6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: Depresszió, Utazás Kiállítás és Oscar-nap a Barátság Moziban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Utazás kiállítás
Fehérvári programok a hétvégére: Depresszió, Utazás Kiállítás és Oscar-nap a Barátság Moziban

Mi még nem sopánkodtunk azon, hogy a tavasz első hétvégéjén milyen hideg lesz. Most sem tesszük, mert cserébe annyi és olyan program lesz, mint a legszebb tavaszi napokon. Van olyan, amiért ugyan Budapestig kell utazni (Utazás Kiállítás; BODY kiállítás), de olyan is akad, amit a fotelből tudunk élvezni (TV2, Techguru). Ezen felül Fehérváron koncertezik a Depresszió, mozikba került a megyénkben is forgatott Vörös veréb, míg a Barátság Moziban Oscar-napot tartanak.

Fehérváron túl: Utazás Kiállítás
Mikor?: Március 1-4., csütörtök-vasárnap
Hol?: Hungexpo, Budapest

Kicsit Székesfehérvár is, meg egyébként úgy nagyjából az egész világ: ez az Utazás Kiállítás. Az évente március elején, a budapesti Hungexpo területén megrendezett monstre kiállítás a mindenkori nyári félpanziós nyaralások hagyományosan legnagyobb foglalási időszaka: a rendezvény négy napja alatt szinte többen kötelezik el magukat egy családi nyaralásra, mint a szezonig hátralévő további hónapokban. De nemcsak külföld, hanem belföld is játszik, és ha így, akkor városunk standja sem hiányozhat. Azt már tudjuk, hogy nagyjából mit gondolnak Székesfehérvárról az ide utazók, de a csütörtöki megnyitó óta azt is, hogy tavaly 154 757 vendégéjszakával zárta Fehérvár az évet, ami 19 százalékos növekedés 2016-hoz képest. Vasárnapig tehát Utazás Kiállítás, ahol büszkén kihúzhatjuk magunkat a jól sikerült fehérvári stand mellett, de közben azért egy kicsit körbe is nézhetünk, hogy mi újság a világ egyéb tájain. Mert utazni jó és kell is.

 

Tévé: Techguru
Mikor?:
Március 3., szombat 10:35-11:05
Hol?:
TV2

A város egyik legjobb nője Alba. Már csak azért is, mert tökéletes. A szimpatikus 120 cm magas robottal munkanapokon lehet randizni az Alba Innovárban, de ezen a hétvégén az ország  tévénézői is közelebbi ismeretségbe kerülhetnek az alma-nagyságú szemekkel megáldott roppant kedves figurával, hiszen a TV2 Techguru című műsorának stábja a napokban forgatott vele. A félórás műsort a Super TV2-n is ismétlik vasárnap, de ha nem akarjuk elmulasztani, és büszkén ki akarjuk húzni magunkat a fotelban, hogy bezzeg Fehérvárnak ilyenje is van, akkor szombaton 10:35-től tapadjunk a képernyőre vagy a mediaboxra. Nagyjából ez vár majd ránk:

Workshop: Időgazdálkodás workshop
Mikor?: Március 3., szombat 14:00
Hol?: Kairosz Kultúrműhely

Gyerekként azt hisszük, hogy az arany, huszonévesen, hogy a részvény, aztán negyven körül már tudjuk, hogy az idő a legértékesebb dolog a világon. A kérdés már csak az, ki hogyan sáfárkodik azzal, ami ettől a perctől kezdve még a rendelkezésére áll. Nem jó kapkodni sem, hiszen akkor nem éljük meg a pillanatot, de a halogatás sem vezet sehova, mert csak gyűlnek az elintézendő feladatok. Netán a stabil középtempó lehet a megoldás, vagy mégis a spanyoloknak van igaza és mañana? Ki tudja? Kalincsák Tibor biztosan, hiszen a szombati ötórás workshop végére csak kilyukadunk valahova. Ha tehát szeretnél megtanulni jól bánni az időddel, de legalábbis megtudni azt, hogy mit nem csinálsz jól, szombat délutánra ne csinálj más programot.

Koncert: Depresszió
Mikor?: Március 2., péntek 20:00
Hol?: FEZEN Klub

A Depressziót sokáig a Kis Tankcsapdának is csúfolták. Kétségtelen, hogy az 1999-ben alapított zenekar mutat (némi) hasonlóságot a debreceni srácok zenéjével, de azért mára már talán kinőtték ezt a kategóriát. A Depresszió önálló, jól működő brand lett Magyarországon, rendre teltházas bulikat csinálnak legyen szó klubkoncertekről vagy fesztiválok színpadairól. Akinek szívügye a döngetős, headbangelős, de azért még nem patkóbélből hörgős metálzene, annak péntek estére ennél jobb programja nem is lehetne.

Mozi: Oscar-nap a Barátság Moziban
Mikor?: Március 4., vasárnap 09:00-
Hol?: Barátság Mozi

A Barátság Moziban nem cicóznak: ha lúd, legyen kövér, ha meg Oscar, akkor legyen meg az összes film - egyszerre. Na jó, ha nem is az összes, de a legfontosabbak mindenképpen. Aki úgy érzi, hogy a hó már teljesen elvágta a külvilágtól, de a hét utolsó napját mégis szakadatlan kulturálódással töltené, az legyen olyan kedves elfáradni a Barátság Moziba, ahol vasárnap reggel 9-től úgy nagyon sokáig zsinórban adják az idei díjkiosztón várhatóan jól szereplő filmeket. Ott lesz köztük természetesen a magyar jelölt is (15 órakor a Testről és lélekről), de a többi nagy esélyest is végig lehet nézni egyhuzamban. Az Oscarokat vasárnapról hétfőre virradó éjszaka adják át, az esélyekről korábban már írtunk ebben a cikkben, a moziban pedig ez lesz a pontos vasárnapi menetrend:

Mozi: Vörös veréb
Mikor?: Március 1-től
Hol?: Cinema City Alba

A film, ami valószínűleg arról marad örökre emlékezetes, hogy Jennifer Lawrence levetkőzik benne. Bár nagyon vártuk, meg hát a mi kutyánk kölyke (javarészt Magyarországon, és azon belül sok jelenetet Fejér megyében is forgattak, erről ebben a cikkben mi is megemlékeztünk), de úgy néz ki az eddig megjelent kritikák alapján, hogy nem ez az évtized filmje. Sőt. Persze láttunk már olyat, hogy a kritikusok alaposan megcibáltak egy filmet, amit a közönség végül mégis dollár százmilliókkal ismert el a pénztáraknál. A Vörös veréb itthon biztosan népszerű lesz, már csak a forgatási helyszínek miatt is. A 18-as karika sem véletlen: a vetkőzős pillanatok mellett a rendkívül véres jeleneteknek is szól a besorolás: a történet egy fiatal orosz kémnőről szól, aki országa legbrutálisabb kémiskolájának élnövendéke volt és most egy minden eddiginél veszélyesebb akcióra küldik.

Fehérváron túl: BODY kiállítás
Mikor?: Február 15-június 17.
Hol?: Komplex, Budapest

Időről-időre Magyarországra látogatnak mindenféle megakiállítások. Ezeket persze lehet szeretni, meg fintorogni is rajtuk, de tény: az erős marketinggel megtámogatott, alapvetően nagyon látványos show-k jelentősen megemelik a magyarok kiállításra látogató kedvét. Ebben az évben az egyik ilyen szuperkiállítás a BODY, melyet már két hete körbe lehet sétálni a budapesti Komplex kellemes hőmérsékletű pincéjében. Aki rászánja magát, készüljön fel: minden preparátum, amit itt lát, valaha élő, mozgó, érző és beszélő ember volt, akik haláluk után az orvostudomány számára ajánlották fel testüket. A BODY különlegessége ugyanis éppen ez: ismerjük meg a testünket és annak működését teljesen testközelből, annak természetes valójában, ne pedig egy biológia szertárban porosodó csontváz segítségével. A nagyjából másfél-két órás tárlatvezetés alatt másod--, harmadéves orvostanhallgatók kalauzolják a bámészkodókat, akik akár néhány centiméternyire is hajolhatnak egy egykor még működő bélrendszerhez, agyhoz vagy éppen férfi genitáliákhoz. A 12 tematikus helyszín csúcspontja az Embrió-terem, ahol az egyhetes magzattól egészen az újszülöttig nézhetjük végig, hogyan is alakul ki és formálódik az emberi élet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek