5 évnél régebbi cikk

Öt tipp, hogyan csempészd bele a népviseletet a mindennapokba!
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Öt tipp, hogyan csempészd bele a népviseletet a mindennapokba!

Április 24-e a Népviselet Napja. A hagyományokat persze nem csak ezen a napon ápolhatjuk, hanem bármikor máskor az év folyamán. A divattervezők kreativitásának köszönhetően a népi motívumok, fazonok és stíluselemek a lehető legváltozatosabb módon köszönnek vissza a trendi darabokról is. Íme néhány ötlet, hogyan jeleníthetjük meg őket a hétköznapi viseletünkben.

A Népviselet Napján iskolások és óvodások öltöznek országszerte hagyományos viseletbe, előkerülnek a kékfestő szoknyácskák, fehér ingek, hajszalagok... A gyerekek még csak most tanulják, miért is fontos, hogy ne feledkezzünk el kultúránk alapjairól. Felnőttként pedig az alaptudást tovább cifrázhatjuk: hordjuk a népviselet egyes elemeit divatos formában! Például az alábbi öt módon:

1. Rakott szoknya

A rakott szoknya, hát még ha virágos is, igazán népies stílust idéz. Szinte várjuk, ahogy viselője lendületesen pörögve táncra perdül benne. A divatmárkák idei tavaszi kínálatában előkelő helyet foglal el a rakott szoknya. Szóval ha régi magyar stílust és a legújabb világtrendet szeretnénk ötvözni, ezt szerezzük be először!

2. Kékfestő ruhák

A kékfestő szoknya: alapdarab. De ebből a gyönyörű vászonból mást is ki lehet ám szabni! Bucsuházy Piroska fővárosi divattervező egészen különleges nőiruha-kollekciót álmodott meg belőle, szexitől az elegánsig mindenféle fazon megtalálható közöttük. És az a legjobb bennük, hogy ez a szín bizony mindenkinek jól áll!

3. Kalocsai hímzés minden mennyiségben

A kalocsai hímzéssel díszített pénztárcák, kulcstartók, telefontokok, pamutpólók, farmernadrágok és farmerdzsekik és még sorolhatnánk, tulajdonképpen szinte elcsépeltnek számítanak már. Legalábbis ha azt vesszük, hogy minden kirakodóvásár, webshop és legátlagosabb ruhaüzleteket is tele vannak vele. Lehet, hogy nem ez a legkreatívabb módja már a népies stílus és a trend ötvözésének, viszont nem véletlenül bukkan fel mindenhol. Ugyanis egész egyszerűen megunhatatlanul gyönyörű, és összetéveszthetetlenül magyar.

4. Szalagot a hajba!

Röppenő hajfonatok, szélben lebbenő színes szalagok - ez az egyik első kép, ami a néptáncos lányokról eszünkbe juthat. Na, ez az a hajviselet, amit aztán tényleg le lehet másolni modern módon, és ezerféleképpen variálni. Íme néhány változat:

 Akár így is:

5.Hordozzunk benne babát!

Matyó mintás babahordozó? Ilyet sem látni minden nap. Viszont ennyire menő módon csomagolt pelenkás babapopsi biztos, hogy nem létezik még egy! Magyar találmány, természetesen.  A feltétele persze, hogy legyen hozzá gyerek is, akit cipelhetünk...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek