Rain24 °C
2019. június 17. hétfő Laura
Menü

Kettlebell EB-re készül a 61 éves orvos!

60 év felett se kell félni attól, hogy súlyt vegyen kezébe az ember. Itt van például a székesfehérvári orvos, Óvári Attila, aki nemcsak súlyos girjákkal edzi testét, hanem minden esélye meg is van rá, hogy dobogós helyezést érjen el a májusi EB-n, amit kettlebell sportban rendeznek meg!

Nemrég hírt adtam arról, hogy Kecskeméten rendezik meg az IUKL Európa-bajnokságot, amelyen Kerekes Ferenc tanítványai is részt vesznek.. Városunkat (és a fehérvári klubot) hatan képviselik majd: Óvári Attila, Podolai Katalin, Kovács Bea, Mikus Gábor, Bíró Zoltán és Kerekes Ferenc. Közülük Óvári Attila és Podolai Katalin éremesélyes veterán kategóriában.

Óvári Attila már régóta készül arra, hogy megmutathassa az EB-n tudását. No, de, hogyan jutott el idáig? Mint mesélte: a 40-es évei közepére jelentős túlsúlyt halmozott fel, nem mozgott szinte semmit. 174 cm-es magassága mellett 103 kg-ot nyomott a mérleg, amikor ráállt. Vérnyomása és vércukra is magasabb volt a kelleténél, és a legkisebb terhelés is erős légszomjat váltott ki nála. Ezért döntött úgy, hogy életmódot  vált.

Kettlebell EB-re készül a 61 éves orvos!
Óvári Attila

A tervezett kalóriacsökkentéssel és a fokozatosan megkezdett futással két év alatt 36 kg-t sikerült fogynia: 67 kg lett. Terepfutó- és félmaratoni versenyeken vett részt, s tartotta a súlyát. Vérnyomása, vércukra rendeződött. Aztán észrevette, hogy csökken az izomtömege.

A kizárólagos kardió edzések mellett az állóképességem jó volt, de gyengének éreztem magam.” – emlékezett vissza – „Húzódzkodtam, fekvőtámaszoztam, de az egyedül végzett erősítés rendkívül unalmas volt, és nem is túl hatékony. Aztán az egyik könyvesboltban böngészgetve találtam rá a „Kezd el a kettlebellt” című könyvre. A módszer olyan szimpatikusnak tűnt, hogy azonnal edzéslehetőséget kerestem Székesfehérváron, és 2011. március elejétől elkezdtem tanulni Kerekes Ferenc RKC instruktornál. Heti kétszer jártam edzésre, és mellette a munkabeosztásomtól függően heti kétszer vagy háromszor 6-7 km-t futottam, lehetőleg terepen. A heti egy pihenőnapot persze megtartottam.”

Az új edzésnek köszönhetően testösszetétele jelentősen javult. Testsúlya 70 kg körül stabilizálódott, ugyanakkor 3 kg-os súlynövekedés mellett derékbősége csökkent. A kezdő 12 kg-os súlyt hamar felváltotta a 20 kg-os. A jól és fokozatosan felépített edzések mellett nem sérült meg, a kapitális izomlázakon kívül egyéb problémát nem észlelt. Sőt, korábbi váll panaszai is megszűntek. A köredzések is jól átmozgatták a medicin-labdával, a zsámolyon ugrálással, a saját testsúlyos szabadgyakorlatokkal, köteles edzésekkel fűszerezve. Így a terhelés változatosabb volt, harmonikusabb a fejlődés, és kisebb a sérülésveszély.

Kettlebell EB-re készül a 61 éves orvos!
Óvári Attila verseny közben

„A kettlebelles edzésrendszer legfőbb erényeit a törzs és mély hátizomzat alapos megerősítésében, valamint az állóképesség és robbanékonyság egyidejű fejlesztésében látom.” – jelentette ki Óvári Attila – „Az is jó, hogy ez a fajta edzés élvezetes, egyáltalán nem unalmas, valamint egyszerű eszközöket igényel és kis helyen is végezhető. A társaság tagjai, akik együtt edzenek, motiválják is egymást. Edzőnk képes minket átlendíteni a holtpontokon, jól látja, mikor vagyunk még tovább terhelhetők, vagy mikor jutottunk erőnk végére. Fejlődésünket rendszeresen elvégzett tesztekkel ellenőrzi, a hibákat korrigálja.”

Mivel az RKC rendszerben versenyzési lehetőség nincs, ezért új motivációként edzőjében úgy 5 évvel ezelőtt merült fel a girjasport versenyzés gondolata. A girja versenysport 12 kg-os, 16 kg-os, 24 kg-os és 32 kg-os súlyokkal dolgozik. A nők szakításban, a férfiak biatlonban (szakítás+lökés) és hosszú ciklusban versenyeznek. A szenior és kezdő kategória nőknél 12 kg-os súlyt, a felnőtt amatőröknél 16 kg-os súlyt, a profiknál 24 kg-os súlyt használ. Férfiaknál a szeniorok 60 év felett 16 kg-os súlyt, felnőtt amatőrök 24 kg-os súlyt, a profik 32 kg-os súlyt használnak.

A szakítás egy súllyal történik: egy szett 10 percet foglal magába, és egy kézváltást engedélyez. A lökés és hosszú ciklus (felrántás+lökés) férfiaknál 2 súllyal történik. A szett szintén 10 perc. A cél az, hogy a versenyző 10 percen belül minél több szabályos ismétlést hajtson végre.

Tudni kell, hogy e sportágban az orosz versenyzők dominálnak. Az én kedvencem nemhiába Iván Gyenyiszov – jegyzem meg -, aki hihetetlen eredményekre képes. 

 A girjasport edzések állóképességi és erőfejlesztő részekből és nyújtásból állnak össze. Ideális a heti 3 girja edzés és 3 futás. Különösen fontos a megfelelő törzsstabilitás, az ízületi mobilitás és a jó állóképesség.

Attilának 2014 májusában volt az első versenye: akkor csak szakításban. A lökés elsajátítása több, mint egy évet vett igénybe. Edzőjével (és csapatával) fokozatosan áttért a biatlon versenyzésre. Nemzetközi versenyeken is részt vettek Horvátországban, Zágrábban és Belováron. (Ahogyan a múltkor össze is foglaltuk eredményeiket.)

Kettlebell EB-re készül a 61 éves orvos!
Attila nagyon sok versenyen vett részt az utóbbi hónapokban

Attila Biatlonban a 2016 áprilisi Kecskemét Openen  2. helyet, a 2016 Zágráb Openen pedig 3. helyet ért el. Ezeket érzi a legjobb eredményeinek, mert itt nem volt korosztály szerinti szétválasztás. 2017 áprilisában a pécsi IGSF Európa-bajnokságon szenior kategóriában I. osztályú szintet ért el! Jelenlegi célja az idei májusi kecskeméti IUKL Európa-bajnokságon a dobogóra kerülés. Meg kell jegyezni, hogy itt szenior kategóriában komoly mezőny várható orosz, ukrán és lengyel versenyzőkkel.

„Foglalkozásom orvos, és a 61. évemben vagyok.” – mondta a kettlebelles –  Úgy éreztem, hogy elhízva, betegen nem lehetek hiteles, amikor betegeimnek életmódváltást, sportot javasolok, nem beszélve arról, hogy az egészségem a saját érdekem. A versenyszellem mellett ez is motivál.”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
  Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
 • Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
  Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
 • Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
  Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
 • Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar
  Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar

A hét embere

Eseménynaptár

 • Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
  Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
 • Horvát táncház a Kolo-val
  Horvát táncház a Kolo-val
 • Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
  Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
 • Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
  Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
 • Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
  Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
 • Növeli a kínai forgalmát a német vasút
  Növeli a kínai forgalmát a német vasút
 • Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
  Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
 • Egyre többen választják a szakképzést
  Egyre többen választják a szakképzést
 • Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
  Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
 • Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
  Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
 • Tovább bővült az új autók piaca
  Tovább bővült az új autók piaca
 • Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
  Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
 • Újabb béremelés az egészségügyben
  Újabb béremelés az egészségügyben