Clear sky14 °C
2020. március 29. vasárnap Auguszta
Menü

Amikor a frakk a nyerő - április 25. a pingvinek világnapja

Amikor a frakk a nyerő - április 25. a pingvinek világnapja
A világ legelbűvölőbb élőlényei: a pingvinek (Fotó: dodskypict.com)

Csak nem gondoltátok, hogy mindenki kedvenc totyogós madarai ne kapnák meg a maguk kis napját? Április 25-öt évek óta a pingvinek világnapjaként tartják számon, amit - valljuk be - meg is érdemelnek, ugyanis az állatkertek sztárjai fura mozgásukkal és kedves kis frakkjukkal emberek millióinak szívébe lopták be magukat.

Manapság már mindennek van világnapja, kezdve az olyan jópofáktól, mint a kézmosás világnapja, a parkettacsiszolás világnapja vagy a törölközők világnapja. Így figyeltem fel a pingvin-tudatosság napjára (Penguin Awareness Day), amely január 20-a, és a pingvin világnapra (World Penguin Day), amely pedig április 25-re esik. A pingvin-tudatosság napja elsősorban erkölcsi ünnep, amely a pingvinek életét állítja példaképül az emberek elé, míg a pingvin napon egyszerűen csak megünnepeljük az elegáns állatkákat.

Az ünneplők ezen a napon fekete nadrágot és fehér inget öltenek, piros nyakkendővel megspékelve. Ételük pedig nem is lehet más, mint sushi, garnélarák és tintahal, illetve tipegve járnak, mint a pingvinek.

Kezdésnek: Mit kell tudni a pingvinekről?

A pingvin egy szárnyas, ám repülni képtelen aranyos madárka, aki - mint tudjuk - mindig az alkalomhoz illően öltözik. A pingvinalakúak rendjének tizenhét faja az Egyenlítőtől a Déli-sarkkörön túlig népesíti be bolygónkat, legtöbbjük a mérsékelt égövön él. A legnagyobb méretű a százötven centiméteres magasságot is elérő császárpingvin, de akadnak negyven centiméteres egyedek is - írja a Wikipédia.

A teljes pingvin-brigád (Fotó: penguin-pedia-com)
A teljes pingvin-brigád (Fotó: penguin-pedia-com)

Sarló alakú, hegyes szárnyuk jobban hasonlít a halak vagy a delfinek uszonyára, mint más madarak szárnyára. Négyujjú, rövid, durva úszóhártyás lábuk annyira hátul van, hogy a szárazon csaknem egyenesen állnak. Nincs térdük, ezért nem tudnak ülni, így állva, a farkukra támaszkodva pihennek.

Orsó alakú testükkel szárazon eléggé nehézkesen mozognak, viszont a víz alatt óriási előny rendkívüli áramvonalasságuk. A közegellenállás csökkentését szolgálják rövid, lapos, testük teljes felületén növő tollaik is. Ez a tollazat a hőt rosszul szigeteli, ezért a pingvinek bőre alatt vastag zsírréteg található. Szárnyukon nem nőnek evezőtollak, hasuk fehér, hátuk pedig fekete. Khm... mint egy frakk.

Érdekességek a pingvinekről

Halálos iramban

Biztos sokan láttatok már vízből kiugráló pingvineket, ám nem nagyon tudtatok mit kezdeni a dologgal. Nem, nyilván nem repülni akarnak. A pingvinek azért ugranak ki a vízből, hogy ezáltal felgyorsuljanak. Mivel a levegőnek kisebb az ellenállása, mint a víznek, az ugrálás segít abban, hogy kevesebb energia felhasználásával nagyobb sebességet érjenek el.

Csak úgy suhannak (Fotó: thespruce.com)
Csak úgy suhannak (Fotó: thespruce.com)

Fészek vagy nem fészek? - ez itt a kérdés

A pingvinek általában hatalmas kolóniákban fészkelnek. Néhány faj csupán egy gödröt ás a földbe, míg mások kavicsokból alakítanak ki fészket a tojásaik számára. Persze vannak olyan fajok is, amelyek egyáltalán nem építenek fészket.

Pingvinóvoda

Az eleségért induló szülők olykor magukra hagyják a parton úszni még nem képes kicsinyeiket. Az apróságok nagy csapatokba tömörülnek, és néhány felnőtt felügyel rájuk, mint egy oviban.

Gyerünk az oviba! (Fotó: animalli.com)
Gyerünk az oviba! (Fotó: animalli.com)

A búvárkodás császárai

A császárpingvin a legmélyebbre merülő madár. Egy levegővétellel tizennyolc percig is a víz alatt maradhat, és képes akár kétszázhatvanöt méter mélyre is lemerülni.

