Partly cloudy9 °C
2020. december 5. szombat Vilma
Menü
Házhozszállítás

Fehérvári Hófehérke a rivaldafényben - interjú Katona Klaudiával

Fehérvári Hófehérke a rivaldafényben - interjú Katona Klaudiával
Hat évesen eldöntöttem, hogy én bizony musical-színésznő leszek, ha törik, ha szakad. (Fotó: Halász Krisztina)

Klaudiára, aki fiatal kora ellenére már több szerepben is játszik a Budapesti Operettszínházban, a Hófehérke musical kapcsán bukkantunk rá, ahol nemcsak az derült ki, hogy a fiatal színésznő játssza a címszereplő Hófehérkét, hanem az is, hogy fehérvári származású, mi több itt tanulta meg a szakma fortélyait. Nem vagyok nagy musical rajongó, de Katona Klaudiát hallva és látva bizony nekem is megjött a kedvem egy kis kulturális szórakozáshoz. Na, de hogyan is került az Operettszínház színpadára?

Kezdjük rögtön a legelején: honnan indultál, honnan jött az ötlet, hogy musical-színésznő legyél?

Én tősgyökeres székesfehérvári vagyok. Itt jártam a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába, majd a Lánczos Kornél Gimnáziumban folytattam tanulmányaimat. A színészettel, a színházi világgal úgy kerültem először kapcsolatba, hogy hat éves koromban a szüleim elmentek a Budapesti Operettszínházba megnézni a Rómeó és Júliát. Még kisiskolás voltam, így sajnos nem mehettem velük, ezért a szüleimtől kaptam egy CD-t az előadásról. Azelőtt sose szerettem szerepelni, de ahogy meghallgattam ezeket a dalokat egyből megtetszettek. Megtanultam őket kívülről és ahogy énekelgettem, úgy figyeltek fel a szüleim arra, hogy jó érzékem van az énekléshez. Hogyan tovább?

Hát, énekelni kéne tanítani a gyereket, amit én is nagyon szerettem volna, így már akkor, hat évesen eldöntöttem, hogy én bizony musical-színésznő leszek, ha törik, ha szakad. Az ének képzésemet Székesfehérváron, a Hermann László Zeneiskolában kezdtem, ahol két évig jártam népdalra.

Itt még ugye Székesfehérváron vagyunk. Hogyan kerültél a Budapesti Operettszínházba?

Ezt követően az utam az Országos Musical Kurzusra vezetett, ahol Szabó Szilvia, a Kurzus vezetője vett a szárnyai alá. Egészen tizennégy éves koromig ott tanultam énekelni. A Musical Kurzuson belül folyamatosan fellépésekre jártam, így tanultam meg úgymond az alapokat. A nyári kurzusokon olyan elismert szakemberek tanítottak minket, mint például Peller Károly, Peller Anna, Falusi Mariann vagy a nyári előadás valamint az Operettszínház rendezője, Somogyi Szilárd.

Az egyik ilyen nyári kurzus alkalmával Somogyi Szilárd figyelt fel rám. Így vettek fel a Pesti Broadway Stúdióba tizennégy éves koromban, korkedvezménnyel (mert hivatalosan csak érettségi után lenne erre lehetőség), ahol megkezdhettem a tanulmányaimat. A gimi mellett elkezdtem Pestre járni az órákra. A két suli között mindig oda szaladtam, ahol jobban szorított a hurok. A Pesti Broadway Stúdióban, olyan művészektől tanulhattam, mint Toldy Mária, Bakó Gábor, Barta Viktória és Nádasi Veronika.

Mindhalálig Musical a Budapesti Operettszínházban Laki Péterrel (Fotó: Szántó Eszter)
Mindhalálig Musical a Budapesti Operettszínházban Laki Péterrel (Fotó: Szántó Eszter)

Mikor kaptad meg az első igazi szereped?

Az első szerepem az Operettszínházban, Charles Dickens Karácsonyi énekéből készült Isten pénze című musicalben volt, ahol Martha Cratchittet alakíthattam és ez számomra azért is maradandó, mert ez volt életem első nagyszínpadi szerepe. Az első főszerepet az Operettszínházban tizenhat évesen kaptam: a Mária főhadnagy című vizsgaelőadásban Lebstück Máriát játszhattam el. Ez egy kis stúdiószínpadi előadás volt, és olyan közönségsikere lett, hogy a darabot két éven keresztül műsoron tartották, ahol mindvégig én alakíthattam a címszereplőt.

