Fair10 °C
2021. február 27. szombat Ákos, Bátor
Menü
Házhozszállítás

Egy fehérvári sminkes Afrikában

Mit keres egy törékeny fehérvári lány Afrikában? Hogyan lehet kisminkelni egy fekete bőrű nőt? Miért kell más alapanyagokkal dolgozni ott, ahol nagy a forróság? Miért fontos a bőrtípus meghatározása és a megfelelő színválasztás?

Csetényi Szandra hat éve foglalkozik sminkeléssel. Eleinte csak hobbinak indult az arcfestés iránti érdeklődés, majd szépen lassan hivatássá változott.

Egy fehérvári sminkes Afrikában
Csetényi Szandra munka közben (Csetényi Szandra)

Kiskoromban én is ellopkodtam anyukám sminkkészletét és kipróbáltam magamon, ám az első meghatározó élményem a festékekkel kapcsolatban felnőtt koromban történt egy kozmetikai termékekről szóló bemutató során.” – árulta el Szandra – „A bemutató a része volt a sminkelés is, és az a rengeteg sminkes eszköz, az ecsetek, a szemhéjporok, rúzsok és a rengeteg szín, amit kipakoltak elénk az asztalra, ámulatba ejtett. Minden részvevőnek készítettek egy sminket az előadók, és akkor döntöttem el, hogy szeretném megtanulni ezt a szakmát.”

Egy fehérvári sminkes Afrikában
Szandra egyik munkája (Fotó: Csetényi Szandra)

Szandra vendégei, ha kifejezetten valamelyik speciális alkalom kapcsán mennek hozzá, akkor általában kicsit visszafogottabb, de szépítő sminket választanak. Nagyon sok menyasszony keresi például fel, akiknél elvárás, hogy a nagy nap alkalmából friss, üde hatású, gyönyörű bőrt varázsoljon, amelyhez kissé szemhangsúlyosabb smink illik – ám a vörös rúzs a legtöbbször már nem illik az összképbe.

Persze vannak kivételek, és azzal sincs baj, sőt! Én azt vallom, hogy a sminkelésben nincsenek kőbe vésett szabályok, mindenki nyugodtan viselheti a saját stílusának megfelelő sminket, hiszen ha ő jól érzi magát benne, azt mások is észreveszik.” – véli Szandra.

 

Egy fehérvári sminkes AfrikábanA lényeg, hogy a hölgyek jól érezzék magukat a kész sminkben (Fotó: Csetényi Szandra)

Az alapanyagokkal kapcsolatban viszont nincsen kompromisszum: a sminkes szerint kizárólag a legjobb minőségű termékekkel szabad dolgozni, mert egy sminknek nem csak szépnek, hanem tartósnak is kell lennie! (Gondoljunk csak egy menyasszonyra, aki sír, aki sok-sok puszit oszt szét a vendégek között, aztán eszik, iszik, táncol, s mégis tartania kell a sminkjének másnap hajnalig.)

A téli időszakot egyébként mindenképpen holt szezonnak lehet nevezni a sminkelés terén. Bár ekkor is van báli szezon, szalagavatók, ide tartozik a halloween vagy a farsang, de mégis sokkal pörgősebb a nyári időszak a sok esküvő, a menyasszonyok miatt. Szandra kedvenc időszaka a farsang, mert ekkor aztán kiélheti kreativitását, ahogy erről írtam is legutóbb.

Egy fehérvári sminkes Afrikában
Smink előtt - és után (Fotó: Csetényi Szandra)

Majd elárulta, hogy a fiatalabb korosztály sokkal merészebb és bevállalósabb a sminkelés terén. Ők még kísérletezőbbek az arcukat illetően, és persze még minden jól áll a kifogástalan bőrükön. Egy érettebb bőrön már tudni kell, hogy milyen színekhez nyúlhat a mester, és meddig mehet el, hogy a végeredmény szép legyen, ne pedig közönséges.

Természetesen más a helyzet, amikor egy fotózáshoz készül a smink.

