Rain showers28 °C
2019. augusztus 26. hétfő Izsó
Menü

Állásinterjú megjelenési szabályai – avagy mit szabad és mit tilos

Állásinterjú megjelenési szabályai – avagy mit szabad és mit tilos
(Fotó: pinterest.com)

Egy állásinterjú mindig kemény dió, hiszen izgulsz és nem tudod, mire számíts, azt pedig végképp nem, hogy mit vegyél fel. Szoknya vagy nadrág, térdig érő, esetleg rövidebb, szűk netán egy bővebb fazon? Mivel nagyon fontos az első benyomás, ezért egyáltalán nem mindegy, mi mellett voksolsz. Éppen ezért készültem egy kis inspirációval, és hoztam néhány olyan szettet, amiben garantáltan magabiztosan indulhatsz el az interjúra!

Először kezdjük az alapszabályokkal, hiszen rengeteg információ kering azzal kapcsolatban, hogy mit érdemes, és mit nem illik viselni állásinterjún. Bár valóban van néhány örökérvényű tipp ebben a témában is, én mégis azt mondom, hogy ezek a sztenderdek változhatnak, attól függően, hogy milyen pozícióra, illetve milyen céghez jelentkezel.

Első körben mindenki a külsőd alapján ítél meg, még akkor is, ha ezt nem vallja be még magának sem – ez egy állásinterjún hatványozottan igaz. Sokat segíthet, ha ismersz valakit annál a vállalatnál, vagy legalább abban a szektorban, ahova mennél, hiszen ő praktikus tanácsokkal láthat el. Hidd el, abszolút nem ciki megkérdezni, hogy mit javasol számodra. Ha szerencséd van, még a HR-eseket is ismeri, így megsúghatja azokat az apró trükköket, amikkel a lehető legbiztosabbra mehetsz.

Ha teljesen magadra maradtál, és abszolút tanácstalan vagy, akkor azt javasoljuk, hogy maradj az igazi klasszikusoknál, és kerüld el a következőket:

 1. Vagány koptatott/szaggatott farmer - Ami egy fesztiválra vagy a hétköznapokra szuper viselet, az nem biztos, hogy erre az alkalomra is megfelel majd. Szerintem még akkor sem érdemes megkockáztatnod, ha egy kötetlenebb, laza állásra jelentkezel.
 2. Szűk, és/vagy rövid szoknya, kivágott, átlátszó felső - Ha nő felvételiztet, akkor azért, ha pedig férfi, akkor azért kerüld. Hiszen te sem szeretnéd, hogy a külső előnyeid miatt vegyenek fel (vagy épp emiatt legyen elutasítás a vége) egy munkára, és ne azért, ami belül van.
 3. Túl sok smink, hangsúlyos kiegészítők - Azt tanácsolom, hogy a komoly, nagy sminket inkább tartogasd a szombat esti bulira, az interjúra elég, ha visszafogottan fested ki magad. A parfümöt se vidd túlzásba, hiszen ez is abszolút negatívan hathat. Az ékszerek, a táskád vagy az órád is sokat elárul rólad, így mindenképp olyat válassz, ami a kívánt üzenetet közvetíti rólad. Hölgyek esetében harisnya viselése szoknyához mindenkor és mindenhol kötelező!
Állásinterjú megjelenési szabályai – avagy mit szabad és mit tilos (Fotó: pinterest.com)
Állásinterjú megjelenési szabályai – avagy mit szabad és mit tilos (Fotó: pinterest.com)

Színek

Egy ilyen szituációban különösen nagy jelentőséggel bírnak a jól megválasztott árnyalatok, hiszen azon túl, hogy mennyire áll jól az adott tónus, még mögöttes tartalma is van. Szakértők szerint a kék mindig jó választás egy állásinterjúra, hiszen ez a szín tudat alatt hitelességet, magabiztosságot, és szavahihetőséget sugall. A pasztellszínekkel sem lősz mellé, ezek az árnyalatok ugyanis a rendezett megjelenés mellett a szakemberek szerint nyugtatólag hatnak a környezetünkre.

 • Mindenképpen kerüld a nagyon harsány színeket – piros, pink, narancssárga, lila – mert ezek elvonhatják a figyelmet az interjún a fontosabb dolgokról.
 • A fejvadászok egy része esküszik arra, hogy a bordó és a fekete mindig nyerő választás.
 • Minden szettnek lefelé kell sötétednie, vagyis legyen világos az ing és a blúz, majd sötétebb a nadrág, szoknya, illetve a lábbeli legyen a legsötétebb.
 • Fehér színű lábbeli kerülendő.
 • Az arany és az ezüstszín túlzott alkalmazása tolakodó, hivalkodó hatást kelthet.
Állásinterjú megjelenési szabályai – avagy mit szabad és mit tilos (Fotó: pinterest.com)
Állásinterjú megjelenési szabályai – avagy mit szabad és mit tilos (Fotó: pinterest.com)

Különböző állás, különböző elvárások

Az általános szabályok mellett azt is érdemes figyelembe venned az öltözéked összeállításánál, hogy milyen típusú állásra jelentkezel. Lehet, hogy ez elsőre kicsit furcsán hangzik, de hidd el, nagyon fontos! Nem biztos, hogy jó döntés, ha a szürke zakó-fehér ing- fekete szoknya kombinációt veszed fel minden állásinterjúra.

