Fair21 °C
2019. október 23. szerda Gyöngyi
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, LEGO Kiállítás és Sportmajális

Fehérvári programok a hétvégére: Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál, LEGO Kiállítás és Sportmajális
LEGO Kiállítás a Hiemer-házban (Fotó: szekesfehervar.hu)

Öt napos hétvége? Pontosan. Legalábbis ha már a pénteket is ide számoljuk. Nyolc programot mutatunk, de ennél sokkal több is lesz Fehérváron és környékén. A hétvége legnagyobb bulijai a Hal-, Vad-, Bor-, és Pálinkafesztivál, a Floralia, a LEGO Kiállítás és a Sportmajális lesznek. A városban koncertezik majd Majka és Curtis, a mozikban pedig már megy az év egyik legjobban várt filmje (Bosszúállók: Végtelen háború).

Fesztivál: XI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál
Mikor?: Április 27-május 1., péntek-kedd
Hol?: Agárd

Ennél jobbkor nem is rendezhetnék idén az ország leghosszabb nevű fesztiválját. Most öt teljes napig lehet felderíteni a XI. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor-, és Pálinkafesztivált, péntektől egészen keddig. Nehéz pár szóban összefoglalni, hogy mi is várható itt a következő nagyjából 120 órában, a legegyszerűbb, ha mindenki alaposan átnézi a részletes programot. De azért ha néhány dolgot ki kell emelni: szombaton kettőkor Boka Boggie-koncert, ötkor Badár Sándor műsora, majd este tűzijáték. Vasárnap este PASO-koncert, hétfő este Coco Loco buli, kedden pedig musical show is lesz, többek között Vastag Csabával. Ja, és ezen kívül lesznek halak, vadak, borok és pálinkák is. A fesztivál területén már ott van a Vörösmarty Rádió látványstúdiója is, a 99.2-n (majdnem) minden erről a fesztiválról szól majd a hosszú hétvégén.

Fesztivál: Floralia
Mikor?: Április 28-29., szombat-vasárnap 09:00-18:00
Hol?: Gorsium Régészeti Park, Tác

Akik odáig meg vissza vannak az Asterix-képregényekért, azoknak feltehetően sok újdonságot nem tartogat majd a Floralia. Maximum annyit, hogy 3D-ben lehet közvetlen közelről megcsodálni azokat a sarukat és tógákat, amiket René Goscinny és Albert Uderzo milliószor ábrázolt. Az tény, hogy ma Magyarországon nincs még egy olyan rendezvény, mely jobban bemutatná a római kori életet. Az idei tavaszünnep ráadásul jópár újdonságot is tartalmaz, az eddigiekhez képest. A legizgalmasabbnak az az interaktív kalandjáték tűnik, melynek során az egész parkot bejárva kell kideríteni, hogy ki lehet a merénylő, aki a császár életére tör. Ezen felül bemutatkozik majd egy új gladiátorcsapat is, a kézműves foglalkozások során pedig bőrsarut és babérkoszorút is készíthetünk. Áve Cézár!

Kiálítás: LEGO Kiállítás
Mikor?: Április 27-29., péntek-vasárnap
Hol?: Hiemer Rendezvényközpont

Tulajdonképpen minden fiúgyerekes család kisszobája egy nonstop LEGO Kiállítás, legalábbis egy pár évig biztosan. Van azonban élet ebben a szerethető műanyagvilágban a házilag összetákolt tűzoltóautón túl is. A vérprofik most pár napig Fehérváron lesznek és immár harmadik alkalommal mutatják meg, hogyan is kell ezt csinálni. Inspiráció kisgyerekes apukáknak, gyereklelkű nagypapáknak és persze leginkább a család legkisebb tagjainak. A székesfehérvári LEGO Kiállításon lesz űrhajós, vonatos, robotos, kalózos, vikinges és Star Wars-os részleg is. A végére talán még a teljesen szkeptikusok is megértik, hogy milyen az, amikor apából előbújik a kreatív gyerkőc énje. Ilyen volt a tavalyi kiállítás:

Sport: Sportmajális
Mikor?: Május 1., kedd 
Hol?: Bregyó Sportcentrum

Nagyjából mióta az utolsó falécre húzott, papírból készült felvonulós békegalamb is a pince mélyére került, azóta Fehérváron a sporté lett a május 1-je. Jó szokáson meg minek is változtatna az ember? Inkább csak bővítse azt. Így lesz ez idén, hiszen az eddig megszokott Sportmajális mellé kapunk egy kistestvért is. A Vízisport Majálist a Csónakázó-tónál rendezik, ahol egyébként már megkezdődött a csónakázó szezon is. Aki jobban bírja a szárazföldi sportokat, annak 11 órától itt lesz minden magyar alakreform-oktatója, vagyis Rubint Réka, aki egy jó kis ingyenes edzést vezényel a Bregyó Sportcentrumban. Ezen kívül lehet még majd görhokizni, kipróbálni a cross fitt-et, streetballozni, triálosokat bámulni vagy éppen megnézni az erős emberek versenyét. A Sportmajálisról idén is élőben közvetít a Vörösmarty Rádió.

Koncert: Majka & Curtis
Mikor?: Április 28., szombat 20:00
Hol?: FEZEN Klub

Majka néhány évente előjön egy olyan zenével, amit aztán az egész ország rommá hallgat a Youtube-on. A sorban következő ilyen száma a tavaly októberben feltöltött Mindenki táncol lett, amit azóta több mint 21 millió alkalommal indíottak már el. A tulajdonképpen egy vagy akár két generáció nosztalgiahimnuszának is beillő Mindenki táncol a kilencvenes évek szerencsétlenkedéseit, fura öltözeteit és úgy általában mai szemmel nézve érthetetlen trendjeit hozza vissza. A szombat esti koncertre már minden jegy elkelt, de nem szabad feladni: ilyenkor mindig akad egy-két, akár az utolsó pillanatban is felszabaduló jegy, amikre leginkább a buli Facebook-eseményén érdemes vadászni.

Koncert: Ivan & The Parazol
Mikor?: Április 28., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Ha Majkára azt mondtuk, hogy a kilencvenes éveket biztosan megidézi egy szám erejéig, akkor az Ivan & The Parazol a hatvanas, hetvenes éveket hozza el Fehérvárra egy komplett estére. A leginkább a The Doors-ra emlékeztető együttes szövegeinek jelentős részét angolul írja, de különösebben komoly nyelvtudás nem kell ahhoz, hogy megértsük, miről is szólnak a számok. Aki szereti a pont köldökig kigombolt ingeket, kíváncsi egy szinte minden ízében Jim Morrisont idéző magyar énekesre, és egy elsöprően energikus rockkoncerten akar részt venni, annak szombat estére ennél nem is lehetne jobb programja. A zenekar írta a 2014-es Sziget hivatalos dalát, ennek videóklipje mindennél jobban érzékelteti, mire is számíthatunk tőlük szombat este a Petőfi Kultúrtanszéken.

Mozi: Vad Balaton
Mikor?: Április 30., hétfő 18:00
Hol?: Barátság Mozi

Aki autózott már az éjszaka kellős közepén a Balaton egyik végéből a másikba, az pontosan tudja, hogy olyan arcát mutatja a tó, amit nappal nem lehet látni. Elképesztő mennyiségű állat bóklászik az úton, vagy éppen azon keresztül, emiatt bizonyos részeken kb. 30 km/h-nál gyorsabban haladni konkrétan életveszélyes, és az ember szabályosan vizet facsar a kormányból, mire célhoz ér. A Vad Balaton többek között arra is választ ad, hogy ez a rengeteg állat hol van napközben. Az utóbbi évek egyik legizgalmasabb magyar természetfilmjét húsvétvasárnap mutatták be a tévében, de máris itt van a kibővített moziváltozat. A tó éjszakai életén kívül azért ennél jóval látványosabb drónfelvétlek, víz alatt forgatott részek és vadkamerákkal rögzített jelenetek is vannak a közel három évig készülő filmben. 

Mozi: Bosszúállók: Végtelen háború
Mikor?: Április 26-tól
Hol?: Cinema City Alba

Ha nem lenne május végén egy menetrend szerinti új Star Wars-film, a legnagyobb nyugalommal rá lehetne vágni, hogy a Bosszúállók: Végtelen háború lesz az év legtöbb bevételt termelő mozija. Persze lehet, hogy ez ettől még így lesz, hiszen valami elképesztő hájp van a harmadik Marvel-megafilm körül. Eleve már a méretei is: eredetileg hat (!!!) órásra tervezték a filmet, aztán végül úgy döntöttek, hogy inkább menjen két részben. A 149 perces első rész csütörtök óta látható a magyar mozikban, esélyes, hogy heteken keresztül uralja majd a bevételi listákat Vasember, Thor, Hulk, Pókember, Amerika kapitány és a többiek monstre csatája a főfőfőfőgonosz lila lény (Thanos) ellen. Kritikánk a filmről vasárnap délutánra várható, addig nekünk is marad az előzetes:

FRISSÍTÉS: Kritikánk a filmről: Titánok harca - Bosszúállók: Végtelen háború kritika

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
  Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
 • Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
  Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
 • Katari földgáz érkezhet Magyarországra
  Katari földgáz érkezhet Magyarországra
 • Olcsóbb lesz a gázolaj
  Olcsóbb lesz a gázolaj
 • Csökkent a működő cégek száma
  Csökkent a működő cégek száma
 • Változnak a menetrendek!
  Változnak a menetrendek!
 • Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
  Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
 • És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
  És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért

Eseménynaptár

 • Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
  Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
 • Öreghegyi Disputa
  Öreghegyi Disputa
 • Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
  Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
 • Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
  Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
 • Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
  Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
 • Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
  Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
 • A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
  A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
 • Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
  Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
 • Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
  Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
 • Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
  Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
 • Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
  Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
 • Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
  Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak