Clear sky10 °C
2020. április 2. csütörtök Áron
Menü

Minden bársonytalpúnak és minden bársonytalpú emlékére - a macskák világnapján

Minden bársonytalpúnak és minden bársonytalpú emlékére - a macskák világnapján
Az úriember minap elhasznált egyet az életeiből (Fotó: PB)

Akinek még sosem volt doromboló barátja, az hiszi el a közhelyet: a macska nem kötődik emberhez, csak házhoz, ételhez. Pedig a barátság-varázslatot ők is pont ugyanolyan megejtően élik meg, mint a mi.

Amióta az eszemet tudom, minden bajba jutott állatot hazacipeltem, még ha szüleim vegyes érzelmekkel is fogadták a fészekből kiesett fiókákat, és eléggé morcosan a titokban etetett egereket. Talán a cicákkal voltak a legelnézőbbek, pedig ők érkeztek a legnagyobb számban. A szerelem tehát korán megszületett, és ha most visszaemlékezek azokra a cicusokra, akikekkel rövidebb-hosszabb ideig futhatott együtt az életünk, szívfacsaró, boldog emlékek és pillantok idéződnek fel.

A macskák világnapja alkalmából, hadd emlékezzek néhány különleges bársonytalpúra az életemből, hogy megköszönjem nekik a szeretetüket, a feltételek nélküli barátságot, amit kaptam tőlük és amit – csak remélem – én is tudtam adni nekik.

Szörnyella de Frász az egyik legrondább cica volt, akit valaha láttam. Valószínűleg egy különösen sovány házimacska és egy teknőctarka perzsa szerelméből született, és bírt mindkét nemzője külsejével, a hosszú sovány fejhez, hosszú végtelenszínű szőr párosult. Szörnyi elárvultan, eléggé soványan tengődött az utcán, amikor az egyik barátom rátalált, és mi sem volt természetesebb, minthogy elhozta hozzánk. Családi házunk terasza a kor ideáljának megfelelően emelet magasan volt, és amikor Szörnyella kikerült a mentődobozból, érdeklődve pásztázta új lakhelyét. A barátom persze aggódott, hogy majd a cica leesik, de megnyugtattam: még soha nem láttam olyan hülye macskát, aki innen csak úgy lesétált volna. Egészen addig a napig. Szerencsére Szörnyellának semmi baja nem esett, és évekig velünk volt. Rendszeresen hozott vadászataiból ajándékot, amit mindig letett a lábtörlőre, beszólt, hogy megérkezett és várta a dicséretet. Ahogy annak néhány alomnyi kiscicának a megszületését sem volt hajlandó egyedül megélni, akikkel megörvendeztetett minket. Bárhol is voltunk, bármikor is értünk haza, megvárta, és amíg ki nem bújt minden kiscica, simogatni, biztatni kellett őt. Egy napon aztán Szörnyi nem tért haza. Nagyon sokáig vártam őt. Szörnyella de Frász, köszönöm, köszönjük, hogy minket választottál, amíg itt laktál a Földön!

Huba már sokkal-sokkal később csöppent az életembe, a lehető legkevésbé ideális időpontban, felnőtt életem hajnalán, egy építkezés kellős közepén. Hűvös, esős tavaszi nap volt, a fatelepen nézegettük a lehetséges gerendának valót, amikor keserves egércincogást hallottam, majd a fűben megtaláltam a még zárt szemű, éppen szőrös, kicsi gombolyagot. Kétséges volt, hogy életben marad, fecskendőből etettem és hetekig hurcoltam magamra kötve. Szerencsénk volt, hogy ezt a „bolondériát” elnézték nekem a munkahelyemen. Huba végül gyönyörű, vörös kandúrrá cseperedett. Talán nem is macska volt már, vagy nem annak érezte magát, és meg volt győződve róla, hogy én vagyok az anyukája. Máig őrzöm azt a képet, amin ölel, mert sírok. Ahogy nagyon sokáig sírtam akkor is, amikor elvesztettem őt, és ma sem tudok könnyek nélkül gondolni rá. Örökké kísérteni fog könyörgő szeme, hogy mentsem meg, és örök fájdalom marad, hogy nem tudtam. Huba, te voltál az első gyermekem, köszönöm, hogy megmutattad nekem, hogy fel tudok nőni, akár az anyaságig is.

Minden bársonytalpúnak és minden bársonytalpú emlékére - a macskák világnapján

Szüttyögi csak két hónapig maradhatott velünk, de ő volt az, aki megmutatta, milyen a feltétel nélküli bizalom. Szüttyögi egyszer csak megjelent nálunk, és mi halálra rémültünk, ugyanis egy szörnymacska képében érkezett. Vagy baleset áldozata lett, vagy megverték, megkínozták. Szőre fel volt égve, egyik szeme kifordult, orrából, szájából folyamatosan véres-nyákos trutyi folyt és hörögve vette a levegőt. Az állatorvosnál kiderült, az ép szemére sem lát és agyalapi törése van (többek között). Viszont az orvos szerint szeretettel és gondozással így is élhet tovább. Gondoztuk és szerettük, ő pedig olyan odaadó imádattal hálálta meg a befogadást, amilyet még soha nem tapasztaltam. Sajnos két hónapig élhetett csak, és valószínűleg egy embóliával már nem bírt el meggyötört teste. Szütyi, csak remélem, hogy jó barátod voltam.

A sort még folytathatnám: Frigyessel, Artúrral, Cirmivel és Kormival, mert mindegyikük különleges barát volt, és szomorú-szép emléküket nem temetheti el az idő, és nemcsak a macskák világnapján jutnak eszembe.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozást
  Sokan nem veszik komolyan a kijárási korlátozást
 • Híradó 15 órakor 2020. április 2.
  Híradó 15 órakor 2020. április 2.
 • Betartják az új szabályokat az emberek a városi piacon
  Betartják az új szabályokat az emberek a városi piacon
 • Nem drágul a tojás húsvétig
  Nem drágul a tojás húsvétig
 • Nem hosszabbítják meg a tanévet
  Nem hosszabbítják meg a tanévet
 • Ügyeletes gyógyászati szaküzleti rendszert hoznak létre
  Ügyeletes gyógyászati szaküzleti rendszert hoznak létre
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. április 2.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. április 2.
 • Továbbra is lehet horgászni a Palotavárosi-tavaknál és a Csónakázó-tónál
  Továbbra is lehet horgászni a Palotavárosi-tavaknál és a Csónakázó-tónál

Eseménynaptár

 • Továbbra sem látogathatók a játszóterek, a sportpályák és az Ős-sziget
  Továbbra sem látogathatók a játszóterek, a sportpályák és az Ős-sziget
 • Szirénapróbák április 6-án
  Szirénapróbák április 6-án
 • Hogyan tartsunk rendet otthon karantén idején?
  Hogyan tartsunk rendet otthon karantén idején?
 • Rövidesen elérheti az 1 milliót a világban az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma
  Rövidesen elérheti az 1 milliót a világban az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma
 • Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben.
  Betiltják a kutya- és macskahús fogyasztását a dél-kínai Sencsenben.
 • Újra hálózaton a napelemek
  Újra hálózaton a napelemek
 • Magyarok egy újabb csoportja térhet haza
  Magyarok egy újabb csoportja térhet haza
 • Kiemelten segítik az 1-es típusú diabéteszes gyerekeket
  Kiemelten segítik az 1-es típusú diabéteszes gyerekeket
 • Pályakarbantartás április 7-én és 8-án
  Pályakarbantartás április 7-én és 8-án