 1. Kreatív munkák - Ha ilyen pozícióra jelentkezel, például szövegírónak, fotósnak, art directornak vagy a filmes-, illetve a reklámszakma valamely pozíciójára, akkor azt javasoljuk, hogy az outfited mindenképp tükrözze a személyiséged is. Itt tehát nem a legjobb döntés egy visszafogott, semleges ruha, de azért nagyon fontos, hogy semmiképpen se ess át a ló másik oldalára.
 2. Offical szektor - Pénzügyi, jogi, ingatlan, marketing vagy banki állások esetén fontos, hogy a formális vagy a business casual keretein belül maradj. Még mindig jobb, ha egy picit túlöltözött vagy, mintha alulöltözött lennél. Ezért egy visszafogott magas sarkú cipő, hozzá egy zakó, szoknya és ing kombináció biztosan tökéletes lesz. Amennyiben inkább a lazább vonalat képviselnéd, akkor választhatsz könnyedebb blúzt és hozzá egy sötét szoknyát, nem feltétlenül kell a legszebb kosztümödben feszengened.
 3. Divattal kapcsolatos állások - Bár minden állás esetén fontos, hogy az első benyomás a lehető legjobb legyen, ez a divatiparban talán még hangsúlyosabb szerepet kap. Ebben az esetben az a legfőbb tanácsunk, hogy ne vidd túlzásba annak hangsúlyozását, hogy te mennyire értesz a divathoz, hiszen így a megjelenéseddel túlságosan is elvonod a figyelmet a személyes értékeidről.

Amennyiben olyan állásra jelentkezel, ahol lazább a közeg és nem kell szigorúan betartani a business dress code-ot, akkor azt javaslom, hogy válassz sötét farmert (se szakadás, se extra koptatás), hozzá elegánsabb inget vagy blúzt, amit egy elegáns cipővel, visszafogott táskával és néhány letisztult kiegészítővel koronázhatsz meg. Ha így teszel, akkor a siker garantáltan nem marad el!

 

Tippek férfiaknak

 • Minden esetben hosszú ujjú inget és zakót ajánlok viselni még akkor is, ha nyáron van az interjú.
 • A nyakkendő elengedhetetlenül fontos a hivatalos állások esetében, de amennyiben nem okoz gondot a viselése számodra, akkor abszolút ajánlom más típusú munkák állásinterjújára is.
 • Nem szükséges öltönyt viselni, elfogadott a különböző színű zakó és nadrág is, ha passzol egymáshoz.
 • A nadrág és a cipő, valamint a zokni színének minden esetben harmonizálnia kell, ez alól kiviételt képezhetnek a kreatív állások.
 • A túlzott ékszerviselés kerülendő (óra, jegygyűrű elfogadott)!

Korábbi cikkemben éppen a férfiak öltözködési alapszabályaival foglalkoztam, így ezzel kapcsolatban minden infót részletesen megtaláltok, ha ide kattintatok!

Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre szorulnál a fenti termékek beszerzésében, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

Állásinterjú megjelenési szabályai – avagy mit szabad és mit tilos

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Ezek a lányok egyre unalmasabbak - A bűn királynői kritika
  Ezek a lányok egyre unalmasabbak - A bűn királynői kritika
 • Új épületet kap a Corvinus Egyetem székesfehehérvári campusa
  Új épületet kap a Corvinus Egyetem székesfehehérvári campusa
 • Őrizetbe vettek 29 tüntetőt Hongkongban
  Őrizetbe vettek 29 tüntetőt Hongkongban
 • Fehérvár Hangja - már lehet jelentkezni a tehetségkutató versenyre
  Fehérvár Hangja - már lehet jelentkezni a tehetségkutató versenyre
 • Megkezdik a magyar repülőgépek gyártásá
  Megkezdik a magyar repülőgépek gyártásá
 • Biztonságos helyekre menekítik az embereket a tájfun elől Kínában
  Biztonságos helyekre menekítik az embereket a tájfun elől Kínában
 • Újabb helyeken lángol az erdő az Amazonas vidékén
  Újabb helyeken lángol az erdő az Amazonas vidékén
 • Mini Lecsó Fesztivált tartanak Feketehegy-Szárazréten
  Mini Lecsó Fesztivált tartanak Feketehegy-Szárazréten

Eseménynaptár

 • Támogatás a húszévesnél fiatalabban jogosítványt szerzőknek
  Támogatás a húszévesnél fiatalabban jogosítványt szerzőknek
 • Ma még tart a díszmadár-kiállítás Székesfehérváron
  Ma még tart a díszmadár-kiállítás Székesfehérváron
 • Újabb újságírót gyilkoltak meg szombaton Mexikóban
  Újabb újságírót gyilkoltak meg szombaton Mexikóban
 • Izer Norbert: már több mint 29 ezer automatát regisztráltak az adóhivatalnál
  Izer Norbert: már több mint 29 ezer automatát regisztráltak az adóhivatalnál
 • Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon
  Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon
 • Balesettel indult a nap az M7-esen a Balaton felé
  Balesettel indult a nap az M7-esen a Balaton felé
 • G7-csúcstalálkozó - Több ezren békésen, néhány százan erőszakosan tüntettek az értekezlet ellen
  G7-csúcstalálkozó - Több ezren békésen, néhány százan erőszakosan tüntettek az értekezlet ellen
 • Újabb razzia volt a fővárosi bulinegyedben
  Újabb razzia volt a fővárosi bulinegyedben
 • Többnyire erősen felhős lesz az ég de több-kevesebb napsütés várható
  Többnyire erősen felhős lesz az ég de több-kevesebb napsütés várható