Hogyan élted meg olyan fiatalon ezeket a sikereket?

Furcsamód nekem nem is volt időm ezeket megélni. Csak sodródtam az árral. Inkább megfelelési kényszert éreztem, ami nem biztos, hogy jó, de mindig az volt bennem, hogy majd akkor örülök, ha mindig jól teljesítek.

Mikor jött az első nagyszínpadi főszerep?

Életem első főszerepét a Budapesti Operettszínház nagyszínpadán a Fame - A Hírnév ára című musicalben kaptam meg, ahol az egyik női főszereplőt, Serena Katzot alakítottam harmadik szereposztásban. Ebben a darabban együtt dolgozhattam többek között Veréb Tamással, Szulák Andreával és Kocsis Dénessel. Az első beugrásom olyan kemény volt, hogy konkrétan két órával az előadás kezdete előtt volt az első zenekari összpróbám. Nagyon izgultam, de minden percét élveztem.

Abigél vizsgaelőadás Fülöp Kristóffal (Fotó: Szalai László)
Abigél vizsgaelőadás Fülöp Kristóffal (Fotó: Szalai László)

Ezeken kívül milyen darabokban szerepeltél még?

Szerepeltem az Abigélben, amely az utolsó vizsgaelőadásom volt az Operettszínház nagyszínpadán, a vezetőség pedig elégedett volt az alakításommal, így nyáron Fertőrákoson is eljátszhattam Vitay Georgina szerepét. Ezen kívül, mint a színház szólistája felléptem még Szentpéterváron, Münchenben a Gasteigben, a lengyel Nowy Sączban, illetve Kállay Bori Jubileumi Estjén, és a bajai Best of Musical gálán is. Nagyon hálás vagyok az Operettszínháznak ezekért a csodás lehetőségekért!

Manapság hány darabban játszol?

Jelenleg játszom a Nők az idegösszeomlás szélén, az Isten pénze, az Ének az esőben című musicalekben, és mint szólista fellépek a Mindhalálig Musical Gálában, és most itt van a Hófehérke is.

Hófehérke sajtótájékoztató Solti Ádámmal (Fotó: Jardek Szabina)
Hófehérke sajtótájékoztató Solti Ádámmal (Fotó: Jardek Szabina)

Ezzel el is érkeztünk az említett Hófehérke musicalhez. Hogyan kerültél kapcsolatba a produkcióval?

Szeptember környékén egyszer csak csengett a telefonom, hogy színpadra állítják a Hófehérke musicalt és a címszerep kapcsán rám gondoltak. Először azt hittem, hogy telefonbetyárkodás történik, aztán kiderült, hogy nem. Ezt igen komolyan gondolták, ugyanis láttak az Abigélben játszani és rám esett a választásuk. Mészáros László írta a zenét és ő fogja rendezni ezt a darabot, ahol olyan színészekkel kerülhetek egy színpadra, mint Peller Mariann, Solti Ádám, Galambos Lajos, Faragó András és Andrádi Zsanett.

Mikor lesz a Hófehérke bemutatója?

A Hófehérke musical premierje május 13-án lesz Tatabányán. Azt tudni kell, hogy ez egy utazódarab lesz és az ország több pontján fogjuk előadni. Székesfehérváron december 1-jén az Alba Regia Sportcsarnokban leszünk láthatóak. Ezen kívül a közelben még Veszprémben május 25-én a Veszprém Arénában és Budapesten május 27-én a Papp László Sportarénában is fellépünk majd.

A Hófehérke látványos előadás lesz, sok táncossal, akrobatákkal és parádés szereposztással. Ja, és lesz benne egy igazi kiskutya is, egy kilenc hónapos magyar vizsla, aki a vadász hú társa lesz. Egy tünemény lesz a színpadon. Mindig is hercegnő akartam lenni és most végre Hófehérke lehetek.

A Hófehérke plakátja (Fotó: facebook.com/hofeherkemusical)
A Hófehérke plakátja (Fotó: facebook.com/hofeherkemusical)

Mit tudhatunk meg magáról a darabról?

A Hófehérke történetének a továbbgondolását Lőrinczi Andrea dramaturg álmodta meg a Concert Europe produceri iroda gondozásában. A darabot sokkal jobban kidolgozták, mint az idáig elkészült adaptációkat. Sokkal árnyaltabbak, emberibbek a karakterek, tehát Hófehérke nemcsak egy kedves, aranyos világszépe, hanem azt is megmutatjuk, hogy mekkora bátorság kellett ahhoz, hogy egy lány egyedül nekivágjon a nagy erdőnek. A herceg jellemfejlődése is sokrétűbb: az elején egy nagyképű bájgúnár, aki a lány hatására megváltozik.