Az udvarlás mesterei

A pingvinek udvarlási szokásai között talán az a legelbűvölőbb, hogy a pingvinfiúk képesek kilométereket totyogni, hogy megtalálják a tökéletes ajándékot a kiszemeltnek. Csakis a legszebb kavicsot kaphatja élete szerelme, és itt a sírig tartó szerelem nemcsak szófordulat.

Egy boldog pingvinpár (Fotó: 7-Themes.com)
Egy boldog pingvinpár (Fotó: 7-Themes.com)

Híres pingvinek

Pingu

A Pingu 1986 és 2006 között bemutatott gyurmafilmsorozat. Pingu imádnivaló, huncut kis pingvin, aki egy lépést sem tesz barátai és családja nélkül, hiszen í­gy sokkal gyorsabban telik az idő, és senki sem marad ki a játékból.

Mr. Popper pingvinjei

A Mr. Popper pingvinjei 2011-ben debütáltak a mozikban, és Jim Carreynek köszönhetően igencsak pofás vígjáték kerekedett ki belőle. A címszereplő Thomas Popper Jr. egy szamárpingvint örököl apjától, amihez a későbbiekben további öt csapódik. Mr. Popper első körben meg akar szabadulni a cuki kis lényektől, ám gyerekei unszolására mégis maradnak a pingvinek.

A Madagaszkár pingvinjei

Na, őket aztán senkinek sem kell bemutatnom: Kapitány, Rico, Kowalski és Közlegény a Madagaszkár című animációs filmnek köszönhetően lettek népszerűek, így megkapták maguk kis spin-off történetüket, amely egészen a kezdetekhez kalauzol el bennünket.

Topi - Táncoló talpak (Happy Feet)

A császárpingvin-kolóniában minden pingvinnek ki kell alakítania saját, egyedi dalát, hogy megtalálja lelki társát. Norma Jean és Memphis egymásra lelnek és tojást raknak. Minden rendben zajlik, mígnem egyszer Memphis elejti a tojást és kigurul a fagyba. A kibújó csibe, Topi botfülű lesz és képtelen az éneklésre. Ezzel indulhat is a tánc!

Nils Olav

A Norvég Királyi Gárda tábornokává léptette elő az Edinburgh Állatkert egyik királypingvinjét. A Nils Olav nevű állat a skót nagyvárosban rendezett Katonazenekarok Nemzetközi Fesztiválján részt vevő Norvég Királyi Gárda több mint ötven tagja előtt kapta meg a rangját jelző váll-lapot az állatkerti ünnepségen. A ceremóniának több mint negyven­éves hagyománya van, ugyanis a királypingvin 1972 óta a Norvég Királyi Gárda kabalája.

Tisztelegj! (Fotó: vg.no)
Tisztelegj! (Fotó: vg.no)

Cody Maverick - Vigyázz, kész, szörf! (Surf's Up)

Na, már most az a helyzet, hogy a pingvinek nemcsak énekelni és táncolni tudnak, hanem bizony szörfözni is. A történet Dérvidéken játszódik, ahol is egy fiatal pingvin, Cody Maverick nem egészen úgy képzeli el a jövőjét, mint társai: minden álma, hogy példaképe, Nagy Zé nyomába léphessen és profi szörfös legyen.

Oswald Cobblepot - Batman

Ezzel el is érkeztünk az utolsó híres pingvinhez, Batman egyik legádázabb ellenségéhez, Oswald Cobblepothoz, a Pingvinhez. Persze nem klasszikus értelemben vett élőlényről van szó, ám mozgása és külleme erősen hajaz az Antarktiszon élő egyedekhez. Mit is mondtam az elején? Biztos, a frakk teszi. Újabban a Gotham című Batman-előzménysorozatban rémisztgeti a népet, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

 

Végezetül: Boldog pingvin napot!

Most már kezdődhet a buli? (Fotó: telegraph.com)
Most már kezdődhet a buli? (Fotó: telegraph.com)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
  Közös énekléssel mondanak köszönetet az erőn felül dolgozóknak
 • Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról
  Megállapodás született a magyar-horvát határmenti ingázásról
 • Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
  Holnap dönthet a parlament a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról
 • Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
  Több mint 92 ezer az igazolt fertőzések száma Olaszországban
 • Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
  Már osztják a Béres Cseppeket az egészségügyi dolgozóknak
 • KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
  KSH: a népesség közel egyötöde különösen veszélyeztetett
 • Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
  Koronavírus: újabb két halott, 65-tel emelkedett a betegek száma
 • Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
  Két koronavírus-fertőzött halt meg mára hazánkban
 • Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését
  Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését