Fair30 °C
2021. június 19. szombat Gyárfás
Menü
Házhozszállítás

Több székesfehérvári érintettje is van a társasházi csalásoknak

Több székesfehérvári érintettje is van a társasházi csalásoknak
Valószínűleg csalók próbálkoznak Székesfehérváron (Fotó: szekesfehervar.hu)

Volt, aki elzavarta a próbálkozókat, amikor azok biztosítékcserét ajánlottak vélhetően csalási szándékkal. Korábbi cikkünk kapcsán több ügy is napvilágra került.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, vélhetően csalók járják a fehérvári társasházakat, majd biztosítékcserére tesznek ajánlatot, és ehhez előleget is kérnek a lakóktól, ám a munka elvégzését csak az őszre ígérik. A témához Facebook-oldalunkon folyamatosan érkeznek a hozzászólások, amelyekből kiderül, a város több területén is előfordultak hasonló esetek.

Egyik kommentelő szerint a Sarló utcában is jártak a biztosítékcserét ajánló vállalkozók. A Fehérvár televíziónak Kovács Mária, egy Mancz János utcai érintett azt mondta: erőszakos és modortalan volt az ajtaján bekopogó férfi, egyáltalán nem keltette hiteles szakember látszatát, a biztosítékcserét pedig rá akarta erőltetni. „Azt mondta, hogyha nem cserélek, abból tűzeset származhat. Én a csere anyagi vonzata után kérdezősködtem, amikor belépett a lakásba, felnézett a berendezésre, és azt mondta, hogy a négy biztosíték negyvenezer forintba kerül. Én ezt abban a pillanatban sokalltam, megkérdeztem újra, hogy kötelező-e a csere, ekkor az úriember már egy kicsit ingerülten válaszolt, hogy de ebből vannak a tűzesetek. Ám végül elmondta, hogy nem kötelező, így én megköszöntem, és az úr tulajdonképpen sértődötten távozott.” - mesélte Kovács Mária.

Hasonló jellegű problémákkal rendszeresen fordulnak a lakók a Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. Czifra-Szabó Judit, a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Hatóságának osztályvezetője azonban azt mondta: biztosítékcserével kapcsolatos konkrét panasz ezidáig nem érkezett a hozzájuk. A szakember azt kéri: fenntartásokkal kezeljük az ilyen jellegű megkereséseket, és lehetőleg ne írjuk alá a szerződést!

„Hogyha aláírtuk, illetve hogyha már esetleg pénzt is fizettünk ki, akkor a jogorvoslati megoldásként a pénzünk visszatérítésére lehetőség van, mert üzleten kívüli kereskedelmi tevékenységről van szó, 14 napon belül elállási jogunkkal élni a cég felé, tehát írásban kell ezt közölnünk, ebben az esetben ugye kérhetjük a kifizetett összeget, hogyha azonban ez nem teljesül, akkor a békéltető testület vagy a bíróság tud segíteni ebben az ügyben.” - emelte ki Czifra-Szabó Judit.

A Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben felmerül bűncselekmény lehetősége, akkor a lehető legrövidebb időn belül értesítsük a rendőrséget, hiszen csak bejelentés, vagy feljelentés alapján tudnak segíteni.

„A Fejér Megyei Rendőrkapitányságon a kérdéses témával összefüggésben jelenleg nincsen folyamatban büntető eljárás, azonban ennek ellenére mindenképpen szeretnénk óvatosságra inteni a lakosságot, és arra kérünk mindenkit, hogy minden esetben győződjenek meg arról, hogy az idegen, aki az ajtajukon kopogtat az valóban az-e, akinek mondja magát, és lehetőség szerint soha ne engedjenek be idegeneket az otthonaikba!” - mondta el Sipos Mónika szóvivő.

A Fehérvár Televízió ügyvédet is megkeresett az ügy kapcsán, aki szerint a szerződés valós is lehet, nehéz megállapítani, hogy valóban csalásról van-e szó. „Felmerülhet adott esetben a csalás. Ha a vállalkozó a munkát, amit rögzített, és amiért egyébként átvett előleget, nem végzi el. Ha viszont ezt a munkát elvégzi, akkor akkor nem csalás.” - emelte ki dr. Várhelyi Tamás ügyvéd

Arra azonban, hogy csalásról van szó vagy sem, a vállalkozó által tett ígéret szerint szeptemberben derül csak fény.

A Fehérvár Televízió összeállítása a téma kapcsán:

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Életbe lépett a hőségriasztás
  Életbe lépett a hőségriasztás
 • Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
  Az év egyik legjelentősebb hazai beruházását jelentette be a LEGO
 • Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
  Ma újra pályára lép a magyar labdarúgó válogatott
 • Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
  Újra a városban mérkőznek meg a régió legjobb fagyijai
 • Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
  Június 23-ig még lehet nevezni a Borsókóstolóra
 • „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
  „A hit kiárusítása” – Somogyi Viktória dokumentumfilmje újra Fehérváron
 • Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
  Vízosztás lesz Székesfehérváron és klímatizált helyiségeket is rendelkezésre bocsájt az Önkormányza
 • HÍRADÓ 2021. június 18.
  HÍRADÓ 2021. június 18.

Eseménynaptár