Ezen túl azt is megtudhatjuk, hogy a gonosz királynő azon kívül, hogy nem ő a világ legszebb nője, milyen indokkal akarja szegény Hófehérkét eltenni láb alól. Nagyon várjuk a gyerekeket, de ez a darab a felnőtteknek is jó szórakozást ígér. Olyan jelenetek is lesznek benne, amelyeket az eredeti mesében nem láthattunk. Kicsit tovább gondolták a mesét, de tiszta Disney-feeling lesz az egész.

Kicsit gonosz leszek. Előfordult már, hogy elrontottad a szöveged?

Furcsa, de szöveget nem rontottam még. Egyszer volt egy nagyon kiélezett pillanat, amikor Serenát játszottam a Fame - A Hírnév árában. A második felvonás elején van egy nagy jelenet, amelyben a koreográfia szerint a fiú repül, reptetik és nekem kell segítenem őt. Egyszer csak hirtelen eltört a partnerem mikroport zsinórja, így kézi mikrofonnal kellett tovább énekelnie.

Amikor fent volt a levegőben, akkor én fogtam a mikrofonját, mert ugye nem vihette fel magával és ekkor - az ének közben - majdnem függönyt dobtak, amikor eszembe jutott, hogy mivel őt nem fogják hallani, egyedül kell végig énekelnem a duettet. Az azért nagyon ijesztő volt, de a közönség ebből szinte semmit nem vett észre, így sikeresen megoldottuk a helyzetet a partneremmel.

Katona Klaudia a Hófehérke sajtótájékoztatóján (Fotó: Halász Krisztina)
Katona Klaudia a Hófehérke sajtótájékoztatóján (Fotó: Halász Krisztina)

Jöhet a közhelyes, ám annál érdekesebb kérdés, mik a terveid a jövőben? Esetleg egy filmszerep is jöhet?

A filmezés most annyira nem vonz, sokkal inkább szeretnék Disney mesékben szinkronizálni, azon belül is szeretném valamelyik mesebeli hercegnő hangját kölcsönözni. Jelen pillanatban a Bartók Béla Konzervatórium klasszikus ének szakára járok, mellette megszereztem a színészi végzettséget is, de ugye nem egy életbiztosítás ez a szakma, ezért szeretnék majd „polgári szakmát, diplomát” is szerezni. Most azonban az ének és a színház a legfontosabb, addig élvezem az egészet, amíg lehet. Remélem még sok szép kihívás vár rám.

Milyen Hófehérke, alias Katona Klaudia magánemberként?

Nagyon szeretek a barátaimmal lenni, úgy élek mint egy átlagos tizenkilenc éves lány. A barátokkal nehezen tudom tartani a kapcsolatot, elsősorban az időbeosztásom miatt, másodsorban pedig azért, mert ők is elfoglaltak, de hetente egyszer-egyszer azért tudok velük találkozni. Ezen kívül imádok olvasni, ha tehetem akkor csak a könyveket bújom. A másik nagy szenvedélyem az utazás, a kirándulás, és havonta egy-egy buliba is eljutok. De természetesen a középpontban ilyenkor is az éneklés áll.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
  Novák: örömteli, hogy egyre több fiatal vállal önkéntességet
 • Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
  Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
 • Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
  Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
 • Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
  Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség

A hét sztorija

 • Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
  Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
 • Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
  Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
 • Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
  Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
 • Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
  Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
 • Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
  Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
 • Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
  Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
 • Jön az elektronikus jótállási jegy
  Jön az elektronikus jótállási jegy
 • Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
  Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát

Eseménynaptár

 • Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
  Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
 • Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
  Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
 • Elhunyt Pécsi Ildikó
  Elhunyt Pécsi Ildikó
 • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
 • 5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
  5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
 • Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
  Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
 • Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
  Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
 • December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
  December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
 • A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
  A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
 • Megnyitotta kapuit a MikulásGyár
  Megnyitotta kapuit a MikulásGyár
 • A tűzmegelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem
  A tűzmegelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem
 • Először választotta meg az Év Gyermekét az amerikai Time magazin
  Először választotta meg az Év Gyermekét az amerikai Time magazin
 • Megkezdődött a tömeges tesztelés Bécsben
  Megkezdődött a tömeges tesztelés Bécsben