Partly cloudy27 °C
2019. augusztus 23. péntek Bence
Menü

Április 23-tól kezdődik a központi szúnyogirtás

Április 23-tól kezdődik a központi szúnyogirtás
Földi és légi úton egyszerre zajlik majd a biológiai lárvagyérítés (Fotó: zoom.hu)

Az idén a tavalyinál másfél hónappal korábban már április 23-án, hétfőn kezdődik az országos szúnyoggyérítési program. A vérszívók ellen a tenyészőhelyeken lépnek fel egy környezetbarát, úgynevezett biológiai eljárással. A Velencei-tónál csütörtökön kezdik meg a szúnyoglárvaírtást.

Az elmúlt hét esős és napsütéses időjárása különösen kedvez a szúnyoglárvák fejlődésének. Azzal, hogy a katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítést ilyen korán megkezdik, még lárvaállapotban, kifejlődés előtt lehet csökkenteni a "csipőszúnyogok" számát -  közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A biológiai eljárás során egy baktérium által előállított fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a szúnyogok tenyésztőhelyeire. Ez a fehérje - amelyet nagyobb kiterjedésű vízfelületeken, például a Velencei tónál, vagy a Tisza-tónál repülővel, a kisebb vízfelületeknél pedig nagynyomású permetezővel juttatnak ki - teljesen ártalmatlan az emberekre, állatokra és növényekre, kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el.

Április 23-tól földi és légi úton egyszerre zajlik biológiai lárvagyérítés, 6300 hektárnyi vízfelületet érintve. Hétfőn a Duna mosonmagyaróvári részénél, kedden a győri és soproni térségben, valamint Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye vízfelületein kezdik a munkát. Szerdán az Ipolynál és a Tisza-tavon, csütörtökön a Dunakanyarban, a Csepel-szigeten és a Velencei-tónál, szombaton pedig a Duna és környékbeli vízfelületek mohácsi részénél lépnek fel az éppen kifejlődő szúnyoglárvák ellen.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár