Clear sky28 °C
2019. június 25. kedd Vilmos
Menü

5+1 tipp, hogyan bánjunk jól a húsvéti nyuszival?

5+1 tipp, hogyan bánjunk jól a húsvéti nyuszival?
Óvatosan a simogatással! (Fotó: fieldnotesfromfatherhood.com)

Az élő állat nem játék, ezt mindenki tudja. Húsvét táján azonban sok olyan háztartásba kerül ideiglenesen nyuszi, akiknek eddig nem volt tapasztalata a kisállat tartásban. Íme néhány tipp, hogyan őrizzük meg a kis kedvenc testi épségét.

Létezik ma már nyuszibérlési lehetőség is azok számára, akik csak átmenetileg, a húsvéti ünnepek idejére fogadnának az otthonukba egy tapsifülest. Akár veszünk, akár bérelünk azonban, a kisállat egészsége a mi felelősségünk. Krepsz Gyöngyitől, a székesfehévári HEROSZ Állatotthon telephely-vezetőjétől kértünk tanácsokat, hogyan vigyázzunk az új családtagra.

1. Megbízható helyről vásároljunk!

Sokan hallottak már olyan esetről, amikor az ajándékba kapott törpe nyúl egyszer csak nagyobb lett, mint a ketrec. Hogy ezt elkerüljük, csakis megbízható állatkereskedésből szerezzünk nyuszit, ahol ideális esetben el is látnak bennünket a szükséges tanácsokkal.

2. Legyen helyük mozogni és elbújni is!

A nyuszik elhelyezését, ahogy a kutyusokét is, a méretükhöz kell szabni. "Ők is igénylik, hogy tudjanak mozogni, kell egy kis elkerített rész az udvaron, ahol szaladgálni tudnak. És szükségük van egy kis búvóhelyre is, amit naponta tisztítsunk ki. A házi nyúl az üregi nyúltól származik, ezért szeret rejtőzködni, elbújni. Ráadásul a hideget sem bírják jól a nyulak. Jó, ha a kis házikójuk akkora méretű, hogy a kis testükkel be tudják fűteni maguknak. Nincs szükségük fűtött helyiségre, de azért az éjszakai hidegektől kíméljük meg őket!"

 3. Fonnyasszuk meg a salátalevelet!

A legjobb, ha speciálisan nyulaknak összeállított tápot vásárolunk. Szeretik a friss, zöld növényeket is, de nagyon fontos, hogy amit leszedtünk, ne adjuk nekik rögtön oda! Akár a salátalevelet, vagy nagy kedvencüket, a gyermekláncfüvet, tyúkhúrt, mindig hagyni kell egy-két órát fonnyadni, mielőtt az állatok elé tennénk. Kerüljük a káposztalevelet, sárgarépát viszont kaphatnak, de ne felejtsük el, hogy nem az a nyuszi fő tápláléka.

A hideget nem bírják a nyuszik (Fotó: simple.wikipedia.org)
A hideget nem bírják a nyuszik (Fotó: simple.wikipedia.org)

4. Oltassuk be!

"A táplálásuk határozza meg azt, hogy egészségesek lesznek-e. Lényeges, hogy az ételükben legyenek megfelelően kemény részek, hogy kopjon a foga a nyulaknak. Emellett, aki élő állatot visz haza, annak az állatorvost is fel kell keresnie! Ne hanyagoljuk el a védőoltások beadatását, mert több szúnyog is terjeszt olyan betegséget, ami halálos lehet a nyuszira."

5. Ésszel simogassunk!

A szülők felelőssége megtanítani a kisgyerekeknek, hogyan nyúljanak hozzá egy kisállathoz úgy, hogy ne veszélyeztessék a testi épségét. "A kisgyerekek előszeretettel nyúlkálnak a szeméhez, meg a füléhez, ezt egyik állat sem szereti. A gyereknek először is azt kell megtanítani, hogy a hátát simogassa a nyuszinak. Soha ne érjen hozzá úgy, hogy az állat nem észleli a gyerek közeledtét, mert a kis állat is megijedhet.Ha felemeljük, a nyakszirtnél, fogjuk meg, úgy ahogy az anya is megfogja az állatkölyköket. Aztán támasszuk meg a lábát. Hogy ha elhúzódik vagy bebújik a helyére, akkor bizony nem szabad tovább abajgatni, ők sem bírják folyamatosan. De ha megbízható helyről hozzák el a nyuszit, ott azért általában hozzászoktatják már az emberi kézhez."

+1. Menjünk állatsimogatóba!

Talán a legjobb, ha a kisgyerek néhány órás öröméért nem viszünk haza élő állatot, hanem elmegyünk inkább egy nyuszisimogatóba. A húsvéti hétvégén több helyen van erre lehetőség, többek között a HEROSZ Állatotthonban is. A Takarodó úton húsvét hétfő délután 14 és 16 óra között dédelgethetik a nyuszikat a legkisebbek. 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Kitolták a határidőt - október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal
  Kitolták a határidőt - október végéig egyeztethetők az adatok a bankokkal
 • Nyáresti hangverseny - az Ars Musica várja a zenebarátokat
  Nyáresti hangverseny - az Ars Musica várja a zenebarátokat
 • Eltűnt tervrajzok – múzeumi foglalkozás az Ikarus kiállításon
  Eltűnt tervrajzok – múzeumi foglalkozás az Ikarus kiállításon
 • Parlami d’Amore - olasz nyáresti koncert a Belvárosban
  Parlami d’Amore - olasz nyáresti koncert a Belvárosban

A hét embere

Eseménynaptár

 • Keresztelő Szent János ünnepe - papokat és diakónust szentelt Spányi Antal
  Keresztelő Szent János ünnepe - papokat és diakónust szentelt Spányi Antal
 • Biztosítók - minél előbb be kell jelenteni a viharkárokat
  Biztosítók - minél előbb be kell jelenteni a viharkárokat
 • Hőség, aszály - 140 ember halt meg Indiában
  Hőség, aszály - 140 ember halt meg Indiában
 • Nyári „menetrend” - módosul a könyvtárak nyitvatartása
  Nyári „menetrend” - módosul a könyvtárak nyitvatartása