Egy fehérvári sminkes Afrikában
Készül a smink a fotózáshoz (Fotó: Csetényi Szandra)

„Én csinálok sminkfotózást is, ezért pontosan tudom, hogy a fotókra sokkal erőteljesebb, látványosabb sminkek szükségesek annál, mint amit alkalomra készítenénk.” – mondja Szandra – „Ilyenkor azért a vendégeim is bevállalósabbak, hiszen sminkfotózásra általában azért jönnek, hogy valami különlegeset hozzunk ki az arcából, amit ha magának nem is készítene el még egyszer, de később visszanézhesse a képeken.

Egy fehérvári sminkes Afrikában
Smink előtt és után (Fotó: Csetényi Szandra)

Szandra természetesen magát is ki szokta sminkelni – ahogy a legtöbb nőtársa -, ám a mindennapokban általában kevesebb sminkszert használ. A látványosabb színeket inkább alkalmakra tartogatja.

A smink elkészítésekor a sminkes mindig két dolgot vesz figyelembe a vendég bőrével kapcsolatban. Az első a bőrtípus, hogy mennyire száraz vagy esetleg zsírosodásra hajlamos, s ennek megfelelően használ alapozót, púdert, vagy primert az alapozás előtt. Ez azért fontos, hogy az elkészült smink ne csak szép legyen, hanem tartós is.

Egy fehérvári sminkes Afrikában
Fontos a bőrtípust is figyelni sminkeléskor (Fotó: Csetényi Szandra)

A másik fontos dolog a megfelelő szín kiválasztása. Ez néha nem könnyű feladat. Ezt Szandra a tanácsadásain is mindig megmutatja, hogy hogyan választhatjuk ki a helyes színt magunknak. A smink további részeinél is fontos a helyes színválasztás: gondoljunk csak a szemöldökre, a szemhéj púderekre vagy rúzsokra. Ezeket mind meghatározzák arcunk természetes színei, vagy akár a hajunk árnyalatai. Érdemes mindezzel tisztában lennünk, hogy szép, harmonikus sminket tudjunk készíteni magunknak.

A fekete bőrű hölgyeket teljesen más sminkelni, mind a színeket, mind a technikát illetően. Gondoljunk csak a kontúrozásra, vagy más néven csontosításra, ami manapság elég divatos.

Egy fehérvári sminkes Afrikában
A fekete bőrű hölgyeket teljesen más sminkelni (Csetényi Szandra)

Mi, fehér bőrűek a sötétebb színekkel, barna szín használatával tudjuk elérni, hogy az arcunk vékonyabbnak, csontosabbnak tűnjön.” – mondta a szakértő – Egy fekete bőrű hölgynél ennek pont a fordítottja történik. Világos színt használok oda, amit ki szeretnék emelni az arcán. Nevezhetjük ezt akár egy inverz technikának is.”

És, hogy miért jöttek szóba a fekete bőrű hölgyek? Mert Szandra élt, dolgozott sminkesként Afrikában is!


Egy fehérvári sminkes Afrikában
Szandra egyik munkája - Afrikából (Fotó: Csetényi Szandra)

Mint mesélte: Afrikába, Ghánába az akkori barátjával ment ki, akit felkértek egy dokumentum film forgatásra. Így négy hónapot tölthettek Ghána fővárosában, Accrában. Ezt a fiatal lány a maga számára is egy lehetőségként fogta fel, és kis gyakorlás után már neki is lettek munkái, vendégei. „Nagyon más őket sminkelni. Egyrészt sokkal sötétebb a bőrük, ezért tőlünk teljesen eltérő színeket használnak, s más az arcformájuk is.” – osztotta meg velem tapasztalatait – „Sőt még az alapanyagok terén is van különbség. Az itthonról hozott termékeim nem igazán váltak be az ottani nagy melegben, így ott is vásároltam egy két fontosabb eszközt, például alapozót. Elsőre azt gondolnánk, hogy a fekete nők nemigen járnak sminkeshez, ám ugyanolyan fontos számukra is a smink. Ezt persze leginkább maguknak készítik, de aki megteheti, előszeretettel jár szakemberhez ugyanúgy, mint a magyar hölgyek.”

Egy fehérvári sminkes AfrikábanA néger hölgyek is nagyon szeretnek sminkelni (Fotó: Csetényi Szandra)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár