Cloudy4 °C
2020. november 26. csütörtök Virág
Menü
Házhozszállítás

Már mentik a békaéleteket Gántnál

Már mentik a békaéleteket Gántnál
Képünk nem a Gánt-Vérteskozma szakaszon készült (Fotó: greenfo.hu)

A plusz fokok megérkezésével feléledtek a békák is, és hogy mind kevesebben végezzék az aszfalton az autók kerekei alatt, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai vezetésével már hétfőtől elkezdték a békamentő kerítést felállítani a Gánt-Vérteskozma szakaszon. Óvodás és iskolás csoportokat is várnak békamentésre.

Itt a tavasz, az enyhüléssel az erdőben telelő kétéltűek, közöttük a békák megindulnak a téli rejtőzködő helyük felől a vizes szaporodó helyük irányába." – mondta el Klébert Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a Vörösmarty Rádió műsorában kiemelve, a békamentésre pedig azért van szükség, mert a vonulási útvonalukba sok helyen az ember beépített, jelesül egy aszfaltos utat, ahol rengeteg béka pusztul el gázolás miatt.

Gántnál helyi lakosok kezdeményezésére indult el néhány éve a mentési akció, a vérteskozmai Rádl Anikó kereste meg az igazgatóságot, vagyis ez a természetvédelmi akció remek példája a civil, alulról induló kezdeményezésnek. A békamentő kerítéseket hétfőn kezdték építeni az igazgatóság szakmai vezetésével és eszközeivel, valamint önkéntesek segítségével. 

Az erdő felőli oldalon, térdmagasságban kis kerítést húzunk fel több száz méter hosszúságban. Vonulás közben a békák beleütköznek a kerítésbe, így nem tudnak az útra menni, illetve vödröket ásunk a talajba, amibe pedig belepotyognak. A természetvédelmi aktivisták, hivatásosak és civilek naponta kétszer, reggel és este ellenőrzik a vödröket, illetve átviszik a vödrökben az állatkákat a másik oldalra, ott elengedik őket, így a békák tovább tudnak menni a szaporodó helyekig." – mesélte Klébert Antal az akcióval kapcsolatban.

Ha pedig egyszer átjutottak a békák, akkor már biztonságban vannak, a visszafordulás esélye nagyon kicsi, hiszen genetikailag kódolva van bennük az irány, hogy hova tartanak. A békamentés pedig egyben monitoring tevékenységre is alkalmas, az igazgatóság munkatársai folyamatosan számolják a mentett békákat, illetve feljegyzik, hogy azok milyen faj- és korösszetételűek. A jó hír pedig, hogy már most látszik a mentőakció hosszútávú áldásos hatása.

„Azt tapasztaljuk, hogy ahol több éve zajlik a mentés, ott egyre nagyobb a barna varangyok testmérete, vagyis van idejük megöregedni, nem halnak meg az autók kerekei alatt, ráadásul évről-évre növekedik is a számuk." – emelte ki Klébert Antal.

Hogy mettől meddig tart a vonulás az erősen időjárásfüggő. Ahogy a nemzeti park munkatársa is elmondta, egy évvel korábban ilyenkor már vonultak a békák, idén viszont később éledtek. Ami azonban szerencsés, hogy 2018-ban elég markánsan ért véget a tél, így jól be tudták határolni azt az időpontot, amikor el kellett kezdeniük a mentést. Az állatok létszámából pedig azt is látják, mikor van a csúcs és mikor cseng le a vonulás. Amikor pedig már nincsenek békák a vödörben, lebontják a kerítést, hiszen gondolni kell arra is, hogy ősszel visszafele is haladnak ezek a kisállatok, bár ez már nem olyan tömeges, mint a tavaszi vonulás.

„A békamentés nemcsak természetvédelem, hanem az ökonevelés része, és a káros beidegződések eloszlatásában is segítséggel van. Várunk iskolás, óvodás csoportokat a mentésre, hiszen ők még nagyon fogékonyak erre, ha pedig egy kisgyermek itt találkozik ezekkel az állatokkal, részt vesz ilyen akcióban, akkor biztosan más lesz a hozzáállása az állatokhoz, a természethez. Ilyenkor nem csak békamentés zajlik, hanem lehet velük beszélgetni, mesélni, ha pedig esetleg arra repül egy egerészölyv, vagy kopog a harkály, már van is téma. Nagy élvezettel vesznek részt a gyerekek a békamentésben, és ez legalább olyan fontos, mint az állatok megmentése." – mondta el Klébert Antal.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Újabb két fehérvári intézményben rendeltek el hatósági karantént
  Újabb két fehérvári intézményben rendeltek el hatósági karantént
 • Hatósági karantén újabb két fehérvári intézményben
  Hatósági karantén újabb két fehérvári intézményben
 • Fények és hangulatok köré épül az idei fehérvári Advent
  Fények és hangulatok köré épül az idei fehérvári Advent
 • Kezdetét vette az idei cipősdoboz akció
  Kezdetét vette az idei cipősdoboz akció
 • „Hagyomány - Érték - Minőség” - Elindult a Fejér Termék 2021 pályázat
  „Hagyomány - Érték - Minőség” - Elindult a Fejér Termék 2021 pályázat
 • Újabb védőeszköz-ellátmány érkezett a fehérvári szociális intézményekbe
  Újabb védőeszköz-ellátmány érkezett a fehérvári szociális intézményekbe
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. november 26.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. november 26.
 • Online ügyintézésre kérnek mindenkit a fehérvári szolgáltatók
  Online ügyintézésre kérnek mindenkit a fehérvári szolgáltatók

Eseménynaptár

 • Alkalmazottai több mint tíz százalékát bocsátja el a Disney
  Alkalmazottai több mint tíz százalékát bocsátja el a Disney
 • Tömegek váltanak elektronikus számlafizetésre a járvány miatt
  Tömegek váltanak elektronikus számlafizetésre a járvány miatt
 • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
 • Ózongenerátorokat ajándékoz a VIDEOTON a Fejér megyei mentőszolgálatoknak
  Ózongenerátorokat ajándékoz a VIDEOTON a Fejér megyei mentőszolgálatoknak
 • Folyamatos a célzott tesztelés az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben
  Folyamatos a célzott tesztelés az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben
 • Visszaigényelhetik a szálláshely-szolgáltatók bevételkiesésük 80 százalékát
  Visszaigényelhetik a szálláshely-szolgáltatók bevételkiesésük 80 százalékát
 • Speciális maszkokat készít a Karsai Holding Zrt
  Speciális maszkokat készít a Karsai Holding Zrt
 • Karanténba került a Ligetsori Óvoda egy csoportja
  Karanténba került a Ligetsori Óvoda egy csoportja
 • Fejérben 6528 a fertőzött száma
  Fejérben 6528 a fertőzött száma