülményesen oldottuk meg, hogy egyszerre videózzunk és bulizzunk, de nagy nehezen azért sikerült. Valahogy így: 

Koncert: Piknik Park (Linkin Park Tribute)
Mikor?: Január 27., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Napjainkban a legjobban futó Linkin Park tribute zenekar éppen maga a Linkin Park. Aki nem hiszi, járjon utána, mondjuk úgy, hogy megnézi a Chester Bennington halála után szervezett jótékonysági koncertet (ide kattintva). Azt ugyanis, amit vele tudott az együttes, még csak megközelíteni sem nagyon tudta senki a meghívott énekesek közül. A Piknik Parknak sem az a célja, hogy jobbak legyenek, hanem csupán az, hogy egy jót mulassunk együtt a 2000-es évek elejének egyik legjobban futó nu metal csapatának zenéire. A magyar srácok Európa első Linkin Park tribute zenekaraként határozzák meg magukat, szombat este pedig az is kiderül a Petőfi Kultúrtanszéken, hogy tudnak-e hasonlóan nagy bulit csinálni, mint amilyen tavaly nyáron volt az eredeti zenekar első magyarországi koncertje

Koncert: Intim Torna Illegál
Mikor?: Január 27., szombat 21:30
Hol?: FEZEN Klub

Mi van veled? Semmi? - ezt a beszégetést akár az Intim Torna Illegál tagjaival is folytathattuk volna. A zenekar háza táján mostanában nagy a csend, ami persze nem jelenti azt, hogy valami gond lenne. Sőt. Az ITI járja az országot, ott vannak a fesztiválokon és saját turnéjuk keretében kétszer is jönnek Fejér megyébe a közeljövőben (szombaton Fehérváron, majd február 17-én Dunaújvárosban is fellépnek). Az új lemezzel utoljára négy éve jelentkező csapatról legutóbb talán a roppant fülbemászó Örökké című dal kapcsán hallottunk. Ez volt a Balatoni nyár fantázianévre keresztelt Duna TV-s tinisorozat betétdala is:

Buli: Depeche Mode Party
Mikor?: Január 26., péntek 21:00
Hol?: Ikon Club

Egy héttel a budapesti Depeche Mode-koncert előtt (február 2., péntek, 19:00 Papp László Budapest Sportaréna) összegyűlnek a fehérvári rajongók az Ikonban, és közös bemelegítést tartanak. Dave Gahan és zenekara az utóbbi időszakban egyébként lassan úgy jár Magyarországra, mint a 2000-es évek közepén a The Prodigy: utoljára tavaly májusban léptek fel nálunk, és a jövő heti buli után idén még júniusban is elcsíphetjük őket a soproni VOLT Fesztiválon. Persze az olyan örök klasszikusokat nem lehet elégszer élőben meghallgatni, mint a World in My Eyes, vagy a Personal Jesus, esetleg a Never Let Me Down Again, hogy erről már ne is beszéljünk:

Mozi: Három óriásplakát Ebbing határában
Mikor?: Január 25-től
Hol?: Cinema City Alba

Martin McDonagh filmjéről eddig még nem született negatív kritika. A rendező-forgatókönyvíró úgy néz ki, hogy a botrányos magyar címmel megáldott, de ezen felül remek Erőszakik (angolul: In Bruges) után ismét összehozott egy olyan mozit, ami a kritikusok és a pénztárak előtt is sikert arat. Ha pedig még ez sem lenne elég, hat Oscar-jelölésével a szakma is elismeri a krimit. Vagy lehet, hogy inkább westernt kellene írnunk, hiszen a Három óriásplakát Ebbing határában a műfaj minden stílusjegyét magán viseli, csak éppen napjainkba ágyazva. Főszereplőnk (Frances McDormand) a helyi hatósággal (leginkább Woody Harrelson) kerül szembe, de nem úgy, ahogyan azt a hollywoodi filmekből megszokhattuk. A harcias anya a címben is szereplő reklámfelületeket bérli ki, hogy számonkérje a rendőrséget: miért nincs még előrelépés a hónapokkal korábban megerőszakolt és meggyilkolt lányának ügyében?

Mozi: A világ összes pénze
Mikor?: Január 25-től
Hol?: Cinema City Alba

A világ összes pénze minden kétséget kizáróan az utóbbi idők egyik legizgalmasabb filmje lett. Bár a sztori sem rossz (a milliárdos olajmágnás unokáját elrabolják, ő pedig nem akarja kifizetni a 17 millió dolláros váltságdíjat), ebben az esetben sokkal érdekesebb a film háttértörténete. A tavaly ősszel kirobbant zaklatási botrányokba belebukott a film egyik szereplője, Kevin Spacey is. A rendező ekkor úgy döntött, hogy egyszerűen kivágja az Oscar-díjas színész minden jelentét és mindössze kilenc nap alatt újraforgatja azokat Christopher Plummerrel. A terv bevált, Ridley Scott napi nagyjából 18 órás munkával megcsinálta a kábé lehetetlent, ami olyannyira jól sikerült, hogy a 88 éves Plummert Golden Globe-ra (ezt végül Sam Rockwell nyerte) és Oscarra is jelölték a szerepért. Talán mondunk sem kell, hogy mekkora sztori lenne évek múlva is, ha megkapná az aranyszobrot. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek