5 évnél régebbi cikk

Ingyenes anyajegyszűrés csütörtökön Fehérváron - megelőzhető a leggyorsabban terjedő rák
Fehérvár Médiacentrum fotója
femina.hu
Ingyenes anyajegyszűrés csütörtökön Fehérváron - megelőzhető a leggyorsabban terjedő rák

Az anyajegy megléte nem jelent bajt, ám az úgynevezett festékes anyajegyek rendszeres vizsgálata életet menthet. Csütörtökön ingyen nézethetjük meg magunkat az Alba Plaza előtti szűrőbuszban.

Egy átlagos felnőtt testén körülbelül 80-100 anyajegy van, amelyek többsége soha, semmilyen zavart nem okoz, együtt élnek velünk, és eltávolításuk szükségtelen. Baj akkor van, ha ezek az úgynevezett festékes anyajegyek hirtelen nőni kezdenek, megváltozik a színük, a felszínük, esetleg gödrös lesznek vagy megvastagodnak. A legtöbb rendellenes elváltozás ugyanis figyelmeztető jel lehet: testünkben halálos folyamatok zajlanak.

A melanóma, a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok csak mintegy három százalékát teszi ki, mégis ez a legveszélyesebb, mert agresszívan terjedő áttéteket okoz, amelyek elsősorban a tüdőben, a májban, de akár az agyban is megjelenhetnek. Így kiemelten fontos a korai felismerése. 

Április 5-én, csütörtökön az Alba Plaza elé érkezik az Egészséges Magyarországért program országjáró szűrőbusza, ahol 10 és 16 óra között ingyenesen kérhetjük a festékes anyajegy szűrését!

A melanómára is igaz, hogy túlélési esélyei csak a kezdeti stádiumban reálisak, áttét esetén akár már hat hónap alatt is végezhet áldozatával. Magyarországon az elmúlt tíz évben az ilyen megbetegedések előfordulása a másfélszeresére nőtt, de számuk sajnálatos módon az egész világon szaporodik, ám ez a számbeli növekedés elsősorban a fehér bőrű lakosságot érinti. A melanoma kiváltó okaként leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását említik, de közrejátszik ebben a napozási szokások megváltozása, és a túlzásba vitt szoláriumozás is.

Kinek ajánlott az anyajegyszűrés?

Mindenkinek, évente rendszeresen. Különösen ajánlott az anyajegyszűrés, akiknek:

  • már volt a bőrén rosszindulatú elváltozás,
  • sok és nagy, egyenetlen felszínű, sötét anyajegye van,
  • családjában, rokonságban halmozottan fordul elő bőrrák,
  • egyéb súlyos, például immunbetegsége miatt szed gyógyszert,
  • sokat napozik, szoláriumozik, vagy szabadban dolgozik, vitorlázik.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek