Clear sky18 °C
2020. szeptember 18. péntek Diána
Menü

Eldőlt: jövőre már nem a nyúl lesz a húsvét jelképe

Eldőlt: jövőre már nem a nyúl lesz a húsvét jelképe
2019-ben jön a húsvéti puli (Fotó: Google Plus/puli)

Húsvéti teve? Vagy húsvéti lajhár? Esetleg húsvéti tükörponty? Most még talán kicsit furcsának tűnik, pedig jobb lesz, ha megbarátkozunk ezekkel a szokatlan párosításokkal. A Nemzetközi Állatok Fórumán (IAF) döntés született: 2019-től minden évben másik állat lesz a húsvét jelképe. Jövőre a puli váltja az elmúlt évszázadokban megszokott nyulat, 2020-ra felkészül a zöld szemesostoros.

Máig tisztázatlan a húsvéti nyuszi eredete és az, hogy miképpen lett az egyik legfontosabb szimbóluma egy alapvetően keresztény ünnepkörnek. Egyes források szerint Németországból eredeztethető, ahol gyöngytyúkokat és tojásaikat ajándékoztak egymásnak az emberek az ünnep alkalmával. A gyöngytyúk németül Haselhuhn, rövidítve Hasel, míg a nyulat ezen a nyelven "Hase"-nak hívják. Könnyen elképzelhető tehát, hogy pusztán egy nyelvi félreértés okozta a tapsifüles jelenlétét a tavasz egyik legnagyobb ünnepénél. Ezen akart változtatni a Nemzetközi Állatok Fóruma (IAF). Egyelőre úgy tűnik, sikerrel. 

Az állatok jogainak védelmével, és az egyes fajok bürokratikus humanoid képviseletével foglalkozó szervezet még 1993-ban kezdeményezte a húsvéti nyúl szerepének és indokolatlan pozitív megkülönböztetésének felülvizsgálatát. Közel 25 éves jogi és tradicionális huzavona után másodfokon is döntést hozott a Kanári-szigeteken székelő IAF: 2019-től éves rotációban váltják egymást a húsvéti állatok. Az első öt év beosztása is elkészült, ennek értelmében

 • 2019-ben a puli,
 • 2020-ban a zöld szemesostoros,
 • 2021-ben a teve,
 • 2022-ben a kolibri
 • 2023-ban pedig a tükörponty lesz a húsvéti kedvenc.

A húsvéti nyúl és szimbólumrendszere elleni javaslatot még 1993-ban terjesztette a szervezet elé Rolanda Heidelsnütz, svájci állatvédő. A Zürichben élő, éppen ma 72 éves nő így értékelte a döntést:

– Nekem erről szólt az életem, most úgy érzem, boldog emberként halhatok meg – mondta a jogerős döntést követően. – Ne értsék félre, egyáltalán nem vagyok a nyulak ellen, kifejezetten szeretem a tapsifüleseket, persze leginkább sok rozmaringgal és enyhén borsosan. De lássuk be: a világ igazságtalansága lenne, ha csak ez a kis répazabáló lenne évről évre a figyelem középpontjában. Annyi csodálatosan szép állat létezik, és miért is ne ismerhetnénk meg őket? Itt van rögtön a kafferbivaly, ami elsőre eszembe jut. Van olyan, akit nem töltene el örömmel, hogy egy kis kafferbivalyka tojja a hímestojást az egyik húsvétvasárnapon? Vagy miért is ne lehetne egyik tavasszal csoki keresztespókot kapni a hipermarketekben? Egyenlőséget az állatoknak!

Rolanda Heidelsnütz a döntés után nyilatkozott az IAF TV-nek (Fotó: IAF TV)
Rolanda Heidelsnütz a döntés után nyilatkozott az IAF TV-nek (Fotó: IAF TV)

Hatalmas siker és egyben a magyar állatlobby erejét mutatja, hogy már rögtön az első évben egy tipikusan Magyarországhoz kötődő kutyafajta váltja a húsvéti nyulat. Elsőre talán furcsának tűnhet majd 2019-ben, hogy az eddig megszokott nyuszik helyett mindenhol a bohókás pulikutya tűnik fel, de a Minden Pulit Képviselők (MiPuKé) helyettes alelnöke szerint a loncsos kutyafajta nem érdemtelenül nyerte el a címet.

– Régóta téma a MiPuKé-ban, hogy a pulit miért szorítják háttérbe – mondta Torma Jenő, pulitológus. – Nekünk a 2019-es húsvét egy teszt is lesz egyben. Ha a közönség itthon és a világ többi országában is jól fogadja a pulit, mint egy ilyen kaliberű ünnep jelképét, jól fogynak majd a csokipulik, a gyerekek pedig plüsskutyust kérnek húsvétra, és megugrik a pulitenyésztők forgalma, akkor a magunk részéről nyitottak vagyunk az évi rendszeres puliünnep bevezetésére is. Úgy gondoljuk, hogy a puli különleges kutyafajta, és többre rendeltetett annál, hogy egyszerű pásztorkutyaként könyveljék el. Szerencsére kezdeményezésünk mögé állt a világ legnagyobb közösségi portáljának alapítója is, hiszen a Facebook tulajdonos Mark Zuckerberg maga is egy ilyen kutya tulajdonosa. Terveink szerint a puliünnep éppen ezért minden év január 10-én lenne, Mark kutyájának születésnapján.

Mark Zuckerberg és Beast, a puli (Fotó: PCWorld)
Mark Zuckerberg és Beast, a puli (Fotó: PCWorld)

A húsvéti nyúl megszűnésével komoly átalakításra lesz szükség az édességiparban is. Az eddig megszokott csokimikulás és csokinyuszi formák mellé évről évre új állatfigura kiöntésére szolgáló mintákat kell elkészíteni. A csokoládéipar jelentős szereplői éppen ezért sem fogadták kitörő örömmel a vasárnapi döntést. Az Édességipari Szakkollégium több szereplője is a helyszínen követte az eseményeket, köztük volt Gombár Norbert, a Kenderestordai Csokimanufaktúra tulajdonosa is. 

– Csokipuli? Ki hallott már ilyen baromságot! – zsörtölődött a családi csokiüzem vezetője. – A mi forgalmunk jelentős részét ebben az időszakban a csokinyuszik hozzák. A piaci szereplők pontosan tudják, hogy a csokoládéból készült nyulak ilyenkor az eladások 85 százalékát jelentik, a maradék 15 százalékon osztoznak a szintén édességből készült bárányok, csibék és tojások. Jövőre mi lesz? Csokipuli? Csokicsont? Csoki-kutyagumi? 

A húsvéti nyúl nem mindenkinek okozott örömöt (Fotó: Today Show)
A húsvéti nyúl nem mindenkinek okozott örömöt (Fotó: Today Show)

A húsvéti ünnepkör ezzel együtt jelentősen átalakul majd. Ilyen radikális változásra még nem volt példa korábban, egyetlen hosszú évszázadok alatt kialakult hagyomány esetében sem. Terebéc Judit szerint a szokatlan helyzet izgalmas feladat elé állítja a szülőket és a gyerekeket egyaránt.

– Az eddigi nyuszis mesék és történetek egy pillanat alatt okafogyottá válnak jövőre – jelentette ki a néprajz-kutató. – Különleges feladat lesz a családoknak, hogy az eddigi aranyos, szőrös kis lények helyett 2020-ban például a szabad szemmel nem is látható zöld szemesostorost személyesítsék meg a gyerekeknek. Semmi sem lehetetlen, és attól szép a világ, ha változik. Meg hasonlók.

A gyerekek megosztottak a kialakult helyzettel kapcsolatban. Mongárka Ilona, a székesfehérvári belvárosban sétáló második osztályos tanuló így értékelte a húsvéti nyúl megszűnését:

– Engem már úgyis csak maximum 2-3 évig érintett volna a húsvéti nyúl legendája – mondta a 7 éves kislány. – Még elhiszem, hogy a nyuszi hozza a tojásokat, de a nővérem már tanulta biológia órán, hogy ezek az állatok valójában emlősök és nem tudnak tojásokat tojni. Pláne nem pirosakat.

Még hisz a nyusziban, de már minek? (Fotó: IAF News)
Még hisz a nyusziban, de már minek? (Fotó: IAF News)

(Tanulság: A cikk nyomokban igazságot is tartalmaz, jelentős része azonban ordas kamu. Ilyen az, amikor április 1-je húsvétvasárnapra is esik.)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Égbolttúra - minden pénteken a Terkán Lajos Csillagvizsgálóban
  Égbolttúra - minden pénteken a Terkán Lajos Csillagvizsgálóban
 • Orbán: országszerte tízezer ágy áll rendelkezésre
  Orbán: országszerte tízezer ágy áll rendelkezésre
 • Koronavírus - világszerte több mint 30 millió fertőződt
  Koronavírus - világszerte több mint 30 millió fertőződt
 • Orbán Viktor: Napi ezer felett várható az új esetek száma
  Orbán Viktor: Napi ezer felett várható az új esetek száma
 • Orbán: holnap dönthetnek a hitelmoratóriumok ügyében - lesz elég hőmérő az iskolákban
  Orbán: holnap dönthetnek a hitelmoratóriumok ügyében - lesz elég hőmérő az iskolákban
 • Rétvári: több mint 200 új anyaggal bővült a tiltott dizájnerdrogok listája
  Rétvári: több mint 200 új anyaggal bővült a tiltott dizájnerdrogok listája
 • Alzheimer világnap - fehérvári programok
  Alzheimer világnap - fehérvári programok
 • Zarándoklat - megszépült a Mária-szobor környéke
  Zarándoklat - megszépült a Mária-szobor környéke

Eseménynaptár

 • Átadták az új Duna-hidat - Orbán: Európa ma Közép-Európában épül
  Átadták az új Duna-hidat - Orbán: Európa ma Közép-Európában épül
 • Lábtenisz - sztárok jótékonykodnak a Szent György Kórház Szülészetéért
  Lábtenisz - sztárok jótékonykodnak a Szent György Kórház Szülészetéért
 • Éhen halnak - adakozásra kéri a milliárdosokat az Élelmezési Világszervezet
  Éhen halnak - adakozásra kéri a milliárdosokat az Élelmezési Világszervezet
 • Ünnepség - átvette gyémántdiplomáját Sipos Vilmos Székesfehérváron
  Ünnepség - átvette gyémántdiplomáját Sipos Vilmos Székesfehérváron
 • Forgalomkorlátozás - vadat gázolt egy autó Pátkánál
  Forgalomkorlátozás - vadat gázolt egy autó Pátkánál
 • Tisztújítás - Radetzky Jenő vezeti tovább a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát
  Tisztújítás - Radetzky Jenő vezeti tovább a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát
 • Maszkviselés - szigorodnak a szabályok Budapesten
  Maszkviselés - szigorodnak a szabályok Budapesten
 • Befogadlak - milliárdok az egyházi szociális ellátórendszer bővítésére
  Befogadlak - milliárdok az egyházi szociális ellátórendszer bővítésére
 • Kényelmes és biztonságos - véglegesen megmarad a telefonos gyógyszerfelírás
  Kényelmes és biztonságos - véglegesen megmarad a telefonos gyógyszerfelírás
 • Koronavírus-teszt - csak azoknak kerül pénzbe, akik maguk végeztetik el
  Koronavírus-teszt - csak azoknak kerül pénzbe, akik maguk végeztetik el
 • Kulturális Örökség Napjai – több időpont és csoport is betelt
  Kulturális Örökség Napjai – több időpont és csoport is betelt
 • Rejtett kincsek - folytatódnak az ingyenes városnéző túrák Fehérváron
  Rejtett kincsek - folytatódnak az ingyenes városnéző túrák Fehérváron
 • Hagyomány, érték, minőség - Megyenap Etyeken
  Hagyomány, érték, minőség - Megyenap Etyeken