5 évnél régebbi cikk

Emberölésért ítélték két év felfüggesztettre a tavaly januárban Fehérváron meghalt cukorbeteg kisfiú anyját
Fehérvár Médiacentrum fotója
Novák Rita/Fehérvár Televízió
Emberölésért ítélték két év felfüggesztettre a tavaly januárban Fehérváron meghalt cukorbeteg kisfiú anyját

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék elsőfokon azt az asszonyt, akit fia megölésével vádolt az ügyészség. A 11 éves cukorbeteg kisfiú tavaly januárban halt meg, de a nő csak napokkal később értesítette a gyerek dietetetikusát, aki azonnal mentőt hívott.

Tavaly januárban megdöbbentette az országot egy székesfehérvári cukorbeteg kisfiú halála. A tragédiáról kezdetben kevés konkrétumot lehetett tudni, az is felmerült, hogy a gyerek halálát kihűlés okozta, mert a szomszédok beszámolói szerint a 11 éves kisfiú és az őt egyedül nevelő édesanyja meglehetősen szerény anyagi körülmények között éltek, és néha fűtésre sem volt pénzük.

A Fejér Megyei Főügyészség tavaly decemberben emelt vádat a nővel szemben, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt és próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A tárgyalás során kiderült, hogy a gyereknél két évvel korábban diagnosztizáltak cukorbetegséget. Amikor 2017. január 4-én hazament az iskolából rosszul lett és hányt is. Az anya érthetetlen okokból befeküdt a gyerek mellé az ágyba, elaludt és mikor felébredt, a kisfiú már halott volt. A nő ezután sem kért segítséget, csak napokkal később hívta fel a fiú dietetetikusát. A végül kiérkező mentők fűtetlen, mindössze -1 fokos lakásban találtak rá az anyára és a több napja halott fiára. Az orvosi szakvélemény szerint a tragédia elkerülhető lett volna, ha a gyerek időben célirányos és szakszerű kezelést kap.

Az ügyben ma első fokon hirdettek ítéletet. A bíróság erkölcsi okokra hivatkozva zárt tárgyalást rendelt el, vagyis csak a döntés kihirdetésekor lehetett a teremben tartózkodni, az ítélet indoklása azonban már nem volt nyilvános. A vádlottat a bíróság bűnösnek találta emberölés bűntettében, ezért a törvényszék két évnyi börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az elsőfokú ítélet a kihirdetésekor jogerőre emelkedett.

Cikkünket hamarosan a Fehérvár Televízió összeállításával frissítjük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek